Digitalk&A1 Awards '23: Как видеобученията ускоряват въвеждането на нови служители

Вътрешна система за обучение на Novek

Digitalk&A1 Awards '23: Как видеобученията ускоряват въвеждането на нови служители

Александър Главчев
986 прочитания

Вътрешна система за обучение на Novek


Novek (търговска марка на "Инсайд Консулт" ЕООД) е консултантска компания за разработка и управление на европейски проекти. На пазара е от 2007 г. и разполага с няколко офиса в страната. Имайки предвид очакваното присъединяване на Македония към ЕС, фирмата работи и върху отваряне и на свой тамошен офис.

ВИЗИТКА НА ИТ ПРОЕКТА

Име на проекта: Digital on-boarding

Възложител и изпълнител: "Инсайд Консулт" ЕООД

Дата на започване/дата на приключване: 01.07.2020 - 31.12.2022

Бюджет на проекта: 10 000 лева

Проектът е кандидат в конкурса Digitalk&A1 Awards

Категория:
Вътрешни решения

През последните години Novek се сблъсква с трудности с набирането на работна сила, съчетано с излизане на няколко нейни топ експерти в майчинство. По думите на Димитър Конев, управител на фирмата, някои от тези кадри са били мениджър проекти, което е наложило бързото намиране на техни заместители. Това се оказва предизвикателство заради ограничения пазар на работна сила, както и поради факта, че няма как напълно "пресен" кадър да бъде назначен директно на мениджърска позиция.

"През годините сме откривали стажантски програми, но един обучителен процес трае от порядъка на шест месеца", обяснява Конев. "Причината е натовареността на останалите служители, които трудно могат да отделят време всеки ден за да обучават нови потенциални колеги."

Дигитален онбординг

По време на ковид кризата заради социалните ограничения компанията стартира платформа, наречена вътрешно "Университет Новек", в която първоначално се качват полезни видеа и уроци на теми като маркетинг, работа с офис приложения и специализирани софтуерни инструменти, използвани от нейния екип. Използвайки чужд позитивен опит, от фирмата решават да пробват да създадат видеоуроци за дигитализиране на свои процеси.

Един такъв урок представлява нагледно показване какво се случва на компютъра при изпълнение на дадения процес. Това може да е част подготовка на проектно предложение, като например създаване на пълномощни, съставяне на документи, необходими за получаване на одобрение от РИОСВ, или създаване на оферти, които да отговарят на определени изисквания на дадено министерство, обяснява Конев. На всяка подобна тема се посвещава отделен урок, който после се качва в учебната среда с отворен код Moodle.

Неочакван резултат

През 2022 г. Novek стартира нова стажантска програма в София и Пловдив, в рамките на която във фирмата идват хора на възраст около 20 години. "Това са представители на новото поколение, на които всичко им е в телефона", отбелязва нейният управител. "Предоставихме им достъп до системата и се оказа, че на около 40-ия ден те вече имаха знанията и увереността, гледайки и повтаряйки видеата, да започнат да подготвят проекти. В резултат прекратихме стажантските си взаимоотношения и сега това са колеги на пълен работен ден."

Според Конев този модел на преподаване на информация се оказва особено полезен, тъй като, от една страна, помага на работодателя да изпробва колко бързо може възприема информация нов кандидат за дадената позиция. От друга страна, въпросният човек може много по-бързо да прецени за себе си дали работната позиция му е интересна.

Използвани технологии

Както вече бе споменато, за основа на системата е взета учебната среда с отворен код Moodle. Паралелно са използвани редица инструменти за видеообщуване и облачни услуги. Екипът ги е свързал в една нова цялостна система, която от Novek са кръстили digital on-boarding.

Трябва да се отбележи, че използването на дигитални системи вече отдавна не е предимство, а нещо наложително. От няколко години подаването на проекти става изключително по цифров път. Конев допълва, че от фирмата пък са започнали да използват облачно услуги още през 2016 г. "Едно правилата ни е в нашата фирма да не влизат и да не излизат документи, които да не са сканирани и дигитализирани", подчертава той.

Част от уроците включват възприемане и на тертипа на кръщаване и подреждане на наборите от документи за всеки проект в цифровото хранилище. Въвеждането на такъв стандарт е наложително за бъдещи референции и заради това, че всеки проект върви със съпътстващи го 50-ина документа.

Бъдещи планове

Като следваща стъпка от Novek работят за отваряне на системата навън в две посоки. В по-скорошна перспектива от там предвиждат някои от уроците да станат достъпни за фирми - кандидати по европейски програми. Според Конев целта е клиентите да могат да разработват по-добре своите кандидатури и в същото време да разбират по-добре стойността на труда на консултанта.

Занапред от Novek също така смятат, че системата може да е полезна и на други компании, които имат проблем с намиране и обучение на персонал. Засега компанията не работи активно в тази посока, но според Конев потенциалният пазар в България за подобни системи е значителен, особено имайки предвид всеобщия недостиг на работна сила, както и факта, че мобилните устройства са вече в ръцете на всички.

"Водещото тук дори не е да се оптимизират разходи", заключва Конев. "Най-важен е ефектът, който се получи при нас - нещо, което преди правихме за половин година, сега става за 40 дни и е повтаряемо."

Novek (търговска марка на "Инсайд Консулт" ЕООД) е консултантска компания за разработка и управление на европейски проекти. На пазара е от 2007 г. и разполага с няколко офиса в страната. Имайки предвид очакваното присъединяване на Македония към ЕС, фирмата работи и върху отваряне и на свой тамошен офис.

Най-новото


ChatGPT изправя Google и Meta на нокти

ChatGPT изправя Google и Meta на нокти

  • 1
  • 142
Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК