Xiaomi измества Apple на глобалния пазар на смартфони

Мария Динкова
786 прочитания

Китайската компания Xiaomi заема второ място на глобалния пазар на смартфони през второто тримесечие, измествайки Apple, пише CNBC.

По данни на анализаторската компания Canalys Xiaomi има 17% дял от глобалните доставки на смартфони, изпреварвайки Apple (14%) и оставайки зад Samsung (19%).

"Xiaomi бързо разширява своя бизнес в чужбина", отбелязват от Canalys, допълвайки, че доставките на компанията са се увеличили с 300% на годишна база в Латинска Америка и с 50% в Западна Европа.

Китайският производител представи ръст на доставките на смартфони от 83% на годишна база в сравнение с 15% за Samsung и 1% за Apple.

Експертите обаче посочват, че телефоните на Xiaomi все още са насочени към масовия пазар, като средната продажна цена на устройствата е със 75% по-ниска от тази на Apple.

Но сега китайската компания отправя поглед и към пазара на по-високия клас устройства. По-рано тази година Xiaomi пусна Mi 11 Ultra за 928 долара, както и своя първи сгъваем телефон Mi Mix Fold за 1 545 долара.

Ценовия диапазон поставя китайската компания в пряка конкуренция с Apple и Samsung в премиум сегмента. Но вътрешните конкуренти като Oppo и Vivo също се опитват да излязат на този пазар.

По думите на експертите от Canalys борба с Oppo и Vivo ще бъде трудна, тъй като те споделят същата цел. "Всички производители полагат много усилия да си подсигурят доставки на компоненти на фона на глобалния недостиг, но Xiaomi вече се е прицелил към следващата голяма награда: да измести Samsung, за да стане най-големият в света вендор".

Xiaomi се възползва от предизвикателствата, които споделяха Huawei. Преди Huawei беше най-големият световен играч на пазара на смартфони, но след като САЩ отрязаха достъпа на китайската компания до критични доставки, включително софтуер и чипове, то нейните продажби паднаха.

Макар по-голямата част от приходите на Xiaomi да идват от смартфоните, компанията се насочва и към нови бизнес области. През март тя обяви своите планове да стартира бизнес за електрически превозни средства и да инвестира в него 10 млрд. долара през следващите 10 години.

Китайската компания Xiaomi заема второ място на глобалния пазар на смартфони през второто тримесечие, измествайки Apple, пише CNBC.

По данни на анализаторската компания Canalys Xiaomi има 17% дял от глобалните доставки на смартфони, изпреварвайки Apple (14%) и оставайки зад Samsung (19%).

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК