Какво да очакваме от пазара на чипове през 2022

Какво да очакваме от пазара на чипове през 2022

Компаниите могат да предприемат 4 стъпки, за да се справят с несигурността по веригите на доставки

Мария Динкова
459 прочитания

Производителите на чипове са сред очевидните победители от пандемията и експертите прогнозират, че възходът им ще продължи и през тази година.

Според нов доклад на застрахователя на търговски кредити Euler Hermes продажбите на полупроводници ще се повишат с 9% и ще надхвърлят 600 млрд. долара за първи път през 2022, надграждайки ръста от 26% до 553 млрд. долара през миналата година.

Недостигът на чипове по време на пандемията засегна различни индустрии - от автомобилната до развлекателната, и принуди производителите да разширят своите възможности, за да отговорят на безпрецедентното търсене.

В доклада се очертават три основни фактора, които водят до ръст на продажбите, а именно: увеличеното търсене на потребителска електроника (като компютри и смартфони), повишението на цените заради тясната динамика между предлагането и търсенето, както и подобренията в продуктовия микс за полупроводниците вследствие от въвеждането на по-скъпи чипове от ново поколение.

Същевременно с разгръщането на повече производствени възможности глобално анализаторите очакват влиянието на тези фактори да отслабне с нормализирането на търсенето. От друга страна, те посочват и няколко риска, пред които ще бъде изправен секторът на полупроводниците през 2022, включително по-слаби хардуерни продажби, сблъсъкът между Китай и САЩ за технологично превъзходство, както и климатичните промени, пише CNBC.

План за действие

Според експертите в сферата недостигът на чипове ще продължи да се усеща силно поне до средата на тази година и ще започне да отслабва през 2023. Затова в близко бъдеще по-скоро може да се очаква ограничението при предлагането да се запази, а компаниите, които разчитат на този тип продукти, трябва да изградят по-устойчива верига на доставки. Това ще им позволи да намалят риска и да минимизират възможността от прекъсване на бизнес процесите и операциите.

В доклада The long view of the chip shortage от Accenture разкриват 4 стъпки, които компаниите трябва да следват, за да засилят своите вериги на доставки и да предотвратят загубата на ресурси и време.

1. Опознайте какви чипове използвате и откъде идват

На първо място организациите трябва да изготвят пълен списък на чиповете, които се използват в техните продукти. Но дори когато разполагат с такъв списък, за тях може да се окаже предизвикателство да проследят пътя на тези специфични чипове. За целта те трябва да знаят кои са доставчиците на техните доставчици. Подобна информация би помогнала да се установят проблемните области в момента и такива, които биха могли да създадат трудности в бъдеще.

2. Разберете колко време е нужно за възстановяване

За да могат да разберат настоящите рискове, компаниите трябва да определят как прекъсването в доставките ще им се отрази и колко време ще им е нужно да се възстановят. В тази връзка Accenture заедно с Масачузетския технологичен институт са разработили стрес тест за устойчивост на веригата на доставки, който оценява оперативните и финансовите рискове, предизвикани от пазарните промени.

3. Поставете се на мястото на доставчика

Доставчиците обикновено обслужват няколко индустрии, всяка от които има своите специфики. Експертите препоръчват всяка компания да се запита колко привлекателна е тя за доставчиците, които са поставени пред ограничения? За да подобри своята позиция като клиент, всяка организация може да прецени своите опции, като например дали е готова да плаща по-висока цена или да увеличи обема на поетите ангажименти.

4. Засилете своите аналитични възможности

Централизирането на мониторинга върху веригата на доставки помага да се установи сериозността на всички проблеми, които се появяват, в това число и ограничените капацитети. Използването на аналитични инструменти също така помага да се предвиди какво да се очаква от развитието на пазара в бъдеще. По този начин организациите могат проактивно да адаптират своето производство, както и да подготвят нови стратегии за справяне с предизвикателствата.

Снимка: Pixabay

Производителите на чипове са сред очевидните победители от пандемията и експертите прогнозират, че възходът им ще продължи и през тази година.

Според нов доклад на застрахователя на търговски кредити Euler Hermes продажбите на полупроводници ще се повишат с 9% и ще надхвърлят 600 млрд. долара за първи път през 2022, надграждайки ръста от 26% до 553 млрд. долара през миналата година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК