Технологичната трансформация изисква промяна в HR управлението

Pixabay.com
Pexels

Технологичната трансформация изисква промяна в HR управлението

За да постигнат успех, компаниите трябва да въведат проактивна почивка, преднамерени взаимодействия и търпелив растеж, съветват от Gartner

Мария Динкова
454 прочитания

Pixabay.com

© Pexels


Ускорената технологична трансформация през последните години няма как да не засегне и управлението на човешките ресурси. Хибридната и отдалечена работа, навлизането на все повече иновации на служебното място, както и изолацията от колегите налагат организациите да променят подхода към своите служители.

Според експертите на Gartner, за да се преодолеят тези трудности, е необходимо да се приеме нова рамка, която да е фокусирана около проактивната почивка, преднамерените взаимодействия и търпеливия растеж.

Анализаторската компания установява, че няколко тенденции са в основата на случващото се:

  • Текучеството на служителите ще бъде 20% по-високо в близко бъдеще.
  • 81% от кадрите, които могат да работят дистанционно или хибридно, ще изберат този вариант.
  • Само 43% от служителите имат доверие, че мениджърите им ще действа в техния най-добър интерес.
  • Служителите прекарват почти 10% от своето време, отваряйки, затваряйки и преминавайки между различни технологични приложения.

"Вследствие на тези фактори служителите се чувстват все по-изолирани и по-малко свързани със своите колеги. Проучване на Gartner oт юли 2022 г. сред над 3400 служители установи, че тези, които са отдалечени от своите организации, колеги и работа, е 57% по-малко вероятно да постигат високи резултати и 68% по-малко вероятно да останат в своята организация", коментира Кимбърли Шелс, директор в Gartner за HR консултации.

В тази връзка експертите идентифицират три сфери, в които HR мениджърите трябва да се фокусират, за да изградят организация, центрирана около хората:

Проактивна почивка

Фрагментацията в днешните работни места създава стрес, умора и прегаряне сред кадрите. Средно служителите работят девет допълнителни часа на седмица, които остават неплатени. Въпреки ръста на случаите на прегаряне според 77% от запитаните HR лидери в проучването на Gartner oт юли високопроизводителните служители работят повече часове в сравнение със средното.

Това обаче не се потвърждава от данните на анализаторската компанията, която не откриват връзка между представянето и броя на работните часове. С други думи, по-дългото време работа не гарантира по-добри резултати. "Вместо това организациите трябва да преосмислят как подхождат към почивката - тя трябва да бъде част от работния процес, за да предотврати прегаряне, а не да бъде използвана за възстановяване от него", посочват Брент Касъл, вицепрезидент в Gartner за HR консултации.

Всъщност проактивната почивка обхваща три аспекта: наличност, достъпност и целесъобразност, а когато тези условия са осигурени, служителите се представят с 26% по-добре. Преди всичко това може да се гарантира като се предложи набор от опции, които служителите да използват, за да си почиват и да се презареждат. На следващо място те трябва да са насърчавани да използват инструментите и ресурсите, които са налични и да си отдъхват от работните задължения без чувство за вина. На последно място възможностите за почивка трябва да се съобразени така, че да отговарят на индивидуалните нужди на служителите.

Ефективността на тези политики ясно се демонстрира от данните. В средната организация 22% от служителите страдат от прегаряне, докато в компаниите със стратегии за проактивна почивка тези стойности са едва 2%.

Преднамерени взаимодействия

Комуникацията между хората подобрява успешното сътрудничество с 23%, но този тип общуване е все по-трудно да се постигне днес. Традиционно връзките между служителите са страничен продукт от работата на едно и също място всеки ден. Сега обаче само 31% от кадрите могат да се възползват от подобно пряко общуване.

Същевременно обаче се оказва, че задължителната комуникация между колегите, които работят виртуално или хибридно, не работи - служителите, които прекарват повече от половината време в сътрудничество с колегите си се усещат само 4% по-свързани. За да преодолеят това предизвикателство, компаниите трябва да улеснят общуването между кадрите, стъпвайки на три ключови фактора:

  • Избор - организации, фокусирани върху хората, предлагат на служителите избор да взаимодействат помежду си, но не ги задължават.
  • Структура - всеки трябва да разбере правилата на участие чрез въвеждането на ясни изисквания.
  • Лекота - комуникацията трябва да бъде забавна за служителите.

"Когато организациите помагат на служителите да създадат преднамерено връзки, 12 пъти по-вероятно е кадрите да се чувстват свързани със своите колеги", посочва Касъл. Според експерта също така тези служители е пет пъти по-вероятно като резултат да бъдат сред високо производителните екипи.

Търпелив растеж

Над половината от HR мениджърите смятат, че техните служители са по-малко свързани към своята организация сега в сравнение с преди пандемията. Съответно сега само половината от кадрите са готови да променят поведението си, за да подкрепят своята компания спрямо данни от 2016 г.

Според експертите от Gartner това означава, че служите са по-малко лоялни на своя работодател и не са склонни да се трансформират заради него. Решението според анализаторите се крие в инвестиране за развитието на служителите.

Практиката показва, че най-добрите организации са разширили възможностите за израстване на кадрите си отвъд конкретната роля в компанията към цялостните умения и способности на съответния човек. Осигуряването на шанс за по-всеобхватно развитие изисква от фирмите да експериментират и да дадат време на служителите да приложат наученото.

Когато работодателите дават на своите кадри време да израснат като човешки същества, тези служители е два пъти по-вероятно да останат в организацията, изтъкват от Gartner. По думите на Шелс именно този подход може да помогне на компаниите да преодолеят фрагментацията, на която в момента сме свидетели, а също така ще осигури четири пъти по-голям шанс фирмите да надхвърлят целите си за приходи и печалби.

Ускорената технологична трансформация през последните години няма как да не засегне и управлението на човешките ресурси. Хибридната и отдалечена работа, навлизането на все повече иновации на служебното място, както и изолацията от колегите налагат организациите да променят подхода към своите служители.

Според експертите на Gartner, за да се преодолеят тези трудности, е необходимо да се приеме нова рамка, която да е фокусирана около проактивната почивка, преднамерените взаимодействия и търпеливия растеж.

Най-новото

Google инвестира в стартъпа Anthropic, ще конкурира ChatGPT

Google инвестира в стартъпа Anthropic, ще конкурира ChatGPT

  • 0
  • 187

Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК