Най-иновативните компании у нас бяха отличени за 16-та поредна година

Победителите в конкурса "Иновативно предприятие на годината" бяха обявени по време на националния форум "Икономическа устойчивост чрез иновации", който тази година се проведе онлайн

Мария Динкова

Победителите в 16-то издание на конкурса "Иновативно предприятие на годината" бяха обявени по време на националния форум "Икономическа устойчивост чрез иновации", който се проведе онлайн. Ежегодното събитие, под егидата на Президента на Република България, обединява усилията на всички заинтересовани страни за подобряване на иновационната среда в страната.

"Впечатлен съм от участващите в конкурса разработки и продукти. Вие не само сте създали нови и вдъхновяващи иновативни производства и изделия, но и чрез своите иновации сте помогнали за разрешаване на важни за обществото и индустрията проблеми в областите, в които всички ние имаме особена чувствителност: образование, грижа за хората в малките отдалечени населени места, сигурност и работа в тежки условия, опазване на природата и по-добро качество на живот. Поздравявам победителите и Ви желая нови върхове, енергия, сила, нови съмишленици и завладяване на нови пазари", отбеляза президентът Румен Радев.

Тази година близо 60 компании от различни икономически сектори се включиха в конкурса, а победителите бяха определи от 23-членно жури, сред които бяха представители на Администрацията на президента на Република България, БАН, Българската асоциация на стартиращите компании, Българската банка за развитие, БНР, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Индустриална зона "Тракия тех", Професионалната асоциация по роботика и автоматизация, Софийския университет "Свети Климент Охридски", УНСС, както и лауреати на конкурса от преходни години.

Като цяло тази година се отбелязва ръст на кандидатурите на стартъпи и на компании, регистрирани или действащи извън София и големите градове. Особено голям интерес се наблюдава и към новосъздадената категория "Дигитална трансформация" за иновации за Индустрия 4.0, в сектор Финтех, блокчейн технологии и иновации на работното място.

До финала на конкурса достигнаха 16 компании, които се надпреварват за награди в общо 8 категории. Освен наградата "Иновативно предприятие на годината 2020" отличените фирми в конкурса получават правото да използват марката "Високи постижения в иновациите" (Excellence in Innovation) на Фондация "Приложни изследвания и комуникации".

Ето кои са и победителите:

Наградата за "Зелена иновация" взе компанията "Гамифино". Тя разработва интерактивна тетрадка, която позволява изтриване и коригиране на написаното, както и разместване на страници. Иновацията дава възможност да се намали разхода на хартия и да се подпомогне опазването на околната среда, тъй като се произвежда от рециклирана пластмаса и самата тетрадка впоследствие също може да бъде преработена.

"За нас е изключителна чест да вземем тази награда и се надяваме повече компании в България да отделят време на зеленото, на опазването на природата и да стимулираме креативността на хората и тяхното иновативно мислене. Надявам се заедно с другите участници и победители да покажем на света, че България може да създава иновативни решения и продукти", отбеляза Здравко Ботушанов, управител и съосновател на "Гамифино".

Наградата "Иновации за качество на живот" получи "Алеги Инженеринг" за създадената от фирмата минна лекотоварна машина за превоз на хора, товари и взривни материали. Тя осигурява по-висока степен на безопасност и надеждност, а също така се отличава и с по-продължителна експлоатация. Машината е специално проектирана за подземни условия, висока влажност, киселинност и срутвания, а също така и е единствената в света с двигател Евро 5.

"Искам да благодаря на екипа, участвал в този проект, който беше много труден и ни отне много време. Можем да се похвалим, че двете машини работят вече над 7 месеца и осигуряват безопасност на работниците, които ги експлоатират", сподели Георги Атанасов, мениджър "Производство" в "Алеги Инженеринг".

Наградата за "Иновация в креативните индустрии" спечели "Еведо България", която разработва първата в света онлайн платформа от типа one stop shop за събитийната индустрия. Тя събира на едно място артисти, организатори, места за провеждане на събития, кетъринг, сцена, осветление и други. Платформата включва и продажба на билети и функционалности за управление на събитията. Тя е базирана на блокчейн решени с цел гарантиране на повече прозрачност и сигурност. От месец март до момента чрез платформата са реализирани около 1000 събития.

"Н ие се адаптирахме към създалата се обстановка в света и мисля, че сме заслужили тази награда. Въпреки че нашата индустрия беше на 100% ударена, успяхме да се приспособим към ситуацията и да направим може би най-големия си растеж за последните 3 години, откакто съществува компанията", заяви Стоян Ангелов, основател на "Еведо България".

Наградата за "Социална иновация" беше връчена на Централен кооперативен съюз за създадените от него системи от мобилни услуги с добавена социална стойност. Чрез тях се осигуряват доставки на хранителни и битови стоки от първа необходимост, а също така се оказва медицинска помощ в труднодостъпни и малки населени места.

Наградата прие Ваня Боюклиева, заместник-председател на Централния кооперативен съюз, която подчерта, че към момента се обслужват близо 2300 населени места: "Затова проектът за доставяне на мобилни услуги и храни от първа необходимост до най-малките и отдалечени места за нас представлява изключителна стойност и отговорност."

Наградата за "Дигитална трансформация" отиде при "ОРАК Инженеринг", които разработват комплексен пакет от услуги на български език за обучение в дигитална среда. В него са включени личен кабинет за получаване на техническа и методическа подкрепа, в това число и училищен сайт; колективно виртуално пространство за вътрешни срещи или обучение с автоматичен протокоо; защитено хранилище за електронни документи и материали; както периодична сертификация на педагогическите специалисти.

"За нас е голяма чест да получим подобно признание. То потвърждава още веднъж нашето убеждение за връзката между образованието и модерните технологии - област, в която "ОРАК Инженергинг" работи от самото си създаване. Това е връзката между настоящето и бъдещето, между нас и поколението след нас. Днес в условията на настоящата криза, нашето решение се използва вече от повече от 100 учебни заведения в страната", сподели Анастасия Георгиева, административен директор в "ОРАК Инженеринг".

Награда за "Иновационен мениджмънт" взе "Електросфера" под бранда Antelope Audio. Фирмата създава преобразовател на аналогов сигнал в цифров и обратно, който позволя обработка и моделиране на ефекти в реално време в музикалната индустрия. Устройството е единственото с 64 канала, при 2 комбинирани на едно място с минимален интерфейс. Разполага и с мултифункционален тъчскрийн за управление, който позволява работа без връзка с компютър.

Наградата прие Игор Левин, собственик и управител на компанията. Той подчерта, че предизвикателствата през тази година не са подминали и дигиталните аудио технологии, въпреки трудностите обаче компанията му успява да създаде иновативното устройство. В тази връзка Левин пожела една успешна нова година за всички и посъветва бизнеса да гледа на препятствията като възможност за растеж.

Наградата "Иновативно новостартирало предприятие" получи стартъпът "Ондо Солюшънс", който разработва умно решения за автоматизирано управление на земеделието, прецизно напояване и мониторинг на отглежданите култури. То е насочено както към малките и средни стопанства, така и към по-големите масиви. Състои се от хардуерно устройство, което се инсталира в стопанството, и от интегриран специализиран софтуер с дистанционен контрол и лесен за работа интерфейс. Фирмата вече е реализирала подобни системи в България и Северна Македония, а също така е отворила представителство в ЮАР.

"На всеки успех му идва времето, рано или късно, когато работиш за него. "Ондо" се занимава с автоматизация в земеделието и екипът, който стои зад компанията, е изцяло български. Имаме вече десетки клиенти в България и региона само за 10 месеца от нашето стартиране до момента", разкрива Илия Йорданов, управител и финансов директор.

Награда за "Пазарно лидерство" беше връчена на STAMH. Предприятието създава автоматизирани складови системи за различни индустрии, като първо разполага на площадката необходимите съоръжения - стелажи, палети, кранове - след което ги загражда със стени от всички стеани. Складовите процеси се обслужват без човешка намеса. Фирмата има над 4500 клиента в повече от 20 държави като всяко решение е съобразено със спецификата на дейността на съответния клиент.

Отличието прие Христо Урумов, управител на STAMH, като той подчерта, че винаги се е стремил да бъда иноватор и да се отличава на пазара: "Принципът, който ме е водил е следният - ако в една фирма няма иновации, тя загива".

По време на събитието беше представен и националният доклад Иновации.бг, който ежегодно изготвя оценка на иновационния потенциал на българската икономика и позицията й в европейски мащаб.

Победителите в 16-то издание на конкурса "Иновативно предприятие на годината" бяха обявени по време на националния форум "Икономическа устойчивост чрез иновации", който се проведе онлайн. Ежегодното събитие, под егидата на Президента на Република България, обединява усилията на всички заинтересовани страни за подобряване на иновационната среда в страната.

"Впечатлен съм от участващите в конкурса разработки и продукти. Вие не само сте създали нови и вдъхновяващи иновативни производства и изделия, но и чрез своите иновации сте помогнали за разрешаване на важни за обществото и индустрията проблеми в областите, в които всички ние имаме особена чувствителност: образование, грижа за хората в малките отдалечени населени места, сигурност и работа в тежки условия, опазване на природата и по-добро качество на живот. Поздравявам победителите и Ви желая нови върхове, енергия, сила, нови съмишленици и завладяване на нови пазари", отбеляза президентът Румен Радев.

Най-новото
Дали 2023 ще бъде годината на стартъпите в инфраструктурата

Дали 2023 ще бъде годината на стартъпите в инфраструктурата

  • 0


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК