Pixabay.com
mohamed_hassan

След голямото уволнение - кои ИТ специалисти станаха излишни?

Съкращенията в тех сектора засяга служители със средно 11 години стаж и по-високи заплати

Мария Карашанова

Pixabay.com

© mohamed_hassan


През миналата година повече от хиляда технологични компании уволниха над 150 хил. служители, а изглежда тенденцията не само се запазва през тази година, но започва да засяга освен американските гиганти и европейските компании в сектора.

Всичко започна миналия февруари, когато Peloton и Booking Holdings освободиха средно между 2700 и 2800 служители. С всеки пореден месец статистиката се увеличаваше, а през есента към по-малките компании се присъединиха Meta и Amazon, които освободиха съответно 11 хил. и 10 хил. души. А в началото на тази година Google обяви, че намалява персонала си с 12 хил. служители.

Може ли обаче това така наречено голямо уволнение да ни покаже кои роли и позиции не са особено перспективни през настоящата година? За да отговорим на този въпрос трябва да разгледаме преди всичко как компаниите определят кои звена или работни места ще съкратят.

Нетехнологични съкращения

На първо място, не всички уволнени са технологични кадри, а голяма част са в отделите за човешки ресурси и подбор на персонал, маркетинг и реклама. На фона на влошаващата се икономическа обстановка и плановете силно да се ограничи или напълно да спре наемането на нови служители през следващите месеци, ролята на HR-те ще намалява. Според данните на 365 Data Science 28% от съкращенията засягат именно служители в сферата на човешките ресурси. Подобна е ситуацията и с маркетинга и рекламата, особено когато тези отдели са се разраснали значително през последните години, а сега техните бюджети не са толкова приоритетни и могат да бъдат орязани.

В тази категория 10-те хиляди служители, уволнени от Amazon, повечето от които бяха част от физическите магазини на компанията - Amazon Fresh и Amazon Go, както и от нейните PXT отдели (РХТ = People, Experience Talent), които се занимават с човешки ресурси и други функции. Подобна е ситуацията и при Meta, която освободи 13% от своя персонал, а най-засегнатото звено от мерките е екипът за набиране на таланти.

Неперспективните звена

Следващата стъпка за съкращаване на разходите често е свързана със затваряне на звена и отдели, които не са ключови за бъдещото развитие на конкретната компания и не съвпадат с нейната цялостна стратегия. Тук вече често засегнатите служители са именно специализирани технологични кадри, които работят върху специфичен и неприоритетен или неперспективен в момента проект. Във време на икономически подем и налични средства компаниите не се ограничаваха да експериментират и да вдъхват живот на идеи, които в ситуация на криза започват да изглеждат "обречени". Съответно компаниите предпочитат да прекратят тяхната дейност и да спрат да наливат в тях средства, които могат да се окажат по-полезни другаде.

Такъв е примерът с облачната услуга за игри на Google Stadiа, която наскоро беше закрита. За да намали своите разходи, също така гигантът отмени и разработката на следващото поколение Pixelbook лаптопи. Microsoft от своя страна съкращава разработчици на браузъра Edge, екосистемата Xbox и софтуерни продукти за държавни клиенти. Meta пък прекрати някои от проектите в звеното Reality Labs - въпреки че случаят с това звено е по-особен и отново ще го споменем по-късно.

В бъдеще, но не сега

На трето място е може би и най-интересната категория от засегнати вследствие от масовите уволнения. Това са онези технологични специалисти, за които често говорим, но чиято работа изпреварва времето. Такъв е случаят с разработчиците на виртуална и добавена реалност, а също така с експертите по NFT. Тази тенденция засяга както технологичните гиганти, някои от които поставят спирачка на инициативите си с VR и AR, така и финтех индустрията. Пазарният удар срещу криптовалутите и скандалите в сектора хвърлиха тъмна сянка върху резултатите за 2022 г. Над 10 хил. финтех позиции бяха съкратени през миналата година, което представлява увеличение от 167 пъти спрямо 529 уволнени през 2021 г.

В общи линии причината за това е повече от логична - продуктите, които този тип специалисти създават, изискват сериозни инвестиции в момента и не носят достатъчна стойност и приходи. Според повечето прогнози подобен тип решения - особено по отношение на AR, VR, XR - се очаква да навлязат масово на пазара едва в края на десетилетието, така че тяхното разработване категорично не е приоритет.

И сега, и в бъдеще

Тук трябва да отбележим обаче, че трудно може да се направи общ извод за "ненужните позиции", тъй като стратегиите и приоритетите на компаниите се различават. Като цяло повечето избират да насочат средства към проекти, създаващи дългосрочна стойност и растеж с цел позициониране на бизнеса за бъдещето. В тази връзка едно е сигурно - специалистите, работещи в сферата на изкуствения интелект, остават в центъра на вниманието на почти всички технологични гиганти. Техните умения ще са ключови за успеха на организациите през следващите години.

Именно върху AI планира да се фокусира Google, като по думите на Сундар Пичай компанията предстои да сподели напълно ново изживяване за потребителите, разработчиците и бизнеса. Търсейки повече ефективност, Meta също ще се фокусира върху разработката на AI. Компанията майка на Facebook също така не спира да влага средства в метавселената, макар че по данни към миналата година изграждането на новото виртуално пространство е струвало над 9 милиарда долара. За 2023 г. гигантът ще запази първоначалните си инвестиционни планове и ще похарчи над 20% от всичките си инвестиции в своето поделение за метавселена Reality Labs.

Профилът на съкратените

Интересен се очертава и профилът на уволнените от технологичните компании. По данни на 365 Data Science освобождаваните служители имат опит средно около 11 години. А причината за този факт е преди всичко финансов - дългогодишните кадри в повечето случаи имат и по-високи заплати, а тяхното съкращение ще помогне да се постигнат бюджетните цели. С други думи сред уволнените все пак не преобладават кадри в началото на своята кариера с малък стаж, които често се предполага, че бързо могат да бъдат заменени или техните задачи да бъдат автоматизирани.

Данните разкриват също така, че малко над половината от уволнените (56%) са жени. Това е притеснителна тенденция, като се има предвид, че технологичната индустрия последното десетилетие вложи сериозни усилия, за да се справи с половото неравенство на работното място и особено при технологичните и инженерните роли.

Преориентиране

Независимо от уволненията има и добрата новина за технологичните кадри, а именно че техните възможности се простират отвъд големите тех компании и традиционните стартъпи. В другите икономически сектори продължава да изпитват силен глад за този тип специалисти. Според много анализатори именно малкият бизнес, държавният сектор и неправителствените организации ще бъдат печелившите от голямото уволнение, тъй като най-накрая ще имат достъп до квалифицирани и не толкова скъпи технологични служители.

Статистиката потвърждава това, като според проучване на ZipRecruiter, публикувано през ноември, 8 от 10 технологични служители бързо си стъпват на краката и до три месеца си намират нова работа. Някои дори имат по-голям късмет - около 40% от анкетираните са наети само в рамките на месец, след като са били съкратени. В днешно време всяка една компания в по-голяма или малка степен започва да става технологична, а програмисти, инженери, експерти по данните и изкуствения интелект определено ще стават все по-търсени през следващите години.

През миналата година повече от хиляда технологични компании уволниха над 150 хил. служители, а изглежда тенденцията не само се запазва през тази година, но започва да засяга освен американските гиганти и европейските компании в сектора.

Всичко започна миналия февруари, когато Peloton и Booking Holdings освободиха средно между 2700 и 2800 служители. С всеки пореден месец статистиката се увеличаваше, а през есента към по-малките компании се присъединиха Meta и Amazon, които освободиха съответно 11 хил. и 10 хил. души. А в началото на тази година Google обяви, че намалява персонала си с 12 хил. служители.

Най-новото


Мозъчният имплант на Neuralink ще бъде тестван върху хора

Мозъчният имплант на Neuralink ще бъде тестван върху хора

  • 0
Intel ще произвежда "стъклени" процесори с гигантски размери

Intel ще произвежда "стъклени" процесори с гигантски размери

  • 0


Кои са новите функционалности на чатбота Bard

Кои са новите функционалности на чатбота Bard

  • 0

Вече може да кандидатствате за ГИС награди

Вече може да кандидатствате за ГИС награди

  • 0

Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК