CES 2023 посреща множество електромобили, както и странна електроника

Напрежението по оста САЩ/Китай също се усеща на изложението в Лас Вегас

Владимир Владков
558 прочитания

Изложението в Лас Вегас CES (от Consumer Electronics Show) е едно от най-мащабните събития в технологичния свят, особено след като се провежда в първите дни на новата година. На CES 2023 се обявяват най-големи телевизори, първи модели на бъдещите лаптопи, както и цяла плеяда полезни и странни електронни устройства за носене, технологии за умния дом и не на последно място - новостите при автономните и електрически автомобили.

За тазгодишното събитие организаторът CTA е потвърдил 2800 изложителя от цял свят. Това е увеличение с над 600 фирми спрямо 2200 през 2022 г., като се очаква силно представяне и от азиатските компании, въпреки че скорошното облекчаване на COVID мерките в Китай може да наруши посещаемостта от най-голямата икономика в региона. Събитието е шанс за изложителите да се отърсят от миналогодишния сериозен спад на глобалния технологичен сектор. Всъщност това е и една от основните тенденции на потребителското изложение.

Възстановяване от COVID

Пандемията от COVID-19 нанесе сериозен удар на CES. Подобно на редица други големи търговски и потребителски изложения по света, събитието бе изцяло онлайн през 2021 г. То премина към хибриден формат през 2022 г. както с онлайн, така и със срещи на живо, въпреки че посещаемостта беше значително по-ниска.

Това е първата година, в която събитието се връща към нормалното си състояние, като повечето страни облекчават ограниченията за пътуване, наложени от COVID, и броят на участниците се увеличава. CTA обаче моли участниците да се тестват преди пристигането и по време на престоя си и заяви, че ще осигури маски на място.

По отношение на присъстващите CTA си е поставила цел от над 100 000, което означава над двойно повече от миналогодишните около 45 000 посетители. Преди пандемията обаче изложението в началото на 2020 привлече повече от 170 000 посетители.

Завръщането на Китай

Тъй като Пекин внезапно премахна политиката си за нулев COVID през миналия месец, за първи път от 3 години участници от Китай могат да пътуват до САЩ. Това се отразява на интереса - повече от 485 китайски компании са планирани да присъстват тази година според официалния списък на изложителите на CES, като значителна част от тях са от производствения център на провинция Гуандун.

Марки като TCL, Hisense, Konka и Formovie са сред изложителите, въпреки че много от тях ще се представят чрез своите дъщерни дружества в САЩ. Базираната в Гуандун Asensing предоставя технология за позициониране предимно за китайски електромобили и ще участва за втори път, за да "комуникира по-добре с чуждестранни клиенти". "Много китайски компании виждат необходимостта да засилят своето глобално присъствие, тъй като виждат огромните нужди на пазара в чужбина, а също и отчасти поради бавния растеж и нарастващата несигурност на вътрешния пазар през последните години", коментира PR директора на Asensing.

Някои от най-големите имена обаче няма да участват. Huawei Technologies изпраща представители на събитието, а Alibaba Group Holding заяви, че обмисля да изпрати свой екип "в близко бъдеще".

В последния момент CTA обяви, че ще изисква от участниците, идващи от Китай, да предоставят отрицателен тест за COVID, ако пристигнат в САЩ преди 5 януари. Това може да попречи на част от изложителите да се включат въпреки направените заявки. Участието на останалите страни от Азия остава силно, особено от Япония, Южна Корея и Тайван.

Превозните средства

Както и при предишните издания на изложението, автомобилните технологии ще заемат централно място на CES 2023. Нови концепции за превозни средства, футуристични информационно-развлекателни дисплеи и множество джаджи за вторичния пазар ще се борят за внимание заедно с всички обичайни телевизори, лаптопи и други потребителски технологии.

Подобно на китайски компании, много от изложителите са доставчици за автомобилната индустрия по един или друг начин. Южнокорейската Hyundai Mobis, доставчик на автомобилни части за Hyundai Motor, ще покаже новите си видове специализирани превозни средства (PBV). Внимание и към съобщения на Sony, която представи концептуален автомобил на CES2022.

Платформата e-CCPM (Electric Complete Chassis Platform Module), разработена от Hyundai Mobis, е интегрирана платформа, която ще служи като основа за бъдещия специализиран автомобил (PBV). Това е платформен модул "всичко в едно", който интегрира модула на шасито и батерията за електрически превозни средства в рамката.

Hyundai Heavy Industries, вторият по големина корабостроител в света, планира да обяви своята стратегия за морска декарбонизация в корабостроителната индустрия. Същевременно LG Electronics обяви партньорство с канадския производител на авточасти Magna за интегриране на информационно-развлекателната технология на южнокорейската компания с усъвършенстваните системи за подпомагане на водача на Manga. Двете компании планират да доставят своята технология на глобални автомобилни производители на CES.

Повечето големи автомобилни компании подготвят сериозни дебюти, включително много от марките на Stellantis като Ram, Citroen, FIAT, Peugeot и Chrysler. Volkswagen ще представи своя електрически седан ID.7. На изложението се очакват и висши ръководители от Volvo, Mercedes-Benz и BMW, за да обявят своите идеи за развитие на своите компании.

Инфраструктурата за зареждане на електромобили също се очаква да бъде под светлината на прожекторите на американското изложение, особено след наливането на солидни парични средства чрез федералния закон за инфраструктурата. Десетки компании за зареждане на електромобили разкриват нови технологии, които ще подобрят достъпа до такава инфраструктура.

Напълно автономните превозни средства сега не са във фокуса за разлика от минали изложения. Вместо това се представя технологии, подпомагащи водача, като подобрена сензорна технология, която е по-реалистично и краткосрочно решение на проблемите с безопасността на движението.

Хранителни технологии, ESG и... метавселена

Познати области като електромобили, автоматизация и свързани с интернет устройства ще бъдат представени на CES2023, но с акцент върху това как се развиват техните приложения. Продължаващата "електрификация" на екосистемата например обещава подобрения във всичко - от дизайна на батерията, през системите за зареждане до интериорния дизайн на самата кола.

Как да се изхранва нарастващото население е друга ключова тема - главният изпълнителен директор на производителя на трактори John Deere е сред основните лектори - и автоматизацията се рекламира като жизненоважен инструмент за "фермите от бъдещето". Други панели и презентации ще обсъдят нарастващото значение на устойчивостта, както и на околната среда, социалната среда и управлението (ESG) в технологиите.

Метавселената бе модерна на CES2022. През миналата година много компании, включително Meta, заложиха огромни средства в завладяващи дигитални светове, където потребителите взаимодействат като аватари. Mного от тези залози все още не са дали резултат, но интересът остава висок. На CES2023 за метавселената е отделена цяла зала, в която компаниите ще демонстрират своя напредък и потенциала в области като здравеопазване и развлечения. Що се отнася до хардуера, Sharp се стреми да навлезе на пазара с първите си леки слушалки, HTC също ще има новина, свързана с метавселената. Азиатските компании се стремят да се конкурират компанията - майка на Facebook, Meta и нейния Quest, с който държи 90% дял от световния пазар за VR слушалки.

Умният дом

Иновации се очакват и в популярни продукти като интелигентни охранителни камери, интелигентни брави, прахосмукачки роботи и интелигентно осветление, както и някои нови категории, разчитащи на новия стандарт за интелигентен дом Matter.

Подкрепен от Amazon, Apple, Samsung, Google и други, Matter е стандарт за цялата индустрия за разработване на общ комуникационен протокол за интелигентния дом. Важно е, защото позволява на свързаните устройства лесно да комуникират помежду си и всяка платформа за интелигентен дом, така че няма да се притеснявате дали закупеното от вас устройство работи с вашия смартфон или гласов асистент; ако работи с Matter, трябва да работи с всичко.

Геополитиката също се намесва

И макар че технологиите са във фокуса на CES 2023, политиката и геополитиката също ще бъдат във фокуса.

Рекорден брой членове на Конгреса на САЩ ще присъстват тази година на изложението. Сред най-високопоставените служители е министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм, която ще говори за плановете на администрацията на Джо Байдън за инструменти за енергийна ефективност и особено за безпокойството, след като инвазията на Русия в Украйна хвърли световните енергийни пазари в хаос.

Други официални лица и политици ще говорят по въпроси, вариращи от киберсигурността до бъдещето на 5G. Такива теми ще са особено интересни за компании като Huawei, обект на дългогодишни ограничения от страна на САЩ, и TikTok, който беше подложен на интензивен контрол от Вашингтон заради проблеми с поверителността на данните и сигурността.

Изложението в Лас Вегас CES (от Consumer Electronics Show) е едно от най-мащабните събития в технологичния свят, особено след като се провежда в първите дни на новата година. На CES 2023 се обявяват най-големи телевизори, първи модели на бъдещите лаптопи, както и цяла плеяда полезни и странни електронни устройства за носене, технологии за умния дом и не на последно място - новостите при автономните и електрически автомобили.

За тазгодишното събитие организаторът CTA е потвърдил 2800 изложителя от цял свят. Това е увеличение с над 600 фирми спрямо 2200 през 2022 г., като се очаква силно представяне и от азиатските компании, въпреки че скорошното облекчаване на COVID мерките в Китай може да наруши посещаемостта от най-голямата икономика в региона. Събитието е шанс за изложителите да се отърсят от миналогодишния сериозен спад на глобалния технологичен сектор. Всъщност това е и една от основните тенденции на потребителското изложение.

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото
84% от компаниите - жертва на кибератаки

84% от компаниите - жертва на кибератаки

  • 0
  • 170


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК