alibaba.com

Империята Alibaba на Джак Ма ще бъде разделена на 6 клъстера

Всяка от шестте компании може да организирана собствен процес по излизане на борсата

Владимир Владков

alibaba.com


Във вторник, 28 март, Alibaba обяви официално, че планира да раздели бизнеса си на шест отделни звена, в ход, който обещава радикално да промени разрастващата се китайска фирма за електронна търговия, която Джак Ма основа преди 25 години.

Шестте бизнес клъстера ще бъдат:

  • Група Cloud Intelligence
  • Група за търговия Taobao Tmall
  • Група за локални услуги
  • Група за смарт логистика Cainiao
  • Група за глобална цифрова търговия
  • Група за цифрови медии и развлечения

Всяко ново бизнес звено ще бъде контролирано от собствен главен изпълнителен директор и Борд на директорите, добавят от компанията. Пет от новите бизнес групи ще имат гъвкавостта да набират външен капитал и потенциално да търсят собствено излизане на борсата, пише още в изявление на компанията.

Голямото преструктуриране в една от най-емблематичните компании в Китай бе съобщено след като Джак Ма се изяви публично в страната, а Пекин сигнализира, че регулаторният натиск върху интернет индустрията може да е към своя край.

Джак Ма, който бе определян като най-известния милиардер в страната, изпадна в затруднения, след като оттеглякитайското правителство започна яростни репресии срещу технологичния сектор преди повече от две години. През ноември 2020 г. Ant Group, финансово поделение на Alibaba, също основано от Ма, беше принудено да оттегли своето предложение за излизане на борсата на стойност 37 милиарда долара в последния момент след реч на Ма, в която той критикува китайските банки и финансови регулатори. На следващата година Alibaba беше ударена с рекордна глоба от китайските антитръстови регулатори.

Акциите на Alibaba се сринаха, като компанията загуби приблизително 75% от пазарната си стойност между най-високата си стойност от октомври 2020 г. и същия месец две години по-късно. Но през тази година се забеляза съществена промяна, като Ant Group спечели ключово одобрение за разширяване на капитала на своя отдел за потребителско финансиране.

В понеделник, 27 март, Ма е бил видян на среща с ученици и учители във финансираното от Alibaba училище Yungu в Ханджоу, където той е "обсъдил бъдещето на образованието с директорите на кампуса", според публикация от училището в WeChat.

Ма се оттегли като главен изпълнителен директор на Alibaba през 2013 г., а през 2019 г. се отказа и от ролята си на изпълнителен председател.

С разделянето Alibaba изглежда взима пример от американски технологични компании като Google, която се преструктурира като Alphabet. Целта, според Alibaba, е да се изградят "по-пъргави" компании, които в крайна сметка могат да осигурят повече добавена стойност за инвеститорите. След съобщението акциите на Alibaba на щатската борса поскъпнаха с над 10%.

Във вторник, 28 март, Alibaba обяви официално, че планира да раздели бизнеса си на шест отделни звена, в ход, който обещава радикално да промени разрастващата се китайска фирма за електронна търговия, която Джак Ма основа преди 25 години.

Шестте бизнес клъстера ще бъдат:

Най-новото
Дали 2023 ще бъде годината на стартъпите в инфраструктурата

Дали 2023 ще бъде годината на стартъпите в инфраструктурата

  • 0


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК