Pixabay.com
Pexels

В САЩ отварят все повече места за технологични специалисти

Заплащането на новонаетите специалисти е с 5% по-високо от това на съществуващите служители

Владимир Владков
606 прочитания

Pixabay.com

© Pexels


Фирмите наемат масово ИТ специалисти, тъй като ИТ директорите предлагат гъвкави възможности за работа и по-високи заплати.

Въпреки че всички ИТ работни места, загубени по време на пандемията от COVID-19, са възстановени, наемането на ИТ специалисти продължава да бъде възпрепятствано от липсата на квалифицирани хора, показват последните статистически данни на Бюрото по статистика на САЩ (BLS). През последната година всеки месец са добавяни повече от 11 000 нови ИТ позиции, добавят консултантите от Janco Associates, които използват данните именно на BLS.

Според съобщението на сайта на Janco всички показатели сочат, че ръстът на пазара на ИТ професионалисти ще продължи да расте. Прогнозите на компанията са, че през 2022 г. в САЩ ще бъдат създадени нови 138 хиляди ИТ работни места, като към момента общият ИТ персонал в страната е над 3.85 милиона.

"В нашия анализ на въздействието на пандемията и общите нива на безработица открихме, че когато настъпи значителна промяна в броя на местата с пълна заетост, се наблюдава пряка връзка между двете, като това намалява броя на работните места за ИТ специалисти", коментира главният изпълнителен директор на Janco Виктор Янулаитис.

През април месечният доклад за работните места на индустриалната асоциация CompTIA показва, че технологичната индустрия е добавила 12 300 позиции за периода от февруари до март 2022 г. Сред най-търсените специалисти са софтуерни разработчици (3613) и системни инженери (3126).

Софтуерните разработчици и инженери са далеч и далеч най-търсените позиции, които компаниите трябва да заемат, с повече от 115 000 обяви за работа в САЩ, според CompTIA. Специалисти по ИТ поддръжка, мениджъри на ИТ проекти, системни инженери и архитекти, както и мрежови инженери и архитекти също са много търсени. "Това бе изключително силно начало на годината за технологична заетост, коментира Тим Хърбърт, главен изследовател в CompTIA. Съревнованието при набирането и задържането на технологични таланти несъмнено предизвиква работодателите и по пряк, и по косвен начин."

Нивото на безработица за технологичните професии е паднало до рекордно ниско ниво, тъй като технологичните фирми са добавили нови служители за 16-и пореден месец, а обявите за работа за технически позиции са надхвърлили 400 000 през март, показва анализът на CompTIA.

Все повече ИТ услуги и софтуер по поръчка

В рамките на технологичния сектор новите наемания в категорията ИТ услуги и професии за разработка на софтуер по поръчка са над 12 300 и представляват повече от две трети от всички работни места, добавени от технологичните компании през март. Други информационни услуги, включително търсачките, също отбелязват солиден месечен ръст на работните места - над 6300. Тези две категории компенсират намалените работни места при обработката на данни, хостинг и свързаните с тях услуги, телекомуникациите и производството на компютърни и електронни продукти.

Обявите на работодателите показват, че търсенето на технологични таланти е широко разпространено в различните индустрии и райони на САЩ. Компаниите в професионалните, научните и техническите услуги (70 377), производството (52 007) и финансите и застраховането (49 587) са имали най-много обяви за технологични работни места през април. Търсенето е било силно и в секторите на информацията, търговията на дребно, здравеопазването и социалното подпомагане, публичната администрация и образователните услуги.

ИТ директорите все още се стремят да наемат повече персонал и да разширяват технологичните познания, за да се справят с обработката на блокчейн и приложенията за сигурност. "Въпреки това неотдавнашните събития, повишените разходи за енергия и призракът от високата инфлация ще навредят на растежа на пазара на труда в ИТ", смята Виктор Янулаитис.

Заплатите също растат

Според статистическото бюро BLS заетостта в САЩ при професиите за компютърни и информационни технологии ще расте с 13% за периода от 2020 до 2030 г., по-бързо от средното за всички професии. Предвижда се ИТ професиите да добавят около 667 600 нови работни места, като акцентът в търсенето на тези служители ще е върху облачните изчисления, събирането и съхранението на големи данни и информационната сигурност

Средната годишна заплата за професии в областта на компютърните и информационните технологии за януари 2021 г. е била $94 729, докато средната годишна заплата за всички професии е наполовина по-ниска, $45 760, показват още данните на статистическото бюро на САЩ. През януари 2022 г. средната заплата за ИТ позиции се е увеличила до $96 667, или годишен ръст около 2,05%. Според данните на Janco новите ИТ служители, наети през последното тримесечие на 2021 г., са получили с 5-6% по-високо заплащане от предишния ИТ персонал.

"От няколко ИТ директори научихме, че увеличенията за нови наети в диапазона от 9% до 12% не са необичайни, коментира Янулаитис. Не е необичайно ИТ професионалистите, които са висококвалифицирани и опитни (с над 10 години опит), да получават заплати от $125 000 и повече. Несъответствието в заплащането обаче е фактор за недоволство на съществуващите служители и увеличава процента на отпадане сред тях."

Фирмите наемат масово ИТ специалисти, тъй като ИТ директорите предлагат гъвкави възможности за работа и по-високи заплати.

Въпреки че всички ИТ работни места, загубени по време на пандемията от COVID-19, са възстановени, наемането на ИТ специалисти продължава да бъде възпрепятствано от липсата на квалифицирани хора, показват последните статистически данни на Бюрото по статистика на САЩ (BLS). През последната година всеки месец са добавяни повече от 11 000 нови ИТ позиции, добавят консултантите от Janco Associates, които използват данните именно на BLS.

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК