Криптопазар 2021 – кой спечели и кой загуби

Криптопазар 2021 – кой спечели и кой загуби

Годината беше белязана както от експлозивен растеж, така и от продължителна волатилност на цените на криптовалутите

Иван Гайдаров
514 прочитания

Индустрията на криптовалутите и блокчейн претърпя експлозивен растеж през 2021 г., особено в секторите за децентрализирано финансиране (DeFi) и непроменими токени (NFT).

Годината бе белязана и от продължителна волатилност на цените, объркващо поведение от страна на Китай, грандиозен експеримент в Централна Америка, ескалация на институционалния интерес и нарастването на някои по-бързи мрежи за интелигентни договори. Интернет платформата cointelegraph.com събира всички тези факти в годишния си списък на "печелившите и губещите в индустрията".

Печелившите през 2021

Казахстан

Когато Китай ефективно забрани операциите за добив на криптовалути през май 2021 г., Казахстан се втурна да запълва вакуума, привличайки "изселените миньори". Много от тях в крайна сметка стартираха операции в централноазиатската страна, включително пул за добив на криптовалута, управляван от BIT Mining.

До юли 2021 г. средният месечен хешрейт на Казахстан достигна 18,1% - почти 1/5 от световния добив на биткойн - което отреди на държавата второ място след Съединените щати (42,7%) и зашеметяващ ръст от едва 1,4% през септември 2019 г., според Cambridge Centre for Alternative Finance.

Дали Казахстан ще запази глобалния си дял в добива на биткойн през 2022 г., като се има предвид информацията за недостиг на електроенергия в страната с наближаването на зимата, се очаква тепърва да стане ясно.

Coinbase

Coinbase Global, най-голямата борса за криптовалути в САЩ, стана първата криптокомпания, която се регистрира на американска фондова борса, като дебютира на 14 април в Nasdaq. Компанията приключи първия си борсов ден с пазарна капитализация от 86 милиарда долара - зашеметяващ старт, който доведе до сравнения с дебютите на Facebook и Airbnb. Към края на годината обаче цените на акциите на криптоборсата се нормализираха и тя завършва годината на ниво от 52,37 милиарда.

Този ход на Coinbase беше широко разглеждан и в друг аспект - като знак, че криптовалутите са станали мейнстрийм.

Solana

През 2021 г. на сцената се появиха много нови мрежи, базирани на интелигентни договори. Най-голямата и най-бързо развиваща се сред тях беше Solana - супер бърза мрежа, която твърди, че е реализирала 50 000 транзакции в секунда. За сравнение, Ethereum прави около 30.

Крипровалутата на Solаna (SOL) се нарежда на пето място сред всички криптовалути към 20 декември, според доклад Cointelegraph Markets Pro, изоставайки само от биткой, етериум, Binance Coin (BNB) и Tether (USDT).

Наиб Букеле/Ел Салвадор

Ел Салвадор влезе в историята през 2021 г., като стана първата страна, която обяви биткойн за законно платежно средство. Президентът на страната Наиб Букеле привлече погледите към себе си с няколко свои действия - използва енергия от вулкан за захранване на операциите за добив на биткойн в страната си, изпрати биткойни на всеки възрастен, а в края на ноември обяви стартирането на Bitcoin City, напълно функциониращ град, построен около биткойн, финансиран първоначално от 1 милиард биткойн облигации.

Само времето ще покаже дали всичко това ще се превърне в икономическа "победа" за народа на Ел Салвадор, но Букеле определено внесе иновации в бедната централноамериканска държава, чиято икономика е силно зависима от паричните преводи - т.е. от парите, изпратени у дома от работещи зад граница.

Майк Винкелман, известен още като Бийпъл

Когато арт къща Christie's пуска на търг през февруари дигитален колаж - първата голяма аукционна къща, която предлага чисто дигитално произведение чрез непроменим токен (NFT) - тя дори не посочва цена. Просто никой не знае как да оцени творбата. В крайна сметка произведението на Майк Винкелман (известен още като Бийпъл) е продадено за 69,3 милиона долара, а арт индустрията може никога да не е същата.

За да поставим това в контекст - произведението беше продадено на търг за по-голяма сума от тези на Жорж Сера, Пол Гоген или Салвадор Дали, изпращайки сравнително неизвестния Бийпъл в компанията на най-печелившите съвременни художници. Освен това тази история показва, че NFT ще се превърне в много широко използвана технология. В края на ноември NFT беше обявена за "дума на годината" от издателя на речника Collins.

Сам Банкман-Фрийд/FTX

През 2021 г. Сам Банкман-Фрийд беше обявен за "най-богат човек в криптовалута" до голяма степен благодарение на своя дял във FTX, борсата за деривати на криптовалути, която той основа през 2019 г.

До края на 2021 г. FTX се превърна във втората по големина борса за криптодеривати, според CoinGecko, изоставайки само от Binance (Futures). Платформата Messari дори нарече FTX "най-бързо развиващата се компания на всички времена", отбелязвайки, че Банкман-Фрийд е построил организация за 25 милиарда долара за по-малко от три години с по-малко от 100 служители.

OpenSea

Феноменът NFT е благодат за дигиталните художници, които могат да продават своите произведения без агенти и физически художествени галерии, но те все още се нуждаят от дигитални пазари. OpenSea, най-големият NFT пазар, играещ ролята на катализатор за дигиталния арт сектор, се очертава като един от най-големите победители за годината.

OpenSea взима сравнително скромна комисиона от 2,5% за всяка продажба на своята платформа, но това носи значителни приходи от 79 милиона долара през август, пиковият месец за платформата през 2021 г. според Cointelegraph Consulting. Към средата на ноември приходите ѝ надхвърлят 235 милиона долара от началото на годината.

Губещите през 2021

Китай

През септември 2020 г. Китай контролира 2/3 (67%) от световното производство на криптовалути, но през май страната забрани добива по причини, които никой не знае все още със сигурност. Едно от предположенията е, че това действие е свързано с необходимостта от защита на дигиталната валута на централната банка на азиатския гигант - CBDC - която изглежда все по-близо до пълното си въвеждане.

Във всеки случай хешрейтът на биткойн веднага падна с 50%, което разтърси пазарите. Други нации обаче бързо наваксаха забавянето на добива, включително САЩ, Казахстан, Русия и Канада. В ретроспекция мнозина разглеждат действията на Китай като подарък за Запада.

Meta/Diem

Стартът на предприятието Libra на Facebook (сега Diem) беше обявен през 2019 г. с много очаквания и списък от сериозни партньори, но впоследствие проектът непрекъснато се отлагаше и обхватът му се ограничаваше. Днес не се чува много за Diem, освен може би по отношение на загубата на кадри - Данте Диспарте например замина за Circle, докато наскоро Дейвид Маркъс, ръководител на дейностите по криптовалутите, обяви, че ще напусне компанията до края на годината.

Facebook, ребрандирана като Meta, беше подложена на критика от страна на американските законодатели заради "влиянието", което оказва върху социалните медии като цяло, а проектът Libra също не беше подминат, което допълнително усложни развитието му.

Централна банка на Нигерия (CBN)

През февруари Централната банка на Нигерия (CBN) нареди на всички свои местни банки да закрият сметките на клиенти, използващи криптовалути. Тогава говерньорът на CBN коментира, че повечето криптосметки се използват за финансиране на "незаконни" дейности като пране на пари и финансиране на тероризъм.

Очаква се Нигерия скоро да пусне официална дигитална валута като Китай, така че може би CBN следва китайската програма за премахване на всички конкурентни в крипто операциите. Ако е така, усилията се провалят сериозно.

Криптопазарът в страната не само оцеля, но до август Нигерия имаше втория по големина пазар в света за директна търговия с биткойни между хора.

Върджил Грифт

Върджил Грифит доскоро е знаменитост в света на криптовалутите. Бившият разработчик на Ethereum и гражданин на САЩ пътува до Северна Корея в началото на 2019 г., за да присъства на конференция за криптовалутите. Там той изнася лекция, базирана на публично достъпна информация за софтуер с отворен код. През ноември същата година е арестуван в Лос Анджелис за нарушаване на Закона за санкциите на САЩ.

През септември 2021 г., точно преди да започне наказателният му процес, Грифт се признава за виновен в заговор за нарушаване на закона на САЩ, като пътува до Северна Корея, "за да направи презентация как се използва блокчейн технология за пране на пари и избягване на санкции", съобщава Wall Street Journal. Той може да получи до шест години и половина затвор като част от сделката за признаване на вината.

Снимки: Pixabay

Индустрията на криптовалутите и блокчейн претърпя експлозивен растеж през 2021 г., особено в секторите за децентрализирано финансиране (DeFi) и непроменими токени (NFT).

Годината бе белязана и от продължителна волатилност на цените, объркващо поведение от страна на Китай, грандиозен експеримент в Централна Америка, ескалация на институционалния интерес и нарастването на някои по-бързи мрежи за интелигентни договори. Интернет платформата cointelegraph.com събира всички тези факти в годишния си списък на "печелившите и губещите в индустрията".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК