Райфайзен Банк Интернешънъл ще финансира дигитални компании, преминали стартиращата фаза

По програмата "Дигитална кошница" ще бъдат отделени общо 100 млн. евро, а размерът на индивидуалния кредит е между 1 и 7 млн. евро

Мария Динкова
763 прочитания

Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ) представи една от най-големите в Европа финансови програми за развитие на дигитални компании, които вече са преминали през ранната стартираща фаза. Те ще бъдат подкрепени с общо 100 млн. евро, а размерът на индивидуалния кредит е между 1 и 7 млн. евро

Капитал за дигиталната индустрия

РБИ е една от първите търговски банки, които предлагат т. нар. неусложнени и бързи корпоративни кредити за развитие. Въпреки че търсенето на подобен продукт е голямо и нараства значително, този клиентски сегмент, на практика, нямаше достъп до такова финансиране. За основателите и собствениците на бързоразвиващи се онлайн компании финансирането чрез кредит е много привлекателно, в сравнение с допълнителен капитал, за който те трябва да се разделят с акции на компанията.

"Самият аз преживях това като основател на развиваща се компания", обяснява Йорг Бартушек, който сега ръководи Дигиталния отдел на РБИ и разработва "Дигиталната кошница" (Digital Basket). "Колкото по-ценни стават акциите на компанията, които все още притежавате като основател, толкова по-склонни сте да плащате лихва за финансиране, вместо да се разделяте с акции".

Благодарение на своето силно регионално присъствие и ноу-хау, РБИ обслужва този корпоративен сегмент в цяла Централна и Източна Европа, където е особено трудно да се получи достъп до традиционни корпоративни заеми дори за топ развиващите се компании.

Бърз и улеснен процес, без допълнителни разходи

Кредитите чрез "Дигиталната кошница" не са натоварени с други разходи освен лихвата. Срокът е между една и пет години, в зависимост от нуждите на клиента, като по принцип е възможно и предсрочно погасяване.

РБИ започва да изгражда портфолио от компаниите с най-голям растеж. Размерите на кредитите варират между 1 и 7 млн. евро.

Първото пилотно финансиране по "Дигиталната кошница" вече е факт. Едва 14 дни бяха необходими от старта на кредитната проверка и преговорите по договора до усвояването на необходимото финансиране.

Критерии за одобрение на кандидатите

За да получи одобрение по "Дигиталната кошница", развиващата се компания трябва да има годишен приход от поне 5 млн. евро, да е спечелила доверието на утвърдени инвеститори чрез набиране на най-малко 3 млн. евро дялово финансиране, както и да продължава да се развива печелившо.

Програмата е отворена за компании от Западна Европа и от региона с най-сериозно присъствие на РБИ - Централна и Източна Европа. "Дигиталната кошница" не се фокусира върху конкретни индустрии - най-добрите SaaS компании, платформи за електронна търговия и разработчици на приложения имат равен достъп до финансирането с иновативните доставчици на игри, технологичните компании в сектор здравеопазване (MedTechs), новите играчи в сферата на мобилността и др.

Единственото изключение от "Дигиталната кошница" са разрастващите се компании от финансовия сектор (т.нар. FinTechs), които са обект на друга програма на РБИ - Elevator Venture.

В допълнение към резултатите на компаниите, сред другите критерии за одобрение са: присъствие на най-малко два пазара, установена система за вътрешен контрол и приемливо съотношение кредит към собствен капитал.

Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ) представи една от най-големите в Европа финансови програми за развитие на дигитални компании, които вече са преминали през ранната стартираща фаза. Те ще бъдат подкрепени с общо 100 млн. евро, а размерът на индивидуалния кредит е между 1 и 7 млн. евро

Капитал за дигиталната индустрия

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото


Vivacom с комбинирани услуги за малкия бизнес

Vivacom с комбинирани услуги за малкия бизнес

  • 0
  • 110
Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК