Вдига ли ИТ сертификатът заплатата?

Кои са най-търсените сертификати и оказват ли те влияние върху кариерата

Майя Бойчева-Манолчева
1546 прочитания

Над 2,6 млн. ИТ сертификационни изпита са проведени през 2020 година в глобален план. В проценти това представлява около 16% ръст спрямо предходната година, сочат данните от проучването "Стойност на ИТ сертификатите 2021" (2021 Value of IT Certification Survey) на Pearson Vue. Изследването обхваща над 29 000 кандидати, подготвили се и придобили ИТ сертификат през предходните 12 месеца.

Пандемията и преминаването в режим без много бизнес пътувания като че ли дадоха повече време на служителите и те се втурнаха в онлайн обучения и в борба за нови сертификати. Но защо се случва това? Защо е тази постоянна надпревара за още латински абревиатури до името в LinkedIn?

Истината е, че сертификатите се превърнаха в стандарт за знания и умения в ИТ сектора и в начин да се развиваш в кариерата си - независимо дали на настоящото работно място или на ново такова. Проучването показва, че движещата сила на сертификационния процес е желанието да се придобиват нови умения и знания. Това е отговорът, който са посочили 73% от допитаните. Немалка част от кандидатите заявяват, че се нуждаят от специфични умения за работата си, за да са в крак с новите технологии, които използват. За 56% основен мотив е да подобрят професионалния си профил и автобиографията си. Също толкова са и служителите, които вярват, че така ще бъдат повишени. За 26% от допитаните придобиването на сертификат ще им помогне да си сменят работата. Според проучването след придобиването на сертификата 23% от участниците са намерили нова работа в същия сектор, а 13% - в друг.

"Сертификатите са полезни за хора, които ще търсят работа в дадена област и трябва тепърва да се доказват пред работодателите. Това обаче не важи за професионалистите с дългогодишен опит, чиито практически познания са много по-ценни и търсени, особено в ИТ сектора, където има недостиг на кадри", коментира Елисавета Павлова, специалист по привличане на ИТ таланти в българския офис на софтуерната компания DataArt. Според нея изключение прави финансовата сфера, където за определени позиции се изисква CFA сертификат и ако кандидатът го притежава, това му дава по-големи шансове да бъде нает.

"Опитът и мотивацията за развитие са от най-голямо значение."

Елисавета Павлова
Елисавета Павлова

Специалист по привличане на ИТ таланти, DataArt

Повече сертификати равно ли е на по-голяма заплата?

28% от допитаните са получили увеличение на заплатата си след придобиването на сертификата, а от останалите - 42% се надяват това да се случи. Но според Елисавета Павлова сам по себе си сертификатът не води автоматично до повишение на заплатата. "В повечето случаи сертификатите показват желанието и мотивацията на служителя да се развива в дадена област. Ако в работна среда специалистът докаже, че е надградил уменията си, тогава може да има и промяна в заплащането", смята тя. Според нея, ако един служител е решил да изкара курс в дадена сфера, това по-скоро показва личностните му качества и мотивация, което се цени повече, отколкото самите сертификати.

На същото мнение е и Надежда Василева, директор "Подбор" в "Adecco България". "Сертификатите се признават като постижение и се оценява желанието на служителя да се развива. В специфични сектори като ИТ в голяма степен сертификатите на служителите затвърждават кредибилността на компанията, за която работят, и услугите, които предлагат на своите клиенти", смята тя. Но според нея самият сертификат не оказва директно влияние върху възнаграждението.

10 000 долара за всеки работодател

10 000 американски долара - на толкова се оценява възвръщаемостта от инвестицията (ROI) за работодателите за всеки сертифициран служител. Това са заключенията на доклада на Global Knowledge "ИТ умения и заплати" (IT Skills and Salary Report) за 2020г. Според данните на Pearson Vue пък при 81% от новосертифицираните се наблюдава по-високо качество и стойност на работата, при 80% - по-добри възможности за подкрепа на колегите, а при 77% - по-добри лични способности за иновации. 75% от допитаните могат да изпълняват дейности, които преди това не са умеели, а според над 70% сертифицирането е довело до по-голяма ефективност и производителност.

Изследването още показва, че в над половината от случаите обучението за сертифициране се покрива от работодателя (53%), а 21% - от служителите. При разходите за сертифициране картината е малко по-различна - 47% от работодателите покриват разходите срещу 35% от служителите.

В по-голяма степен големите международни компании имат заложена политика и практика за покриване на разходите (или част от тях) за сертификат с цел развитие на талантите, казва Надежда Василева. Някои компании дават и допълнителен отпуск на служителите си за подготовка за изпити за съответните сертификати.

DataArt например използва собствена онлайн платформа, в която са достъпни разнообразни обучителни ресурси, които могат да помогнат на служителите да надградят уменията си и да научат нещо ново. "Ако някой служител иска да се преквалифицира, трябва да се запише на курса, да направи задачите и след това да се оцени нивото му спрямо постигнатото до момента", разказва Елисавета Павлова. Компанията има бюджет и всеки служител може да се възползва, ако иска да изкара сертификат в съответната област.

"Сертификатът валидира конкретни специфични умения, докато университетът дава възможност за придобиване на по-всеобхватно познание."

Надежда Василева
Надежда Василева

Директор "Подбор" в "Adecco България"

Облаци, сигурност, мрежи и бизнес умения

28% от придобитите сертификати през 2020 година са в областта на облачните решения и технологии (IaaS, PaaS, SaaS), което представлява ръст 168% спрямо предходната година, показва изследването на Pearson Vue. Следват мрежите, виртуализацията, киберсигурността, сървърите, разработка на приложения, анализите и големите данни, администрацията и управлението на бази данни, архитектурата на компаниите, бизнес уменията и т.н.

Според Надежда Василева у нас най-търсени са сертификатите в областта на управлението на проекти или подобряване на процеси - ITIL или PRINCE2. В сферата на финансите и счетоводството са общопризнати ACCA и CFA. При техническите профили като мрежови инженери се търси Cisco сертификата, а в областта на ИТ сигурността се признават CEH, CISSP или GPEN. В производствата за роли в отдел "Качество" IATF 16949 е желан сертификат.

По думите на Елисавета Павлова няма сертификат, който да се е утвърдил като задължителен или като такъв, който да носи ключови предимства за кандидата в ИТ сферата. Сертификатът, който носи плюсове при наемане, е CFA, но той е по-скоро в сферата на финансите.

Топ 15 на ИТ сертификатите

Според доклада на Robert Half ИТ заплати 2021, това са най-търсените сертификати:

 • AWS Certified Cloud Practitioner
 • Certified Cloud Security Professional (CCSP)
 • Certified Data Privacy Solutions Engineer (CDPSE)
 • Certified Data Professional (CDP)
 • Certified Ethical Hacker (CEH)
 • Certified Information Security Manager (CISM)
 • Certified Information Systems Security Professional (CISSP)
 • Cisco Certified Internetwork Expert (CCIE)
 • Cisco Certified Network Professional (CCNP)
 • CompTIA (A+, Cloud+, Security+)
 • Microsoft Certified Azure Solutions Architect Expert
 • Information Technology Infrastructure Library (ITIL)
 • Oracle MySQL Database Administration
 • Project Management Professional (PMP)
 • Salesforce Certified Development Lifecycle and Deployment Designer


Сега ли е моментът?

Борбата за ИТ сертификатите не започва с началото на кариерата, те стават приоритет с годините работа. Според проучването средният брой сертификати при допитаните на възраст под 24 години е четири, а при тези над 55-годишна възраст - 10. Интересното е, че 86% от придобилите сертификати през 2020 година планират още сертификати в близките 12 месеца, като фокусът отново е върху облачните решения, мрежите, виртуализацията, киберсигурността и сървърите.

Сертификат или диплома?

И идваме на вечния въпрос: Кое има по-голяма тежест, сертификатът или дипломата от университета. Спорът не е от днес и със сигурност и двете опции имат поддръжници.

"Сертификатът валидира конкретни специфични умения, докато университетът дава възможност за придобиване на по-всеобхватно познание. В България приемаме дипломата с по-голяма тежест, но пък в някои сектори сертификатът е водещ, тъй като той валидира конкретно умение или техника, които са нужни в работата", категорична е Надежда Василева от "Adecco България". Според нея в бизнеса много отдавна е по-важно да демонстрираш умения, отколкото диплома или сертификат, но има конкретни сектори като управлението на проекти и ИТ сигурността, при които сертификатите са изискване за ролята.

"Според мен от най-голямо значение са опитът и мотивацията за развитие. Всеки от нас има познат, който е учил в университета специалност, която не практикува в момента. В идеалния случай образованието и професионалната реализация съвпадат и дори са подкрепени със съответния сертификат. Но това невинаги е факт", коментира Елисавета Павлова от DataArt. Според нея образованието е важно, особено за хората без опит, които тепърва искат да пробият на пазара на труда. Но има и редица примери за хора, които след 30-годишна възраст решават да се преквалифицират и го правят доста успешно, прехвърляйки се от една област в друга. "Ако обаче реалните умения не са на достатъчно добро ниво при практическото изпълнение на дадени задачи, това няма как да бъде компенсирано чрез диплома или сертификат, още по-малко да доведе до предимство при кариерното развитие", категорична е тя.

Снимки: gerlt/Pixabay.com, Adecco България и DataArt

Над 2,6 млн. ИТ сертификационни изпита са проведени през 2020 година в глобален план. В проценти това представлява около 16% ръст спрямо предходната година, сочат данните от проучването "Стойност на ИТ сертификатите 2021" (2021 Value of IT Certification Survey) на Pearson Vue. Изследването обхваща над 29 000 кандидати, подготвили се и придобили ИТ сертификат през предходните 12 месеца.

Пандемията и преминаването в режим без много бизнес пътувания като че ли дадоха повече време на служителите и те се втурнаха в онлайн обучения и в борба за нови сертификати. Но защо се случва това? Защо е тази постоянна надпревара за още латински абревиатури до името в LinkedIn?

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото
84% от компаниите - жертва на кибератаки

84% от компаниите - жертва на кибератаки

 • 0
 • 168


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК