Pixabay.com
Eluj

Може ли изкуственият интелект да спечели войната за таланти

AI механизмите снабдяват екипите с подходяща информация в реално време и прогнозни тенденции

Владимир Владков

Pixabay.com

© Eluj


Недостигът на специалисти е сред най-големите предизвикателства в ИТ индустрията, като това важи и за центровете за данни, където също трудно се справят с набирането на нови кадри. Може ли изкуственият интелект да предложи решение?

Според проучване на компанията за дигитална инфраструктура Equinix, 62% от глобалните ИТ ръководители смятат недостига на персонал с ИТ умения като една от основните заплахи за техния бизнес.

Около 45% от респондентите са изразили опасения, че кандидати с неадекватни набори от умения кандидатстват за работа, а битката за задържане на настоящите таланти продължава с променлив успех.

Секторът расте доста бързо, но има ясна индикация, че ако нещата с кадрите не се променят, настоящият темп на растеж ще бъде неустойчив. Технологията може да се окаже критична за справяне с този належащ проблем, като новите решения с изкуствен интелект са сред най-цитираните решения за настоящата криза с таланти. Специалисти по привличане на таланти по целия свят използват изкуствен интелект, за да помогнат на клиентите да постигнат по-ефективен, подкрепящ и интуитивен подход както към включването, така и към задържането на таланти.

Това е интересна концепция, но и тя носи рискове. Реалистично ли е технологията с изкуствен интелект да подобри наемането на таланта в центровете за данни? Въпреки че изкуственият интелект най-често се свързва със заплахи за работните места на хората, технологията всъщност все повече се използва, за да привлече - и, което е още по-важно, да задържи повече таланти в тази област.

Специалистите са един от най-ценните "активи" за центровете за данни, независимо дали това включва привличане на нови членове на екипа или за задържане на съществуващи колеги. Хората са центърът на всяка организация и често има опасения, че изкуственият интелект ще бъде използван, за да замени хората, за да стимулира промяната.

Но всъщност за мнозина в индустрията дигиталната трансформация на инициативите за таланти е отдавна закъсняло развитие. А комбинацията от пандемията и днешният недостиг на таланти разкрива мащаба на това забавяне. Глобалната COVID криза постави на фокус не само колко е необходима наистина технологичната еволюция, но и колко организации почиват на "стари лаври" твърде дълго, когато става въпрос за превръщане на намерението в действие.

Днес обаче мащабът за внедряване на изкуствен интелект при набирането на персонал напредва бързо. След изключителния си успех в безброй други сфери, индустрията с нетърпение очаква въздействието му и в тази област. С правилните системи бизнесът може да осъществи големи спестявания на разходи чрез автоматизиране на трудоемки задачи като прегледи на автобиографии и администриране на интервюта, както и задачи за оценка, а дори да поеме и някои етапи от самия процес на интервютата.

След включване на новите таланти в работните процеси AI механизми могат да помогнат на компаниите да подкрепят по-добре специалиста през цялата му кариера. Изкуственият интелект може да бъде много ефективен инструмент за подкрепа на обучителни сценарии за разширена реалност, предоставяйки ефективни оперативни анализи в реално време и за привличане на таланти.

AI механизмите снабдяват екипите с подходяща информация в реално време и прогнозни тенденции, така че да могат да действат при всякакви потенциални аномалии много преди да се превърнат в проблем. Например изкуственият интелект може да открие водещ индикатор за повреда в охладителна помпа. Той предупреждава екипите, които след това могат да коригират ситуацията много преди тя да представлява реална заплаха за хората на място.

Според скорошно проучване на Glassdoor 76% от търсещите работа казват, че разнообразната работна сила е важен фактор при оценката на потенциални нови компании и предложения за работа.

Недостигът на специалисти е сред най-големите предизвикателства в ИТ индустрията, като това важи и за центровете за данни, където също трудно се справят с набирането на нови кадри. Може ли изкуственият интелект да предложи решение?

Според проучване на компанията за дигитална инфраструктура Equinix, 62% от глобалните ИТ ръководители смятат недостига на персонал с ИТ умения като една от основните заплахи за техния бизнес.

Най-новото


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК