Близо 200 ученици ще се включат в онлайн хакатона на ТУЕС тази година

Седмото издание на ученическото състезание по програмиране Hack TUES ще се проведе от 11 до 14 март

Владимир Владков
499 прочитания

Седмото издание на ученическия хакатон Hack TUES, организиран от учениците в столичното Технологично училище "Електронни системи" (ТУЕС) към Технически университет - София тази година ще се проведе изцяло онлайн.

В състезанието по програмиране ще участват близо 200 ученици, а за успешната дистанционна работа на младите програмисти ще помагат десетки ментори - професионалисти от различни ИТ компании, както и доброволци, завършили училището.

Учениците от организационния екип на хакатона са подготвили и серия от онлайн семинари за съучениците си. В тях те ще представят теми като изкуствен интелект, разработване на игри, вградени микрокомпютърни системи, работа с Git и GitHub, както и презентационни умения. "Тези подготвителни срещи започнаха още в средата на февруари", обясняват от ТУЕС.

В хакатона ще вземат участие 193 ученици в 45 отбори. Темата, по която те ще работят, ще бъде обявена при откриването на 11 март, от 18:00 ч. в YouTube канала на ТУЕС. Веднага след откриването участниците те ще се срещнат онлайн с експерти по темата на хакатона. Така ще се запознаят със спецификите и основните предизвикателства в конкретния сектор, ще имат възможност да отговорят на определени обществени нужди чрез своите високотехнологични проекти. "По този начин да бъде даден шанс след състезанието най-добрите проекти да получат подкрепа за пълното им реализиране и прилагане в практиката", твърдят организаторите.

Учениците ще имат на разположение два дни, за да изготвят своите софтуерни и хардуерни проекти (12 и 13 март). На 14 март 2021 г. (неделя) ще се проведат полуфиналите и финалите на състезанието. В края на деня ще бъдат обявени победителите. Финалът и награждаването също ще бъдат излъчени на живо в YouTube канала на ТУЕС от 20:00 ч. Отборите, класирали се на първо, второ и трето място, ще спечелят съответно награди в размер на 1000 лв., 750 лв. и 500 лв., които ще бъдат дадени под формата на стипендии. За всички други отбори ще има награди, предоставени от спонсорите на хакатона. През 2021 г. хакатонът е подкрепен от Chaos Group, Experian България, SAP, TelebidPro, VMware Bulgaria, А1 България, Nemetschek Bulgaria, Strypes, Astea Solutions, Bosch.IO, CPD Ltd., DevriX, Dopamine и Paysafe.

Хакатонът в ТУЕС е първият и единствен по рода си в България, организиран от ученици за ученици. Началото е дадено през 2015 г. като инициатива на ученици от ТУЕС. Сред отличените проекти в Hack TUES през миналите години са автоматизирана система за доставка на пратки с дронове, радио на 60 години, което използва нови технологии, браузър разширение за Chrome, коeто следи дали съдържание, което човек чете не е пропаганда, съвременен водомер с дисплей, отчитащ моментното и месечното потребление на водата, проект за виртуално изобразяване на високотехнологичен дом, вградено устройство с камера и изкуствен интелект в помощ на незрящите хора, платформа за решаване на геометрични задачи, система за проследяване на автентичността на продукти в търговската мрежа, приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи и 2D симулация на генетичен алгоритъм.

Днес Hack TUES е една от емблематичните трибуни за изява на учениците - както като участници в състезанието, така и като доброволци и организатори на мащабната проява. "Седмият хакатон в ТУЕС е доказателство, че ентусиазмът на учениците не познава граници. Дори и в онлайн формат състезанието запазва високите изисквания към участниците и е с изключително добра организация, благодарение на ученическия организационен екип. Благодарим на бизнеса и на всички доброволци, които отново подкрепят това знаково събитие. Очакваме отново в края на състезанието да видим изключително находчиви проекти, изпълнени на високо технологично ниво", заяви доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на Технологично училище "Електронни системи" към Технически университет - София.

Седмото издание на ученическия хакатон Hack TUES, организиран от учениците в столичното Технологично училище "Електронни системи" (ТУЕС) към Технически университет - София тази година ще се проведе изцяло онлайн.

В състезанието по програмиране ще участват близо 200 ученици, а за успешната дистанционна работа на младите програмисти ще помагат десетки ментори - професионалисти от различни ИТ компании, както и доброволци, завършили училището.

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото84% от компаниите - жертва на кибератаки

84% от компаниите - жертва на кибератаки

  • 0
  • 162Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК