Endava

Даниела Назим, Endava: Техническите специалисти в България са търсени заради качеството на работата си

Мария Карашанова
1013 прочитания

Endava


Последните няколко години преминават активно под знака на промяната, която засяга много аспекти, приема различни форми и непрекъснато увеличава своята скорост. Каква ще бъде настоящата година за ИТ талантите, предстои да видим, но едно е сигурно - задържането на технологичните специалисти ще продължи да бъде основен фокус за голяма част от компаниите в страната. Това заяви Даниела Назим, мениджър People Experience в Endava, в специално интервю за Digitalk.

Каква е основната тенденция по отношение на техническите кадри в страната в началото на 2023 г.?

Всички следим глобалните тенденции в ИТ сектора, добрата новина е, че техническите специалисти в България продължават да бъдат търсени, заради качеството на тяхната работа. Със сигурност се наблюдава известна предпазливост, но задържането на хората остава централна тема, която изисква задълбочен анализ, както и индивидуално внимание върху техните нужди.

В този смисъл какви ще бъдат водещите инициативи на компанията по отношение на кадрите през 2023?

Endava традиционно работи в няколко направления - като едните са насочени навътре, към хората в компанията, а другите навън - както към хората в ИТ бранша като цяло, така и в инвестиция в общностите, в които компанията оперира и има офиси. От една страна, много активно продължат вътрешните обучения както чрез дигитални платформи като O' Reilly например, така и чрез сесии на живо или специално разработени модули, част от Endava University. Хората от People Development екипа изследват нуждите и желанията за нови обучения - и технически, и за придобиване на меки умения. И тази година старшите експерти на Endava ще участват като лектори на редица външни събития и работим върху изчистването на концепциите за организирани от Endava отворени за външна аудитория събития и стажове. Друга насока, която в годините става все по-популярна, е личната ангажираност на служителите в CSR и благотворителни каузи, така че очакваме и насоките на хората в какви проекти биха искали да се ангажират.

С края на пандемията наблюдава ли се връщане на служителите в офисите на Endava? Какви са техните нагласи?

В началото на пандемията на първо място беше безопасността на служителите и подсигуряване на възможност за работа от вкъщи на всички. Тази стъпка беше последвана от разработването на специална програма, която се фокусира върху грижата за физическото и менталното здраве на хората. Още през 2021 г. Endava премина към напълно хибриден модел на работа Това означава, че екипите сами решават колко често да се срещат в офиса. Като колеги се събираме както за работни срещи, така и по чисто социални поводи, например за регулярните срещи на някои от хоби-клубовете, които имаме. Досега сме разбрали едно: всички имаме нужда от социални контакти, както и от гъвкавостта да постигаме резултати като екип без значение от работното място.

Развитието на какви умения ще бъде ключово за ИТ експертите през тази година?

През последните години наблюдаваме все по-голям интерес в ИТ бранша към облачните технологии, като цяло дигитализацията, изкуствения интелект и машинното обучение, киберсигурност, Интернет на нещата (IoT), управление и анализ на данни, DevOps и не на последно място познания по agile методологията за разработка на софтуер. Реално, за да бъдат винаги в крак с последните тенденции и най-новото в технологиите, всички днес, не само ИТ специалистите, трябва да приемат непрестанното учене като процес.

Притежанието и развитието на меки умения като ефективна комуникация, решаване на проблеми, адаптивност, лидерски умения, управление на проекти са и винаги ще бъдат важни във всяка една сфера, както и в ИТ индустрията. Умението да се овладяват различни ситуации, да се комуникира добре с хора от различни култури е безценно, за това за нас е интересно непрестанно да работим в тази насока и имаме множество вътрешни инициативи насочени именно към това - да помагаме на хората да бъдат по-уверени и по-добри във воденето на преговори, публичните изяви - в това число изнасянето на лекции и презентации, ръководенето и мотивирането на екипи. Наличието на комбинация от технически умения и тези меки умения може да направи ИТ специалистите както по-ценни за техните организации, така и да им помогне за израждането на име в индустрията и в крайна сметка - удовлетворяващо кариерно развитие.

Равносметката за 2022

Компанията ще продължи да расте в четирите си локации у нас (София, Варна, Русе и Пловдив). "Въпреки глобалните предизвикателства, продължаваме да растем и да се подобряваме", обобщи своята равносметка за 2022 г. ръководният екип на Endava. У нас организацията може да се похвали с две големи инициативи през изминалата година, а именно лятната стажантска програма, която приключи през ноември, и резултатите от серията регионални пътуващи събития Connect.IT. Те имат за цел да подкрепят професионалното израстване както на кадрите вътре в Endava, така и да предоставят обучение и възможности за развитие на следващото поколение експерти в ИТ сектора.

Летният стаж Endava е 3-месечна интензивна програма, която осигурява на успешно представящите се кандидати месечен доход и безплатен достъп до всички платформи за обучение на компанията. Стажантите се присъединяват към екипите на Endava и придобиват опит в международни проекти, като същевременно подобряват своите технически, междуличностни и меки умения, работят в безопасна среда и постоянно биват напътствани от менторите на Endava.

През миналата година за него са кандидатствали над 210 души, от които впоследствие след интервюта и тестове са избрани 43-ма да се включат, разпределени в няколко дисциплини: backend разработка с .NET C#, frontend разработка с React, тестване на автоматизацията, както и DevOps. 32 старши служители на Endava са участвали като ментори и лектори, а официалните учебни часове по програмата надхвърлят 880, без да се броят индивидуалните сесии и личния коучинг. Най-голям интерес към програмата проявяват завършилите ФМИ към Софийския университет, СофтУни и Техническия университет.

"Стажантската програма на Endava е начинът, по който споделяме много от нашите знания, опит и желание да се отблагодарим за онова, което някога сме получили от нашите старши и по-опитни колеги. Програмите са интензивни и трудни, съчетават теоретично и практическо обучение, включват симулация на реална среда, в която наред с техническите умения нашите млади колеги могат да развият и онази работна етика, която е толкова важна в съвременния бизнес. В допълнение към наемането на стажанти, издържали финалните тестове, се гордеем и с факта, че помогнахме на млади хора, които се интересуват от започване на кариера в технологичния сектор в България, да изградят правилните работни навици, знания и страст към "занаята", а това е много важно, защото всички ние съжителстваме в тази общност и колкото по-силна и по-устойчива е тя, толкова по-силни сме всички ние", обяснява Мирослав Горанов, главен технически консултант в Endava България.

Другата ключова инициатива е поредицата от събития Endava Connect.IT, която има за цел да обогати ИТ общностите и мрежите във всички локации, където компанията оперира. Тази година Endava България организира 6 събития, по 2 на град, в Пловдив, Русе и Варна, с 11 лектори от различни области на експертност. Основният фокус на инициативата е да се обменят знания и опит, както и да се споделят казуси от практиката. По думите на Назим това е изключително важно, тъй като днес технологиите се развиват много бързо, и ако човек не бъде в крак с тях, бързо губи конкурентоспособност.

От технически до бизнес знания

Тя допълва, че за хората, които искат да се развиват в ИТ сектора, е съществено да се фокусират върху своите технически знания като започнат с изграждането на солидна основа. Готовите шаблони във всяка една професия създават усещане за ефективност, но дългосрочно не са достатъчни за израстване към експертна позиция. Успехът на професионалистите е свързан с постоянно желание за учене, тъй като непрекъснато се създават нови версии, езици за програмиране, библиотеки, инструменти и модели на работа.

От друга страна експертните знания вече определено не са достатъчни, тъй като уменията на бъдещето в ИТ сектора надхвърлят технологичните такива. Свободното общуване на чужд език е задължително, за да може техническият експерт да има пряка връзка с крайните потребители, клиенти или международни екипи, изтъква Назим. А също така, ключово място заемат меките умения и работата в екип, които са критични и могат да бъдат поставени на изпитание, когато става дума за спазване на много кратки срокове, интензивна комуникация и сътрудничество.

Не на последно място, разбирането на самия бизнес, за който се работи, също е значим фактор за успешното кариерно развитие в ИТ сектора и без него няма значение колко успешен софтуер се пише, изтъква Горанов. В основата на това стои идеята по най-добрия начин да се отговори на нуждата на другия - независимо дали става дума за друг колега, друг отдел или външен клиент. В този смисъл силният потребителски фокус в началото на професионалното развитие може да е особено полезен, защото помага на ИТ кадрите да научат, че кодът е код, но в крайна сметка трябва да служи за реализирането на дадена бизнес цел.

Последните няколко години преминават активно под знака на промяната, която засяга много аспекти, приема различни форми и непрекъснато увеличава своята скорост. Каква ще бъде настоящата година за ИТ талантите, предстои да видим, но едно е сигурно - задържането на технологичните специалисти ще продължи да бъде основен фокус за голяма част от компаниите в страната. Това заяви Даниела Назим, мениджър People Experience в Endava, в специално интервю за Digitalk.

Каква е основната тенденция по отношение на техническите кадри в страната в началото на 2023 г.?

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото


Vivacom с комбинирани услуги за малкия бизнес

Vivacom с комбинирани услуги за малкия бизнес

  • 0
  • 101
Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК