Мтел, SAP, Siemens, VIVACOM, VMware отличени за отговорен бизнес у нас

Computerworld.bg
Computer World

Мтел, SAP, Siemens, VIVACOM, VMware отличени за отговорен бизнес у нас

161 прочитания

Computerworld.bg

© Computer World


Мтел, SAP България, Siemens, VIVACOM и VMware са сред наградените в конкурса „Годишните награди за отговорен бизнес 2016“ на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ). Победителите бяха отличени на официална церемония на 14 март в София. В 14-ото издание на конкурс за корпоративна социална отговорност участваха 84 проекта, осъществени от 57 компании. Целта на инициативата е да отличи и популяризира забележителния принос на отговорния бизнес към обществото чрез подкрепа за области като образование, екология, развитие на служителите и много други, както и да насърчи останалите фирми да разгърнат активна социална политика.

Над 300 гости – компании-членове на БФБЛ, фирми и организации, участващи в конкурса, съмишленици от неправителствения сектор, дипломати и медии, присъстваха на събитието.

Проектите в конкурса бяха оценени от независимо жури от авторитетни експерти от различни сфери.

„Най-важната инвестиция е в обществото, защото подпомагането на обществени програми, инициативи и каузи е може би най-сигурният начин да създаваме висока добавена стойност и с това да си гарантираме траен успех. Поради тази причина социалната ангажираност на компаниите е залог не само за успешното развитие на бизнеса, а и гарант за благополучието на обществото. Това, което ни събира днес, е споделянето на добрите практики и стремежът ни да покажем, че доброто е „заразно“ и че заедно можем да направим България едно по-добро място за инвестиции, работа и живот”, каза председателят на БФБЛ Ираван Хира при откриването на церемонията.

„Винаги съм твърдял, че за успеха на една нация най-важни са две неща – образованието и икономиката“, заяви проф. Огнян Герджиков, министър-председател на България, който връчи наградите на победителите в категория „Инвеститор в обществото“. Големият победител в категорията „Инвеститор в обществото”, привлякла рекордния брой от 30 номинации, стана Мтел с „Приеми бъдещето”. По дългогодишната инициатива на компанията в подкрепа на развитието на приемната грижа в България като алтернатива на отглеждането на деца в институции телекомът работи съвместно с Националната асоциация по приемна грижа. През 2016 програмата подкрепи 595 приемни родители, над 380 приемни деца и над 200 професионалисти - социални работници, лекари, учители, журналисти, общини, активни граждани. На второ място журито класира SAP България с програмата „Знания за успех“, насочена към развитието на младежи с ограничен достъп до финансов и образователен ресурс. В рамките на инициативата служители на компанията са положили над 11 000 часа доброволчески труд. Третото място зае Лидл България с проекта „Зелена линия Витоша / Вело Витоша“.

За първи път в 14-годишната история на конкурса в категорията „Инвеститор в знанието” бяха отличени не три, а четири компании. Отличията в тази категория раздаде проф. Николай Денков. проф. Николай Денков, министър на образованието и науката. Първото място спечели Кока Кола ХБК България с инициативата в полза на „Заедно в час” под мотото „Заедно за по-добро българско образование”. Две от общо 17 номинации получиха равен брой точки и така си поделиха второто място. Това са УниКредит Булбанк с националната си програма „Финанси за нефинансисти”и ЧЕЗ с проекта „Освети успеха си”, насочен към средното професионално образование и неговата интеграция с бизнеса. На трето място журито класира Siemens с националната стажантска инициатива „Оставаме в България 2016”, изпълнена в партньорство със Съвета на жените в бизнеса в България. Проектът цели да подпомогне задържането на младите хора в България чрез предоставянето на възможности за стаж във водещи компании. Siemens България е една от компаниите-членове на Съвета, които застанаха зад инициативата.

Всички финалисти в категорията „Инвеститор в околната среда” получават и шанса да участват в авторитетните Европейски бизнес награди за околна среда на Европейската комисия, на които БФБЛ е координатор за България. Победителите получиха наградите в категория „Инвеститор в околната среда“ от Ренета Колева, заместник-министър на околната среда и водите. Първо място спечели Мтел с проекта „Мтел Еко Грант 2016”. Програмата „Мтел еко грант“ се организира съвместно с Фондация „Bcause” и ежегодно финансира безвъзмездно малки, но стойностни проекти в областта на екологията, за които осигуряването на финансиране е по-трудно. Чрез нея през 2016 г. компанията отпусна финансиране на пет проекта за опазване на околната среда, в които участваха и бяха обучени над 750 деца и младежи. Мтел еко грант е част от програмата на телекома за социална отговорност „Природа с бъдеще“. Второто място зае БТВ Медиа Груп с инициативата „Да изчистим България заедно”, а третото – Лидл България с програмата „Ефективно управление на отпадъците”.

Първенец в категорията „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд“, в която отличията връчи Гълъб Донев, министър на труда и социалната политика, е VIVACOM с проекта си „VIVACOM Техническа академия”. Инициативата дава възможност на млади инженери да затвърдят теоретичните си знания с практически ориентирани курсове, които не са включени в редовния план на обучение. В рамките на една учебна година ключови служители на VIVACOM работят с тях и предават практическия си опит чрез презентации и казуси. Освен специфични технически познания, студентите придобиват и ценна подготовка за комуникации и поведение в реална бизнес среда. Едно от най-съществените предимства за завършилите VIVACOM Техническа академия е получаването на допълнителни точки при формирането на състезателния бал за магистратура във Факултета по телекомуникации в Технически университет, София. Наред с това, кандидатурите на младежите от програмата за летен стаж в българския телеком се разглеждат с приоритет. Повече от 50% от тазгодишните участници остават на стаж или постоянна работа във VIVACOM. Втора се класира Нестле с проекта „Алианс за младежта”, а трета - телекомуникационната компания Мтел с платформата за ангажираност на служителите чрез използване на игрови елементи „Аз водя“. Тя съчетава интерактивен дизайн, психология и анализ на данни, за да подобри съвместната работа между служителите, да улесни процеса по даване и получаване на обратна връзка, както и да даде възможност на служителите да допринасят за развитието на компанията и извън ежедневните си дейности. Платформата е разработена съвместно с фирма 11235 Ltd.

В категория „Маркетинг, свързан с кауза“, победителите бяха отличени от Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. На първо място се класира Ейвън Козметикс България с проекта „От любов към живота – Avon срещу рака на гърдата”, на второ - Булмедика с „Национален дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при ПТП” и на трето - ДМ България с кампанията „Веселите зъбки”.

Представителите на победителите в категория „Най-добра социална политика на малко и средно предприятие“ получиха отличията си от Теодор Седларски, министър на икономиката. Тук първа се позиционира организацията Еврофутбол с програма „Спортни таланти”, втора - Балмед с проекта „С поглед към диабета” и трета – Филип Морис с инициативата „Забавно лято, грижовна есен”.

VMware е носител на специалната награда „Engage” за цялостна ангажираност на служителите в проект за корпоративна социална отговорност, определена от Международния форум на бизнес лидерите със съдействието на Британското посолство. Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България връчи приза на Христина Харалампиева от VMware. По повод на наградата, Диана Стефанова, управляващ директор на VMware България, коментира: „Изключително сме горди с това постижение. Международното признание е за целия ни екип, за хилядите часове доброволчески труд, вложени в развитието и подпомагането на обществено значими каузи в страната, за амбицията да променяш средата, в която живееш, подкрепена от компанията чрез програмите на Фондацията на VMware. Наградата ни дава увереност и самочувствие, че сме поели в правилната посока на развитие и че в бъдеще ни очакват още по-големи успехи. Тя идва в много специален за нас момент, тъй като честваме 10 години VMware в България през 2017 г.“. Сред проектите на VMware България, които са допринесли за това високо признание, са VMware Foundation, която насърчава социалната ангажираност и приноса на служителите към обществото, както и VMware IT Academy – инициатива, която цели да подпомогне българското образование и да създаде условия за достъпно и качествено обучение на ИТ специалистите по последните световни виртуализационни технологии.

Номинираните технологични компании в 14-ото издание на конкурса за корпоративна социална отговорност бяха Алтерко Роботикс, DigiMark, HP Inc Bulgaria, Microsoft България, Мобилтел, Paysafe България, Siemens, Теленор, Telus International Europe, BULPROS Consulting, SAP, VIVACOM, VMware.

Мтел, SAP България, Siemens, VIVACOM и VMware са сред наградените в конкурса „Годишните награди за отговорен бизнес 2016“ на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ). Победителите бяха отличени на официална церемония на 14 март в София. В 14-ото издание на конкурс за корпоративна социална отговорност участваха 84 проекта, осъществени от 57 компании. Целта на инициативата е да отличи и популяризира забележителния принос на отговорния бизнес към обществото чрез подкрепа за области като образование, екология, развитие на служителите и много други, както и да насърчи останалите фирми да разгърнат активна социална политика.

Над 300 гости – компании-членове на БФБЛ, фирми и организации, участващи в конкурса, съмишленици от неправителствения сектор, дипломати и медии, присъстваха на събитието.

Проектите в конкурса бяха оценени от независимо жури от авторитетни експерти от различни сфери.

„Най-важната инвестиция е в обществото, защото подпомагането на обществени програми, инициативи и каузи е може би най-сигурният начин да създаваме висока добавена стойност и с това да си гарантираме траен успех. Поради тази причина социалната ангажираност на компаниите е залог не само за успешното развитие на бизнеса, а и гарант за благополучието на обществото. Това, което ни събира днес, е споделянето на добрите практики и стремежът ни да покажем, че доброто е „заразно“ и че заедно можем да направим България едно по-добро място за инвестиции, работа и живот”, каза председателят на БФБЛ Ираван Хира при откриването на церемонията.

„Винаги съм твърдял, че за успеха на една нация най-важни са две неща – образованието и икономиката“, заяви проф. Огнян Герджиков, министър-председател на България, който връчи наградите на победителите в категория „Инвеститор в обществото“. Големият победител в категорията „Инвеститор в обществото”, привлякла рекордния брой от 30 номинации, стана Мтел с „Приеми бъдещето”. По дългогодишната инициатива на компанията в подкрепа на развитието на приемната грижа в България като алтернатива на отглеждането на деца в институции телекомът работи съвместно с Националната асоциация по приемна грижа. През 2016 програмата подкрепи 595 приемни родители, над 380 приемни деца и над 200 професионалисти - социални работници, лекари, учители, журналисти, общини, активни граждани. На второ място журито класира SAP България с програмата „Знания за успех“, насочена към развитието на младежи с ограничен достъп до финансов и образователен ресурс. В рамките на инициативата служители на компанията са положили над 11 000 часа доброволчески труд. Третото място зае Лидл България с проекта „Зелена линия Витоша / Вело Витоша“.

За първи път в 14-годишната история на конкурса в категорията „Инвеститор в знанието” бяха отличени не три, а четири компании. Отличията в тази категория раздаде проф. Николай Денков. проф. Николай Денков, министър на образованието и науката. Първото място спечели Кока Кола ХБК България с инициативата в полза на „Заедно в час” под мотото „Заедно за по-добро българско образование”. Две от общо 17 номинации получиха равен брой точки и така си поделиха второто място. Това са УниКредит Булбанк с националната си програма „Финанси за нефинансисти”и ЧЕЗ с проекта „Освети успеха си”, насочен към средното професионално образование и неговата интеграция с бизнеса. На трето място журито класира Siemens с националната стажантска инициатива „Оставаме в България 2016”, изпълнена в партньорство със Съвета на жените в бизнеса в България. Проектът цели да подпомогне задържането на младите хора в България чрез предоставянето на възможности за стаж във водещи компании. Siemens България е една от компаниите-членове на Съвета, които застанаха зад инициативата.

Всички финалисти в категорията „Инвеститор в околната среда” получават и шанса да участват в авторитетните Европейски бизнес награди за околна среда на Европейската комисия, на които БФБЛ е координатор за България. Победителите получиха наградите в категория „Инвеститор в околната среда“ от Ренета Колева, заместник-министър на околната среда и водите. Първо място спечели Мтел с проекта „Мтел Еко Грант 2016”. Програмата „Мтел еко грант“ се организира съвместно с Фондация „Bcause” и ежегодно финансира безвъзмездно малки, но стойностни проекти в областта на екологията, за които осигуряването на финансиране е по-трудно. Чрез нея през 2016 г. компанията отпусна финансиране на пет проекта за опазване на околната среда, в които участваха и бяха обучени над 750 деца и младежи. Мтел еко грант е част от програмата на телекома за социална отговорност „Природа с бъдеще“. Второто място зае БТВ Медиа Груп с инициативата „Да изчистим България заедно”, а третото – Лидл България с програмата „Ефективно управление на отпадъците”.

Първенец в категорията „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд“, в която отличията връчи Гълъб Донев, министър на труда и социалната политика, е VIVACOM с проекта си „VIVACOM Техническа академия”. Инициативата дава възможност на млади инженери да затвърдят теоретичните си знания с практически ориентирани курсове, които не са включени в редовния план на обучение. В рамките на една учебна година ключови служители на VIVACOM работят с тях и предават практическия си опит чрез презентации и казуси. Освен специфични технически познания, студентите придобиват и ценна подготовка за комуникации и поведение в реална бизнес среда. Едно от най-съществените предимства за завършилите VIVACOM Техническа академия е получаването на допълнителни точки при формирането на състезателния бал за магистратура във Факултета по телекомуникации в Технически университет, София. Наред с това, кандидатурите на младежите от програмата за летен стаж в българския телеком се разглеждат с приоритет. Повече от 50% от тазгодишните участници остават на стаж или постоянна работа във VIVACOM. Втора се класира Нестле с проекта „Алианс за младежта”, а трета - телекомуникационната компания Мтел с платформата за ангажираност на служителите чрез използване на игрови елементи „Аз водя“. Тя съчетава интерактивен дизайн, психология и анализ на данни, за да подобри съвместната работа между служителите, да улесни процеса по даване и получаване на обратна връзка, както и да даде възможност на служителите да допринасят за развитието на компанията и извън ежедневните си дейности. Платформата е разработена съвместно с фирма 11235 Ltd.

В категория „Маркетинг, свързан с кауза“, победителите бяха отличени от Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. На първо място се класира Ейвън Козметикс България с проекта „От любов към живота – Avon срещу рака на гърдата”, на второ - Булмедика с „Национален дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при ПТП” и на трето - ДМ България с кампанията „Веселите зъбки”.

Представителите на победителите в категория „Най-добра социална политика на малко и средно предприятие“ получиха отличията си от Теодор Седларски, министър на икономиката. Тук първа се позиционира организацията Еврофутбол с програма „Спортни таланти”, втора - Балмед с проекта „С поглед към диабета” и трета – Филип Морис с инициативата „Забавно лято, грижовна есен”.

VMware е носител на специалната награда „Engage” за цялостна ангажираност на служителите в проект за корпоративна социална отговорност, определена от Международния форум на бизнес лидерите със съдействието на Британското посолство. Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България връчи приза на Христина Харалампиева от VMware. По повод на наградата, Диана Стефанова, управляващ директор на VMware България, коментира: „Изключително сме горди с това постижение. Международното признание е за целия ни екип, за хилядите часове доброволчески труд, вложени в развитието и подпомагането на обществено значими каузи в страната, за амбицията да променяш средата, в която живееш, подкрепена от компанията чрез програмите на Фондацията на VMware. Наградата ни дава увереност и самочувствие, че сме поели в правилната посока на развитие и че в бъдеще ни очакват още по-големи успехи. Тя идва в много специален за нас момент, тъй като честваме 10 години VMware в България през 2017 г.“. Сред проектите на VMware България, които са допринесли за това високо признание, са VMware Foundation, която насърчава социалната ангажираност и приноса на служителите към обществото, както и VMware IT Academy – инициатива, която цели да подпомогне българското образование и да създаде условия за достъпно и качествено обучение на ИТ специалистите по последните световни виртуализационни технологии.

Номинираните технологични компании в 14-ото издание на конкурса за корпоративна социална отговорност бяха Алтерко Роботикс, DigiMark, HP Inc Bulgaria, Microsoft България, Мобилтел, Paysafe България, Siemens, Теленор, Telus International Europe, BULPROS Consulting, SAP, VIVACOM, VMware.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК