Робот в Ocado Technology

Ocado Technology стартира обучителен курс по роботика

Програмата е насочена към работещите в технологичните професии и студенти

Деница Дженева

Робот в Ocado Technology


Ocado Technology организира първия си курс в сферата на роботиката - Robotics Accelerator. Програмата е насочена към работещи в технологичните професии и студенти, които имат желание да навлязат в областта на софтуерното инженерство за роботика.

Общо 30 участници ще бъдат избрани да се включат в програмата, като те ще имат възможност да натрупат знания, да придобият практически опит в реална среда с актуални казуси, да работят с истински робот, както и да създадат своя общност.

Какви знания ще придобият курсистите?

Работейки с колаборативен робот Universal Robot 10e, участниците ще придобият практически знания и опит в:

 • Robot Operating System 2 (ROS2)
 • Основи на роботиката в симулациите и реалността
 • Планиране и изпълняване на траектории на движения
 • Ориентиране в непозната среда
 • Действия на робота и реакция в реално време

Специално разработени интерактивни игри ще бъдат в основата на обучението, което ще улесни усвояването на преподаваните концепции от страна на курсистите.

Най-добре представилите се в програмата участници ще получат материални награди - комплекти Raspberry Pi 4 и аксесоари, с които ще могат да надграждат уменията си в роботиката и след завършването.

Обучението ще бъде на английски език, следвайки актуалната терминология в роботиката.

Изисквания към участниците От кандидатите се изисква да имат добри познания в C++ и/или Python, да бъдат мотивирани, да посещават лекциите и да изпълняват заданията към тях. Всички желаещи да се включат могат да се регистрират за участие до 28 август, като е необходимо единствено да въведат кратка информация за себе си. Обучението в Robotics Accelerator е напълно безплатно, а процесът на прием дава равен шанс на всички желаещи да бъдат сред избраните за участие.

Лекторите

Основател и водещ лектор в Robotics Accelerator е Живко Петров, главен софтуерен инженер в Ocado Technology. Професионалната му страст е програмирането на C++ и работата с алгоритми и структури от данни. Той се е посветил на развитието на българската софтуерна общност и зад гърба си има множество курсове по програмиране и презентации в престижни конференции.

В обучението ще се включи още Венера Върбанова, чийто настоящ фокус е т.нар. perception robotics и създаване на решения за събиране на стоки с роботизирана ръка. Завършила е Колумбийския университет, а професионалният ѝ опит я отвежда в Ocado Technology след работа в Google в САЩ. На курсистите тя ще представи възможностите на робота UR10e, един от колаборативните роботи на Universal Robot, и как се конфигурира той. URScript - езикът за програмиране, използван за управление на UR10e робота, ще бъде сред темите, които тя ще покрие.

Лектор в курса ще бъде и Христо Чипилов - част софийския екип на Ocado Technology, който създава решения за роботизирани ръце. Той е софтуерен инженер, който държи на C++, Go и качествения код. Експертът ще изнесе лекция за това как се решават проблемите с движенията на роботите на теория и на практика.

Провеждане на обучението

Курсът започва на 4 октомври и продължава до 24 ноември. Лекции и практически задания ще се провеждат ежеседмично в дните вторник и четвъртък. Тъй като програмата е създадена за работещи професионалисти и студенти, занятията са планирани вечер - от 18:00 до 20:30 ч.

Топ 5 тенденции в роботиката за 2022 • КоботиКолаборативните роботи, или коботите, набират все по-голяма популярност през тази година. Вследствие на пандемията пазарът за коботи се разрасна значително, тъй като повече компании ги използват, за да облекчат работата на служителите си или да се справят с по-малки екипи. За разлика от конвенционалните роботи коботите са предвидени да работят с хора и това позволява да се комбинират човешките възможности с тези на машините, за да се увеличи производителността.

 • Предиктивна поддръжкаРоботизацията определено може да спести средства на компаниите в дългосрочен план, но тя изисква и редовна поддръжка, за да се гарантират отличните резултати. Именно и затова тази година все повече се прилага т.нар. предиктивна поддръжка. При нея се използват технологии като IoT сензори, за да се следи работата на робота и физическото му състояние. Ако сензорните данни покажат спад в производителността, то това е знак, че е дошло време за поддръжка. По този начин могат да се въведат нужните поправки, преди да настъпи по-сериозна повреда на машината.

 • Интегриране на AIПрез 2022 изкуственият интелект остава една от водещите тенденции в сферата, тъй като приложенията на роботите продължават да се развиват. Например компаниите могат да интегрират AI в роботизираните системи за автоматизация, за да създадат смарт автоматизация. Процеси като потребителско обслужване и управление на инвентара могат също да бъдат автоматизирани. С развитието на машинното обучение, компютърното зрение и обработката на естествен език само ще се повишава прилагането на изкуствен интелект в роботизираните системи.

 • Робот като услугаЕдно от най-големите препятствия пред използването на роботи от по-малките фирми е, че този тип иновации изискват експертиза от страна на служителите, както и значителна първоначална инвестиция. Именно и затова друга ключова тенденция е навлизането на всичко като услуга или в случая - роботи като услуга (RaaS). Подобни абонаментни модели често включват анализи, мониторинг и превантивна поддръжка, като същевременно предлагат възможност за бързо мащабиране и адаптация на платформите спрямо настоящите нужди и изисквания на фирмата.

 • Търсене на съвместимостБързият напредък на технологиите в сферата на роботиката води до възникването на един нов проблем за бизнеса, а именно твърде голямо разнообразие и къстъмизации при решенията. Затова тази година все повече експерти в сферата си сътрудничат с цел да улеснят комбинирането на различните технологии за максимален ефект. Например една производствена компания може да се нуждае от различни типове роботи за отделните процеси или създавани продукти. В този смисъл съвместимостта при роботите се превръща в пазарно предимство и в силно търсена опция от компаниите.

Ocado Technology организира първия си курс в сферата на роботиката - Robotics Accelerator. Програмата е насочена към работещи в технологичните професии и студенти, които имат желание да навлязат в областта на софтуерното инженерство за роботика.

Общо 30 участници ще бъдат избрани да се включат в програмата, като те ще имат възможност да натрупат знания, да придобият практически опит в реална среда с актуални казуси, да работят с истински робот, както и да създадат своя общност.

Какви знания ще придобият курсистите?

Работейки с колаборативен робот Universal Robot 10e, участниците ще придобият практически знания и опит в:

Най-новото
Дали 2023 ще бъде годината на стартъпите в инфраструктурата

Дали 2023 ще бъде годината на стартъпите в инфраструктурата

 • 0


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК