Бумът при технологичните гиганти заради пандемията е към своя край

Мария Динкова
417 прочитания

Изглежда, че бумът, който изживяха технологичните гиганти вследствие на пандемията, е към своя край, пише CNBC.

След изключителния ръст през 2020, когато много хора се обърнаха към технологиите, за да работят и да се забавляват по време на въведените ограничения, редица компании от Apple до Roku предупреждават, че "веселбата" вече приключва.

Като цяло технологичните компании надскочиха очакванията за приходите за второто тримесечие, но все пак акциите се понижиха вследствие от по-слабите прогнози за настоящото тримесечие. Компанията майка на Google - Alphabet - беше най-забележимото изключение.

Всъщност най-големите технологични компании все още очакват да постигнат добър растеж през третото тримесечие, но предупреждават, че вече са преминали през хиперръста от миналата година. Изглежда всичко това е резултат от факта, че потребителите се отдалечават от технологиите и се връщат към реалния свят, след като икономиките отварят и ваксинацията продължава.

Ето какво показват последните резултати от сектора за края на бума, отчетен по време на пандемията:

Apple предупреждава, че недостигът на чипове може да повлияе на продажбите на iPhone и iPad. Оказва се, че компанията, която има изключителна репутация за управлението на своята верига на доставки, не е имунизира срещу проблема. Гигантът предупреждава, че ограниченията могат да засегнат продажбите на нейните модели и съответно не очаква да постигне същия ръст като през 2020, което на свой ред доведе до понижаване на акциите.

Amazon от своя страна също отправя подобни предупреждения. Макар че компанията отчете своето трето тримесечие подред със 100 млрд. долара приходи, тя понижи своите очаквания за ръст през третото тримесечие. Главният финансов директор на Amazon заяви, че компанията наблюдава забавяне на темповете на растеж спрямо миналата година и сравненията с третото тримесечие ще изглеждат доста по-сериозни. Все пак компанията очаква двуцифрен процент за ръст през тримесечието.

Facebook също прави подобни прогнози и следва общите тенденции в сектора. Подобно на другите технологични гиганти социалната мрежа предупреждава, че е задминала пандемичния ръст и очаква забавяне в ръста на рекламните продажби през третото тримесечие на тази година. Все пак Facebook предвижда около 31% ръст за тримесечието.

Roku е поредната компания, която регистрира понижения и проблеми във веригата си на доставки. Акциите на организацията паднаха с 6%, след като публикува своя доклад за приходите, разкриващ понижение на стрийминга на платформата й от 1 млрд. часа спрямо предходното тримесечие. Roku също така се сблъсква и с проблеми по веригата на доставки.

Изглежда, че бумът, който изживяха технологичните гиганти вследствие на пандемията, е към своя край, пише CNBC.

След изключителния ръст през 2020, когато много хора се обърнаха към технологиите, за да работят и да се забавляват по време на въведените ограничения, редица компании от Apple до Roku предупреждават, че "веселбата" вече приключва.

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК