52% от дигиталните лидери у нас очакват дългосрочни промени в това къде и как се работи

Проучването на Equinix разкрива, че основните приоритети за компаниите в България са регулаторна съвместимост с изискванията за защита на данните, подобряване на киберсигурността и повишаване на ефикасността

Мария Динкова
592 прочитания

52% от дигиталните лидери в България очакват дългосрочни промени в това къде и как работят хората, в сравнение с 64% от техните колеги глобално, които споделят същото виждане. Това показват резултатите от годишното проучване на Equinix, Inc. То проследява гледната точка на мениджърите, вземащи решения в ИТ сферата, за най-големите технологични тенденции, които влияят на бизнеса по цял свят, както и ефекта на пандемията от COVID-19 върху плановете за дигитална инфраструктура.

Анкета е проведена сред 2 600 души, вземащи решения в сферата на ИТ, в различни компании, намиращи се в 26 държави в Северна, Южна и Централна Америка, Азиатско-тихоокеанския регион, както и район ЕМЕА, включително и на 100 български дигитални експерти.

Данните разкриват още, че 51% от глобалните бизнеси и 50% от бизнесите, анкетирани в България, са променили архитектурата на своята ИТ инфраструктура, за да отговорят на новите работни изисквания в отдалечена или хибридна форма, като технологичните бюджети в глобален мащаб се увеличават, за да ускорят дигиталната трансформация.

Също така според изследването повече от половината (57%) от компаниите в глобален план все още възнамеряват да разширят своя обхват до нови региони, държави или метро зони, въпреки смущенията вследствие на COVID-19, докато 42% от ИТ лидерите в България възнамеряват да направят същото.

"Дигиталните лидери от цял свят явно вече са работили в посока ускоряване на дигиталната трансформация на техните организации. Това усилие беше допълнително стимулирано от COVID-19, което ясно демонстрират и резултатите от това проучване," коментира Клер Макланд, старши вицепрезидент "Глобален маркетинг", Equinix. "Много компании сега инвестират повече в тяхната дигитална инфраструктура, за да могат да възприемат хибридният модел на работа и да са успешни в новите работни условия, в които се намираме. Въпреки препятствията в много сектори, множество организации продължават да разширяват физическия и виртуалния си обхват на нови пазари и региони по света."

Дигиталната трансформация в пост-пандемичното бъдеще

Дигитализацията и бизнес инвестициите в дигитална инфраструктура са се увеличили като резултат от COVID-19. 47% от дигиталните лидери, анкетирани в целия свят, казват, че са ускорили своите планове за дигитална трансформация, докато 42% споделят, че бюджетите им са били увеличени, за да отговорят на бързия ръст на желанието за дигитализация. В България обаче едва 26% от респондентите признават, че са направили същото и дори по-малко число (20%) са увеличили своите бюджети.

Наблюдава се и значително преразглеждане на ИТ стратегиите, които да отговорят на предизвикателствата, възникнали от пандемията. 6 от 10 души на глобално ниво и малко над половината сред анкетираните в България казват, че са преразгледали своите ИТ стратегии вследствие на COVID 19, a 58% (45% в България) казват, че искат да инвестират в по-гъвкава технология след COVID.

Попитани относно най-големите приоритети в дигиталната стратегия на техните организации, 80% от респондентите посочват дигитализацията на своята ИТ инфраструктура като основен приоритет. 57% казват, че виждат взаимосвързаността като ключов фактор за дигиталната трансформация - с 9% повече сравнено с миналогодишните резултати. Междувременно за компаниите в България основните приоритети са регулаторна съвместимост с изискванията за защита на данните (87%), подобряване на киберсигурността (84%) и повишаване на ефективността (84%).

Опасенията, че пандемията ще спре плановете на компаниите за разгръщане на нови пазари са намалели:

  • 57% (но само 42% в България) от бизнесите все още планират да разширят обхвата си до нови региони, държави и метро зони, според анкетираните дигитални лидери.
  • От тези 57% близо две трети (63%) планират да постигнат това виртуално, вместо да инвестират във физическа ИТ инфраструктура. Междувременно 71% от планиращите да достигнат нови пазари в България ще се насочат към виртуални връзки.

Прилагане на взаимoсвързаността за повече успехи

Според 58% от ИТ лидерите взаимосвързаността - директният и частен обмен на данни между организациите, ще им помогне да се справят с предизвикателствата, пред които са изправени заради COVID-19. В България със същото твърдение са съгласни 41%. Същевременно тези, които казват, че взаимосвързаността е била ключова за оцеляването на тяхната организация, са се увеличили до 50% спрямо 45% през миналата година в глобален мащаб.

"Според последното проучване по-голямата част (59%) от вземащите решения в ИТ сферата в България определят устойчивостта като едно от основните задвижващи колела в техните организации. Това заедно с тяхното предпочитание към използване на виртуални връзки за достигане до нови региони означава, че Equinix може да подкрепи тяхното развитие по най-добрия възможен начин - подпомагайки въвеждането на облачни решения с Equinix Fabric™ и предлагайки виртуална връзка с някои от най-големите доставчици на облачни услуги чрез Platform Equinix®, " коментира Здравко Николов, изпълнителен директор на Equinix България.

Глобалният индекс за взаимосвързаност (GXI), 4 издание, пазарно проучване, публикувано наскоро от Equinix, прогнозира, че общият обем на взаимосвързаност - мярката за частна свързаност за обмен на данни между организации, ще достигне 45% среден годишен ръст (CAGR) между 2019 г. и 2023 г. в глобален план. Очакваният ръст е стимулиран от дигиталната трансформация и по-конкретно от по-голямото търсене от страна на компаниите от по-традиционните сектори, които разширяват своята дигитална инфраструктура от централизирани локации до дистрибутирани дигитални (Edge) локации.

"Тъй като дигиталните лидери по света се фокусират върху дигитализиране на своите организации в отговор на предизвикателствата, създадени от пандемията, от това проучване става ясно, че взаимосвързаността е много важна за тази трансформация. Фактът, че над половината от вземащите решения в ИТ сферата в район ЕМЕА казват, че взаимосвързаността ще им помогне да се справят с предизвикателствата, дошли в резултат от COVID-19, a почти половината от тях вярват, че, че тя е ключът към оцеляването на тяхната организация, показва, че взаимосвързаността се е превърнала във важен фактор за бизнеса на много компании. Ние вярваме, че ще продължава да бъде такъв, докато се възстановяваме след тази ужасна пандемия," посочва Юджийн Берген Хенехауен, президент, ЕМЕА, Equinix.

За проучването

Независимото проучване по поръчка на Equinix e анкетирало 2 600 експерта, вземащи решения в ИТ сферата, в различни компании, намиращи се в Северна, Южна и Централна Америка (Бразилия, Канада, Колумбия, Мексико, САЩ), Азиатско-тихоокеанския район (Австралия, Китай, Хонг Конг, Япония, Южна Корея, Сингапур) и регион ЕМЕА (България, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Нидерландия, Полша Португалия, Испания, Швеция, Швейцария, Турция, ОАЕ, Обединеното кралство). Респондентите са избрани за участие от онлайн панела на Dynata. Анкетата е попълнена онлайн в периода между 17 декември 2020 г. и 8 януари 2021 г.

52% от дигиталните лидери в България очакват дългосрочни промени в това къде и как работят хората, в сравнение с 64% от техните колеги глобално, които споделят същото виждане. Това показват резултатите от годишното проучване на Equinix, Inc. То проследява гледната точка на мениджърите, вземащи решения в ИТ сферата, за най-големите технологични тенденции, които влияят на бизнеса по цял свят, както и ефекта на пандемията от COVID-19 върху плановете за дигитална инфраструктура.

Анкета е проведена сред 2 600 души, вземащи решения в сферата на ИТ, в различни компании, намиращи се в 26 държави в Северна, Южна и Централна Америка, Азиатско-тихоокеанския регион, както и район ЕМЕА, включително и на 100 български дигитални експерти.

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК