Unsplash.com
fabio

Кои ще са 10-те стратегически технологични тенденции през 2023 г.

Компаниите трябва да гледат отвъд спестяването на разходи

Александър Главчев
801 прочитания

Unsplash.com

© fabio


Анализаторската компания Gartner обяви списък с 10-те най-важни според нея технологични тенденции, които организациите трябва да проучат през 2023 г.

"За да подобрят финансовото състояние на своята организация по време на икономически сътресения, ИТ директорите и ИТ ръководителите трябва да гледат отвъд спестяването на разходи към нови форми на оперативно съвършенство, като същевременно продължават да ускоряват дигиталната трансформация", споделя Франсис Карамузис, вицепрезидент в Gartner. От там разделят технологични тенденции за следващата година на три теми - #Оптимизиране, #Мащабиране и #Пионерство. Технологиите трябва да помагат на организациите да оптимизират устойчивостта им, операциите или доверието, да мащабират вертикалните решения и доставките на продукти, както и да им позволят да бъдат сред първопроходците с нови форми на ангажираност, ускорено реагиране или възможности.

"През 2023 г. предоставянето на технологии няма да е достатъчно", допълва Дейвид Грумбридж, също вицепрезидент в компанията. "Всяка технологична инвестиция ще трябва да се компенсира от нейното въздействие върху околната среда, като се имат предвид бъдещите поколения."

Стратегически технологични тенденции за 2023 г.:

Устойчивост

Устойчивостта стои над всички стратегически технологични тенденции за 2023 г. В скорошно проучване на Gartner главни изпълнителни директори съобщиха, че екологичните и социалните промени вече са сред трите от най-важните приоритети за инвеститорите след печалбите и оборота. Това означава, че ръководителите трябва да инвестират повече в иновативни решения, които са предназначени да отговорят на търсенето на ESG (Environmental, Social and Governance - екологични, социални и управленски практики), за да постигнат целите за устойчивост. За да направят това, организациите се нуждаят от нова устойчива технологична рамка, която да повишава енергийната и материалната ефективност на ИТ услугите, да дава устойчивост на предприятието чрез използване на технологии като проследимост, анализи, възобновяема енергия и изкуствен интелект и да внедряват ИТ решения, за да помогнат и на клиентите си да постигнат своите цели в тази насока.

Пионерство

Метавселена

Анализаторите определят метавселената като колективно, виртуално, триизмерно, споделено пространство, създадено с използването на виртуално подобрена физическа и цифрова реалност. Очаква се, че пълната метавселена ще бъде независима от клиентското устройство и няма да бъде собственост на един доставчик. Тя ще има собствена виртуална икономика, активирана от цифрови валути и незаменими токени (NFT). До 2027 г. Gartner прогнозира, че над 40% от големите организации по света ще използват комбинация от Web3, обогатена реалност (AR) облак и дигитални близнаци в проекти, базирани на метавселената, насочени към увеличаване на приходите.

Суперприложения

Суперприложението съчетава функциите на приложение, платформа и екосистема в едно приложение. То не само има свой собствен набор от функции, но и предоставя платформа за трети страни да разработват и публикуват свои собствени миниприложения. Прогнозира се, че до 2027 г. повече от 50% от световното население ще бъде ежедневно активно в множество суперприложения.

Адаптивен AI

Адаптивните системи с изкуствен интелект (AI) имат за цел непрекъснато да преобучават модели и да се учат в рамките на среди за изпълнение и разработка въз основа на нови данни. Това им позволява да се адаптират бързо към промените в обстоятелствата на реалния свят, които не са били предвидени или налични по време на първоначалната разработка. Те използват обратна връзка в реално време, за да променят динамично обучението си и да коригират поставените цели. Това ги прави подходящи за операции, при които бързите промени във външната среда или променящите се цели на предприятието изискват оптимизиран отговор.

Оптимизиране

Цифрова имунна система

76% от екипите, отговорни за дигиталните продукти, сега отговарят и за генерирането на приходи. ИТ директорите търсят нови практики и подходи, които техните подчинени могат да възприемат, за да предоставят тази висока бизнес стойност паралелно с намаляване на риска и повишаване на удовлетвореността на клиентите. Дигиталната имунна система предоставя такава пътна карта.

Според Gartner цифровият имунитет комбинира добро разбиране на операциите, автоматизирано и екстремно тестване, автоматизирано разрешаване на инциденти, софтуерно инженерство в рамките на ИТ операциите, както и сигурност във веригата за доставка на приложения, за да се увеличи устойчивостта и стабилността на системите. Прогнозира се, че до 2025 г. организациите, които инвестират в изграждането на дигитален имунитет, ще намалят прекъсванията на системите си с до 80%, което директно означава по-високи приходи.

Приложна видимост

Наблюдаваните данни отразяват дигитализирани артефакти, като регистрационни файлове, API заявки, време на престой, изтегляния и прехвърляне на файлове, които се появяват, когато някоя заинтересована страна предприеме каквото и да е действие. Приложната видимост прехвърля тези наблюдаеми артефакти обратно в силно организиран и интегриран подход за ускоряване на вземането на организационни решения.

"Приложната видимост позволява на организациите да използват своите артефакти от данни за конкурентно предимство, обяснява Карамузис. Тя е мощна, защото повишава стратегическото значение на правилните данни в точното време за бързи реакции въз основа на потвърдени действия на заинтересованите страни, а не на намерения."

AI доверие, риск и управление на сигурността

Много организации не са добре подготвени да управляват рисковете, свързани с AI, отчитат анализаторите. Проучване на Gartner в САЩ, Обединеното кралство и Германия през лятото установи, че 41% от компаниите са преживели нарушение на поверителността на AI или друг инцидент със сигурността. Въпреки това, същото проучване установява още, че организациите, които активно управляват AI риска, поверителността и сигурността, са постигнали подобрени резултати от проекти от свързани с тази технология проекти. Повече от тях са преминали от статут на доказване на концепцията към реално използване и са постигнали повече бизнес стойност, отколкото AI проектите в организации, които не са управлявали активно тези функции.

Допълва се, че компаниите трябва да внедрят нови възможности, за да осигурят надеждност на модела, сигурност и защита на данните. AI доверието и управлението на риска и сигурността изисква участниците от различни бизнес единици да работят заедно за прилагане на нови мерки.

Мащабиране

Индустриални облачни платформи

Индустриалните облачни платформи предлагат комбинация от софтуер, платформа и инфраструктура като услуга (SaaS, PaaS, IaaS), предоставяйки специфични за индустрията набори от модулни възможности за поддръжка на конкретни бизнес казуси. Предприятията могат да използват пакетни възможности на индустриалните облачни платформи като градивни елементи за съставяне на уникални и диференциращи дигитални бизнес инициативи, осигурявайки гъвкавост, иновации и намалено време за стъпване на пазара, като същевременно избягват разчитането на един доставчик.

Gartner прогнозира, че до 2027 г. повече от половината от предприятията ще използват индустриални облачни платформи, за да ускоряват своите бизнес инициативи.

Платформен инженеринг

Платформеното инженерство е дисциплината за изграждане и експлоатация на вътрешни платформи за разработчици на самообслужване за доставка на софтуер и управление на жизнения цикъл. Целта е да се оптимизира изживяването на разработчиците и да се ускори предоставянето на потребителска стойност от продуктовите екипи.

Според анализаторите 80% от софтуерните инженерингови компании ще създадат платформени екипи до 2026 г. и че 75% от тях ще включват портали за самообслужване на разработчици.

Безжично реализиране на стойност

Нито една технология няма да доминира, но предприятията ще използват спектър от безжични решения, за да обгрижат всички среди - от Wi-Fi в офиса, през услуги за мобилни устройства, до решения с ниска мощност и дори връзки. Gartner прогнозира, че до 2025 г. 60% от предприятията ще използват пет или повече безжични технологии едновременно.

Тъй като мрежите преминават отвъд чистата свързаност, те ще осигуряват знания, използвайки вградени аналитични компоненти, а системите с ниска мощност ще се захранват директно от мрежата. Това означава, че тя ще се превърне в източник на директна бизнес стойност.

От Gartner подчертават, че тазгодишния списък подчертава онези тенденции, които ще доведат до значителни сътресения и възможности през следващите 5 до 10 години.

Анализаторската компания Gartner обяви списък с 10-те най-важни според нея технологични тенденции, които организациите трябва да проучат през 2023 г.

"За да подобрят финансовото състояние на своята организация по време на икономически сътресения, ИТ директорите и ИТ ръководителите трябва да гледат отвъд спестяването на разходи към нови форми на оперативно съвършенство, като същевременно продължават да ускоряват дигиталната трансформация", споделя Франсис Карамузис, вицепрезидент в Gartner. От там разделят технологични тенденции за следващата година на три теми - #Оптимизиране, #Мащабиране и #Пионерство. Технологиите трябва да помагат на организациите да оптимизират устойчивостта им, операциите или доверието, да мащабират вертикалните решения и доставките на продукти, както и да им позволят да бъдат сред първопроходците с нови форми на ангажираност, ускорено реагиране или възможности.

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото84% от компаниите - жертва на кибератаки

84% от компаниите - жертва на кибератаки

  • 0
  • 168Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК