МОН стартира кампанията "ИТ бизнесът преподава"

Национална програма "ИТ бизнесът преподава" е с бюджет 1 милион лева

Иван Гайдаров
347 прочитания

В началото на учебната 2019-2020 г. МОН стартира нова Национална програма "ИТ бизнесът преподава", която ще бъде с бюджет 1 000 000 лв.

Модул 1 от нея обхваща семинари в училищата от представители на технологични фирми, като за него са предвидени 100 000 лв.

За Модул 2 "Включване на ИТ специалисти в учебния процес в училище" са заделени 500 000 лв., а за модул 3 "Учители в ИТ фирми" – още 400 000 лв.

Програмата е факт благодарение на усилията и целенасочената работа на БАИТ и нейният председател Огнян Траянов, който е и представител на асоциацията в Консултативния съвет към министъра на образованието и науката.

Целта на програмата е да повиши качеството на преподаването и формирането на знания и умения в областта на

информационните технологии и дигитализацията на професиите.

Обучението на учители се предвижда да стане по 3 начина.

В първия модул се предвижда провеждане на семинари в училища, които обучават ученици от I до X клас и представители на ИТ сектора да запознават учениците с новости в технологичния сектор и да провеждат кратки демонстрационни обучения в рамките на 2 учебни часа до 2 пъти в годината.

За Модул 1. се финансират командировъчните разходи на представителите на ИТ фирмите за посещения в училищата, когато те не са в населеното място, където функционира фирмата и административни разходи за организация. Финансира се и наем на зала и на техническо оборудване, когато е необходимо. За един семинар се финансира командироването на до 2 гост-преподаватели. Семинарите се организират за учениците от една или няколко паралелки от училището

Модул 2 - "Включване на ИТ специалисти в учебния процес в училище" - предполага провеждане на обучение от 12 до 18 учебни часа, като част от профилираната или професионалната подготовка на учениците в гимназиалната степен. Тематичните направления, по които ще се провежда обучението, трябва ще бъдат в съответствие с утвърдените учебни програми за профилирана и професионална подготовка. Обученията ще се провеждат от ИТ специалистите, съвместно с учителя по съответния учебен предмет.

За Модул 2. се финансират командировъчните разходи на ИТ специалистите, които провеждат обучение в училищата и учебни материали, когато училището не е в населеното място, където функционира фирмата. Финансира се и наем на зала и на техническо оборудване, когато е необходимо. За всяка паралелка се финансира командироването на до двама гост-преподаватели.

Националната програма има и трети модул - "Учители в ИТ фирми" - който включва провеждане на семинари за учители от фирми по актуални теми до 16 астрономически часа и включване на учители в реализирането на проекти за период от 20-40 астрономически часа, като темите се договарят между фирмите и училищата.

За Модул 3. се финансира участието на учителите в семинари и/или работа в ИТ фирма – командировъчни разходи на учителите и учебни материали. Финансирането на заместващи учители в училището, което е изпратило преподаватели, се извършва по национална програма "Без свободен час".

Самите училища могат да договарят партньорства с ИТ фирми от списъка, предоставен от браншовите организации, и да изготвят бюджет за финансиране чрез проекти. Фирмите, от своя страна, могат да се включат по избор в 1, 2 или 3 модула, след установени партньорства.

Очакваните резултати от програмта са 500 проведени семинари по Модул 1 , 200 учители, участвали в семинари във фирмите, 900 учебни часа, проведени с представители на ИТ фирми и поне 50 учители, участвали в проекти на ИТ фирми.

В началото на учебната 2019-2020 г. МОН стартира нова Национална програма "ИТ бизнесът преподава", която ще бъде с бюджет 1 000 000 лв.

Модул 1 от нея обхваща семинари в училищата от представители на технологични фирми, като за него са предвидени 100 000 лв.
Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото
84% от компаниите - жертва на кибератаки

84% от компаниите - жертва на кибератаки

  • 0
  • 172


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК