Георги Начев, изпълнителен директор на Digiburn

Digitalk&A1 Awards '23: Как мобилно приложение помага за превенцията и преодоляването на бърнаут

През 2022 г. средно 30% от населението на Европа е било в състояние професионално прегаряне

Мария Карашанова

Георги Начев, изпълнителен директор на Digiburn


Пандемията промени ежедневието ни по много начини и ако навлизането на отдалечения режим на работа и дигитализацията са сред положителните последствия, то рязкото влошаване на менталното здраве е един от негативните резултати. В цифри проблемът изглежда по следния начин - от 2020 г. между 35 и 50% от населението в работна възраст в Европа и САЩ е било в риск или някакъв стадий на работно прегаряне. През 2022 г. средно 30% от населението на Стария континент е било в състояние на бърнаут, показва проучване на McKinsey.

В същото време професионалното прегаряне се превръща и във финансова тежест за здравните системи. През 2021 г. то води до около 300 милиарда долара разход за икономиката и 800 милиарда долара разход за здравните системи. Според Георги Начев сред причините за задълбочаването на проблема е липсата на подходящи инструменти, които да помогнат на хората във време на голяма трансформация. Именно за да отговори на тази нужда, възниква стартъпът Digiburn, чиято е идеята да създаде инструмент за ранна превенция и самопомощ.

ВИЗИТКА НА ИТ ПРОЕКТА

Име на проекта: Digiburn App

Възложител: "Диджибърн" АД

Изпълнител: "Диджибърн" АД

Дата на стартиране: 09.2020

Проектът е кандидат в конкурса Digitalk&A1 Awards

Категория: Стартъп

Така се ражда идеята за мобилно приложение, което да установява професионалното прегаряне в неговия ранен етап, да съдейства за преодоляването му и за предотвратяване на повторната му поява. Апликацията има за цел да предложи дългосрочно ориентирано холистично решение, което да работи с данни от реалния живот като биомаркери (качество на съня, количество спорт, хранене и т.н.) и поведенческа информация (промени и екстремни моменти в ежедневните модели на работа, комуникация, движение).

"Digiburn има реален шанс да се превърне в една от първите дигитални терапии, създадени от България за Европа и света. Страната ни има огромен потенциал да стане водещ производител и да си заслужи място в челните позиции в глобален план. Digiburn е само една първа крачка и капка в потенциалния океан от решения, създадени на нашите географски ширини. Перспективата за развитие е необятна. Комбинацията от самопомощ, дигитално фенотипизиране и глобален начин на мислене дават възможност на проекта да се превърне в една от стандартните първи стъпки за адресиране на бърнаут - в рамките на Европа и отвъд", отбелязва Начев, изпълнителен директор на Digiburn.

Защо мобилно приложение

По думите на експерта работното прегаряне е субективно явление, което варира от човек до човек, и затова справянето с проблема често изисква палитра от различни инструменти. В този смисъл на помощ трябва да дойдат данните от реалния свят, чието използване заляга в идеята за персонализирано ментално здраве, молекулярна психиатрия, снемане дигитален фенотип (от англ. digital phenotyping) и дигитални терапевтици. А какъв по-добър източник на информация за всеки от нас от неговото мобилно устройство.

Напредъкът на технологии позволява смартфоните да събират множество данни, да ги съхраняват и обработват, а в случая на бърнаут - да бъдат използвани за навременно установяване на проблема и незабавно предприемане на мерки, за да не се задълбочи състоянието и последствията от него. "Digiburn е джобното огледалце, задаващо силни въпроси и насърчаващо ползвателя да погледне навътре и открие своите отговори. Приложението дава моментна оценка на риска от прегаряне, следи промените в емоционалното състояние и дава набор от инструменти за устойчива поведенческа и когнитивна промяна. Процесът е полезен като превенция, поддържаща роля по време на преодоляване и предпазване от повторна поява", изтъква Начев. Той допълва все пак, че приложението не е заместител на работата със специалист, но отваря възможността човек да работи проактивно в ранните фази, много преди усложнения или абсолютната необходимост от професионална намеса.

Решението

Зад решението стои екип от 8 души, които се намират в няколко точки на Стария континент - България, Австрия и Дания. "Ядрото на екипа сме четирима. Помежду си обединяваме опита от няколко лично изпитани бърнаута, задълбочена психологическа перспектива и опит с пациенти, десетки интервюта и опит от първа ръка с хора, превъзмогнали явлението бърнаут. В допълнение имаме двама души в екипа, практически "имунизирани" към бърнаут, както и един хронично на ръба на прегаряне. От професионална перспектива обединяваме опит в предприемачество, психология, управление на човешки капитал и дори футуризъм (член на екипа носи титла Futureproofing of Health - бел. ред.). Това обяснява до голяма степен холистичния ни подход, където се стараем да включваме всички релевантни перспективи - на застрашения, на близките, на ръководителя, на работната среда, комбинирани с физиология, когниция и поведенчески модели", споделя Начев.

От средата на 2021 г. стартъпът активно разработва технологичния продукт. Самото решение е базирано на cross-platform технологии, които позволяват максимална достъпност, независимо от географска ширина, демография или мобилна платформа. Също така екипът планира централизирана интеграция на биомаркери и поведенчески данни за още по-ранна превенция и предпазване от повторна поява.

Преди всичко приложението е насочено към потребители между 28 и 40 години в дигитализираните индустрии. То се предлага както към крайни, така и към корпоративни клиенти. В този смисъл основните функционалности на Digiburn апликацията включват:

  • Мониторинг - регулярно следене на индивидуалния риск от прегаряне, рефлексия за промените в емоционалното състояние и начина на живот. За бизнес клиенти мониторингът включва и анонимизирана оценка риска от бърнаут в работната среда.
  • Информираност - тримесечен задълбочен курс, обхващаш физиология, когниция и личностно развитие. Съдържанието е поднесено на малки ежедневни дози, на достъпен език и има за цел да мотивира за предприемане на действие.
  • Дигитален коучинг - интерактивни инструменти с краткосрочен и дългосрочен фокус за създаване на ежедневни ритуали, моментно управление на състоянието, създаване на нови когнитивни и поведенчески навици, рефлексия и други.

Начев подчертава, че мисията на стартъпа е да създаде в крайна сметка процес, който да отговаря на високите стандарти за успешно преминаване през клинично проучване и да достигне нивото на "дигитална терапия". В този смисъл едно от предизвикателства пред компанията е да привлече потребителите и да ги мотивира да се връщат редовно към апликацията. А това не е лесна задача в дигиталния свят, където всеки сайт и приложение се борят за тяхното внимание и предлагат потенциално повече забавление и разсейване.

Бизнес моделът

Стратегията за развитие на стартъпа включва директни за продажби (B2C) и такива, насочени към работодатели и доставчици (B2B2C). С други думи, бизнес моделът представлява комбинация от свободно предлагане през Google Play и Apple App Store (B2C) и корпоративни партньорства (B2B2C) за предоставяне на приложението на служители и клиенти. И в двата случая моделът е базиран на месечен абонамент.

"Корпоративните ни клиенти ценят високо възможността за регулярен анонимен мониторинг на работната среда и тенденции в контекста на риска от работно прегаряне. Особено атрактивни партньори за нас са доставчиците на здравни и застрахователни услуги и мобилните оператори. Приложението се продава под формата на абонамент, като част от базовата информация, оценката за риск от прегаряне и част от дигиталния коуч са свободно достъпни в България и по света", посочва още Начев.

Към момента компанията може да се похвали с реализирани първи приходи от продажби на пилотни проекти. Първата версия на апликацията стартира през ноември 2021 г. и оттогава са регистрирани над хиляда сваляния. Сега предстои нейният трети глобален ъпдейт, с който екипът се опитват да отговори още по-добре на същинската нужда на потребителя. В този ред на мисли в бъдеще се предвижда и обръщане на внимание в приложението и на повече възрастови групи и професии - в това число студентите; професии със завишен риск като лекари, учители и социални работници; както и особено засегнати работни позиции като човешки ресурси, управление, търговци, креативна индустрия и т.н.

С това обаче плановете за развитие и надграждане на продукта категорично не спират. "През април 2023 г. предстои трети глобален ъпдейт, който на практика подобрява наличното и допълва с цял слой интерактивност. Промяната дава поле за експерименти и валидация на ефективност и ефикасност до края на годината. Ще проследим внимателно кои аспекти са най-ефективни и ще адаптираме спрямо нуждите и поведенческия модел на потребителя за постигане на устойчива промяна. Правим първи крачки и към още една наша мечта - глобална онлайн общност за свободна дискусия, вдъхновение и взаимна подкрепа по пътя на себеусъвършенстване", допълва Начев.

Пандемията промени ежедневието ни по много начини и ако навлизането на отдалечения режим на работа и дигитализацията са сред положителните последствия, то рязкото влошаване на менталното здраве е един от негативните резултати. В цифри проблемът изглежда по следния начин - от 2020 г. между 35 и 50% от населението в работна възраст в Европа и САЩ е било в риск или някакъв стадий на работно прегаряне. През 2022 г. средно 30% от населението на Стария континент е било в състояние на бърнаут, показва проучване на McKinsey.

В същото време професионалното прегаряне се превръща и във финансова тежест за здравните системи. През 2021 г. то води до около 300 милиарда долара разход за икономиката и 800 милиарда долара разход за здравните системи. Според Георги Начев сред причините за задълбочаването на проблема е липсата на подходящи инструменти, които да помогнат на хората във време на голяма трансформация. Именно за да отговори на тази нужда, възниква стартъпът Digiburn, чиято е идеята да създаде инструмент за ранна превенция и самопомощ.

Най-новото


Мозъчният имплант на Neuralink ще бъде тестван върху хора

Мозъчният имплант на Neuralink ще бъде тестван върху хора

  • 0
Intel ще произвежда "стъклени" процесори с гигантски размери

Intel ще произвежда "стъклени" процесори с гигантски размери

  • 0


Кои са новите функционалности на чатбота Bard

Кои са новите функционалности на чатбота Bard

  • 0

Вече може да кандидатствате за ГИС награди

Вече може да кандидатствате за ГИС награди

  • 0

Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК