Надежда Чипева

Digitalk Conference 2023: От потенциала на AI до развитието на българската предприемаческа среда

Мария Карашанова
659 прочитания

© Надежда Чипева


Като една от водещите иновации на 2023 не е изненадващо, че генеративният изкуствен интелект беше във фокуса на тазгодишното издание на технологичната конференцията Digitalk Conference 2023: Breakthrough. Участниците в събитието засегнаха широк кръг от въпроси, свързани със заплахите и възможностите, които AI ще донесе на бизнеса и обществото, както и от нуждата за регулация и адаптиране към безпрецедентната скорост на разработване на този тип решения. Не по-назад обаче остана темата и за развитието на предприемаческата екосистема в България и региона, за постигнатия напредък през последните години и за предизвикателствата около настоящата несигурна икономическа ситуация.

Генеративния AI - заплаха или възможност

"2023 постави началото на ерата на генеративния изкуствен интелект и чатботите като ChatGPT. В "света след теста на Тюринг" никой не знае какво ще се случи, никой няма представа какви ще са последствията от тази AI ера, те обаче със сигурност ще бъдат огромни", коментира предприемачът от Силициевата долина Андрю Кийн. По думите му революцията на изкуствения интелект ще причини както вреди, така и ще доведе до сериозна трансформация. Затова според него не можем да разчитаме технологиите да "поправят" и определят бъдещето ни, това може да се направи само от хората.

"Няма чудодейни решения, няма технология или приложение, с което да се поправи бъдещето. Технологиите могат да обогатят бъдещето, те не са лошо нещо, но ние, хората, трябва да го поправим. Антиутопичното в цялата тази технология е, че хората губим нашата способност да създаваме своята история. Това е било обещанието на всеки революционен подход. В индустриалната епоха обещанието беше работниците да създават своята собствена история, но това не се случи. И бащите на Силициевата долина обещаха същото с дигитализацията. Проблемът е, че ние не можем да създаваме своята собствена история, повечето от нас се чувстват смалени, лишени от права от мултимилиардните и трилиардните компании, които контролират нашия живот, които оформят какво мислим и определят откъде получаваме нашата информация", смята експертът.

Начинът контролът да се върне в ръцете на хората и да се преодолее потенциалната криза за Кийн преминава през няколко стъпки: въвеждане на надеждни регулации, създаване на предприемаческа морална отговорност, активно формиране на граждански организации и участието им в промените, както и отделяне особено внимание на образованието.

AI като бизнес инструмент

Макар масовото навлизане на изкуствения интелект в ежедневието ни да предизвиква притеснения и опасения, бизнесът у нас и по света разглежда технологията преди всичко като инструмент за повишаване ефективността на служителите, средство за повече печалби и осигуряване на по-добро потребителско изживяване. Участниците в конференцията споделиха, че в повечето компании иновацията се използва отдавна под някаква форма и помага на служителите да оптимизират и улеснят значително своята работа.

Христо Борисов, изпълнителен директор и съосновател на първия български еднорог Payhawk, даде пример, че компанията му използва AI за извличане на данни от документи, а от 2018 г. разполага със специален екип, който да определя кой процес може да се автоматизира с обикновен алгоритъм и за кой е по-добре да се прилага изкуствен интелект.

"Ние приемаме изкуствения интелект повече като средство за увеличаване на продуктивността. Той е поредният инструмент да станем по-ефективни. По отношение на продуктите пък дава възможност на нашите клиенти да правят повече с по-малко ресурси", обяснява Борисов. Той допълва обаче, че предпочита компанията да не се фокусира твърде много само върху изкуствения интелект, като сравни сегашния интерес към AI с популярността преди три години на криптовалутите: "Това е просто инструмент, който трябва да помага."

Милен Генчев от Google Cloud от своя страни разкри, че генеративният изкуствен интелект може да бъде особено полезен и при писането на код. Всъщност технологията може да подпомага програмистите на три основни нива: за предоставяне на коментар за вече написан код, за проверка на качеството на кода, както и за създаването на самия код по дадени насоки. По отношение на бизнеса Генчев също вижда водещото приложение на AI в подобряването на производителността и облекчаване на хората от повтарящите се задачи. По думите му технологията може освен това значително да подпомогне и кол-центровете, особено при по-редките езици. Чрез изкуствения интелект ще може да се осигурява превод в реално време, който да бъде неразличим от речта на един човек, говорещ съответния език.

"Хората са необходими за разработката на изкуствения интелект. Нашият опит показва, че при един AI проект 20% или по-малко е техническата част, а 80% е комуникацията с хората", коментира Арсен Апостолов, ръководител "Данни и анализи" в BNP Paribas Personal Finance. "Настоящото вълнение около изкуствения интелект може да създаде погрешни очаквания на хората, които не го разбират. AI е само инструмент, подобно на швейцарското ножче. Може да си най-добрият експерт в сферата на изкуствения интелект, но ако не можеш да го обясниш на хората и мениджмънта, то технологията ще остане само на фаза разработка."

Как да се приложи AI?

По думите на експерта компаниите и служителите не трябва да се плашат от технологията, тя не е "черна кутия". Той съветва винаги да се започва с проект с малък обхват, така че да може да се премине през целия цикъл на имплементация в компанията. А ако вече организацията е внедрила AI, то трябва да следва три основни стълба за прилагане: събиране на данни от всички източници на едно място; включване на всички отдели за очертаване на възможните приложения; както и изграждане на култура, свързана с данните.

Подобно мнение за начина на прилагане на AI сподели и Марян Ризински, мениджър "Технологии и бизнес консултации" в Bosch Digital Bulgaria: "Моят съвет е да не се гмуркаме директно в дълбоките технологии, а да създадем разбиране. Има огромна необходимост от експериментиране как тези инструменти трябва да се използват. Следващата стъпка е да се вземат отворени модели и да се изпробват върху фирмените данни." Експертът очаква конкуренцията да продължи да се увеличава, като от технологична гледна точка ще се създават по-големи модели, които ще се нуждаят от различно обучение и поддържане. В същото време ще се изграждат и по-малки специфични модели. Той подчертава, че на този фон обаче трябва да се отделя повече внимание върху регулациите и етичния аспект на AI системите.

"Много хора използват изкуствен интелект, без да знаят какво стои зад технологията. Трябва да се познават обаче ограниченията на иновацията и предизвикателствата, които може да създаде в области като здравеопазването и автономното шофиране", посочва Ризински. "Когато минаваме през тази бърза трансформация е важно да помагаме на другите да се развиват. Нашата отговорност като предприемачи е да увеличим нивото на осведоменост и фокуса върху етичния AI."

Предприемаческата екосистема

Участниците в конференцията не пропуснаха да коментират и развитието на предприемаческата екосистема в страната и региона. По думите на Борисов сред предимствата на страната ни за развитието на иновации е наличието на множество висококвалифицирани специалисти, ясната данъчна структура, както и добрата стартъп екосистема, която значително се е развила през последното десетилетия. Не на последно място, достъпният стандарт на живот позволява да се привличат и много експерти от чужбина.

Виви Папасоли от Европейския инвестиционен фонд допълни, че в момента България се намира между втори и трети етап на развитие на предприемаческата екосистема. Частните инвеститори постепенно започват да имат водеща роля, но публичните фондове все още присъстват и са активни. Освен това страната ни вече може да се похвали с редица истории на успеха. Тя изтъкна, че макар обемът на инвестиции с рисков капитал през 2022 г. да е намалял спрямо данните от 2021 г., той на практика се е удвоил спрямо 2019 г. "Дали наистина 2022 г. бележи спад. Според нас става дума по-скоро за корекция на пазара. Трябва реалистично да гледаме къде се намирам и да бъдем обективни по отношение на това как да инвестираме на пазара", заключава Папасоли.

Като една от водещите иновации на 2023 не е изненадващо, че генеративният изкуствен интелект беше във фокуса на тазгодишното издание на технологичната конференцията Digitalk Conference 2023: Breakthrough. Участниците в събитието засегнаха широк кръг от въпроси, свързани със заплахите и възможностите, които AI ще донесе на бизнеса и обществото, както и от нуждата за регулация и адаптиране към безпрецедентната скорост на разработване на този тип решения. Не по-назад обаче остана темата и за развитието на предприемаческата екосистема в България и региона, за постигнатия напредък през последните години и за предизвикателствата около настоящата несигурна икономическа ситуация.

Генеративния AI - заплаха или възможност

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото

Digitalk Conference: Дигитален свят

Digitalk Conference: Дигитален свят

  • 0
  • 247

Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК