Започна кандидатстването за академията Jump2IT за нов старт в кариерата

Организаторите надграждат петото издание на програмата със сертификационен изпит за софтуерни тестинг инженери

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за нейтив пакети.
3198 прочитания

Стартира кандидатстването за петото издание на академията Jump2IT за преквалификация на хора без опит в ИТ индустрията. Зад програмата стоят неправителствената организация SkillsAssembly в сътрудничество с една от водещите технологични компании Аксенчър и с участието на най-голямата ИТ трейнинг компания в България ITCE.

Академията дава възможност на участниците да променят кариерното си развитие чрез специално подбрани модули за обучение в сферата на ИТ, като тази година то е надградено с основополагащия сертификат по софтуерно тестване към системата ISTQB. Благодарение на международната си разпознаваемост, сертификатът увеличава значително шансовете за по-скорошна професионална реализация като младши специалист Agile Software Testing/Software Quality Assurance (SQA).

Кандидатстване за Jump2IT

Процедурата за кандидатстване вече е отворена и документи могат да се подават до 7 април. Организаторите са подготвили и подробна информация за съдържанието на програмата и участващите лектори на сайта на SkillsAssembly.

Jump2IT'23 ще се проведе в периода април - септември т.г., като ще приеме до 20 курсисти. Те ще преминат през обучителна програма от 210 часа, чиято цел е придобиването на базови умения в областта на софтуерното тестване, облачните технологии, дигитални бизнес умения, както и меки умения в областта на комуникацията и работата в екип.

Опитни професионалисти от Технологичния център на Аксенчър България и ITCE ще преведат курсистите през целия етап на подготовка и полагане на международния изпит за софтуерно тестване. Водени от идеята, че успехът на едно обучение се определя от индивидуалния подход към всеки курсист и предоставяне на микс от умения, организаторите вярват, че програмата успява да подготви своите участници за успешен старт в големите организации и компании.

Jump2IT - ключов проект в България

Jump2IT е ключов проект в България в сферата на ИТ обучението, който носи силен социален заряд по няколко причини. На първо място, инициативата не поставя бариери като възраст, стаж, предишна квалификация или образование. За разлика от многобройните други обучения и академии, които се провеждат у нас, курсистите в Jump2IT заплащат само сертификационния изпит и административна такса. Завършилите курсисти имат пълната свобода да се насочат към желана позиция и компания. Единственото условие е участниците да имат добри познания по английски език и да бъдат силно мотивирани да развият нови умения.

Аксенчър България и ITCE финансират изцяло програмата като част от своето разбиране за необходимостта от подкрепа на кадровото развитие на ИТ сектора и подобряване на професионалния и жизнен стандарт на хора, готови за промяна в професията и последващото развитие. От първото издание на академията до момента, инвестициите, които организаторите са направили за тази цел, надхвърлят 400 000 лв. Повече от 15 ментори и лектори са участвали в обучителните програми.

История на успеха

До момента 80 курсисти без никакъв опит в ИТ сферата са преминали през Jump2IT, като над 70% от тях вече са в екипите на големи международни ИТ компании. Останалите успешно развиват своята кариера в други сфери благодарение на придобитите знания и умения.

В следващите редове можете да прочетете повече за историята на Ралица Николова, която преминава през обучение в програмата през миналата година. Преди академията Ралица работи като юрист повече от пет години. След това обаче решава да потърси нова възможност за реализация и избира Jump2IT, за да се преквалифицира. Само три месеца след края на обучението тя стартира като Junior QA Engineer във Fleetpal, а съвсем наскоро вече е повишена в QA Lead.

Как и защо реши да смениш професионалния си път?

Преходът се случи някак от само себе си. Завършила съм право, работила съм в общинска администрация и в частна фирма. Бях и адвокат на собствена практика в собствена кантора за известен период от време. Като юрист имам около 5-6 години трудов стаж. Но в тази сфера конкуренцията е много голяма, особено в Русе, където живея. Градът е малък, хората са неособено платежоспособни и работата за юристи е доста малко. Затова успешната реализация в тази професия е доста трудна, а животът си върви, създадох семейство и си дадох сметка, че може би трябва да поема по някакъв друг път, който да ми даде по-големи възможности за развитие и за по-добър живот.

Така попаднах на рекламата на Jump2IT. Имаше доста отзиви от хора, които са участвали в предишните издания на програмата. Сравних академията и с други подобни обучения. Като цяло програмата на Jump2IT е много по-продължителна, включва повече материал и въобще фокусът е съвсем различен от другите, които се предлагат на пазара. Затова реших да кандидатствам с мотивационно писмо. Поканиха ме на интервю и така бях приета в академията. В нея разбрах какви качества са нужни, за да си успешен QA тестер.

В този ред на мисли, вече като възпитаник на Jump2IT, какви са според теб предимствата на академията?

На първо място Jump2IT дава базата, на която един човек от сфера, извън ИТ индустрията, да може да стъпи и да се опита да се реализира. Обучението е интензивно, по 2-3 пъти в седмицата, с доста теория и упражнения, но смятам, че количеството и качеството са точно изчислени, за да се въведе един човек, който няма общо с този сектор. Допълнителните модули ("Основи на облачните технологии", "Бизнес производителност в Microsoft 365" и "Меки умения") определено също са много полезни.

Друго, което ми хареса в академията е, че фокусът беше насочен върху това да ни научат по какъв начин трябва да мислим като бъдещи QA специалисти, отколкото само да ни покажат пет програми. Обучиха ни какво трябва да правим, какво можем да очакваме като работни казуси и как да реагираме в различните ситуации, за да бъдем успешни.

В допълнение самите преподаватели бяхa доста отворени и освен да ни представят теорията и практиката, те споделяха и лични истории от своя професионален живот, от които човек може да си извади поуки и да черпи добри примери как да работи.

Чувстваше ли се подготвена за новия си професионален път, след като започна работа?

Наистина усетих колко от нещата, които съм чула на курса или които самият преподавател е разказвал като свои лични истории, са ми полезни. Например преподавателите отделиха голяма част от времето да ни научат да анализираме изисквания. Когато имаш 10 изречения изискване, трябва да ги разнищиш, да зададеш най-много въпроси, да извличаш максималната информация, за да можеш да разбереш един продукт как ще бъде тестван. Когато имаш от друга страна дизайн или нещо като функционалност, си ограничен от това, което виждаш. Всъщност, когато разполагаш с по-малко информация, фантазията полита, измисляш много повече случаи да бъдат тествани. По този начин като обратната връзка към програмистите или другите от екипа можеш да дадеш идеи какво да променят, добавят или премахнат от изискванията и от първоначалната идея.

Това наистина беше много полезно. Мои колеги в момента срещат може би някои затруднения, когато изискванията са прекалено малко или недостатъчно конкретизирани, защото са свикнали, че ще видят едно нещо и спрямо него ще действат. Идеята на самото софтуерно тестване обаче е този, който ще го тества, да измисли всички възможни ситуации, да не бъде ограничаван от това, което го има или са му казали, че трябва да тества.

Смятам, че подготовката продължава да ми бъде изключително полезна. По принцип уменията, които повечето курсове дават, са свързани с първото стъпало. При Jump2IT хубавото беше, че буквално имаше лекции, в които ни подготвяха така все едно ние ще бъдем QA мениджъри и ще започнем оттам. Преподаването беше насочено в дългосрочен план, не само какво ще ни е полезно, когато бъдем на Junior позиция, но и как да стигнем до мениджърска и като ръководители какво трябва да правим и какво трябва да знаем.

Какво е основното, което ти харесва в професията на QA специалист?

Харесва ми, че работата е интересна и разнообразна. Хората са доста ерудирани и мотивирани. Когато има една обща цел, то си личи, че екипът е насочен към нея. Самата професия дава много свобода и разнообразие на действие. Също така ми допада, че работя дистанционно, от вкъщи и мога да разполагам с времето си, да преценявам кога и как да си структурирам деня. Работата ми дава достатъчно свобода и баланс между личния и професионалния живот.

Какво е важно да знае човек, който тепърва ще се преквалифицират чрез Jump2IT академията?

Ако може да мисли, да задава правилните въпроси, да е организиран, проактивен и да бъде адаптивен към ситуациите със сигурност ще има успех, без значение какво е работил и какъв предишен стаж има. Мисля, че различните сфери си носят своите позитиви в тази работа, просто защото палитрата е много пъстра. Смятам, че предизвикателство тук си зависи изцяло от характера на самия човек, но е важно е да бъде мотивиран и проактивен, това се оценява според мен.

Защо би препоръчала Jump2IT академията на някого, който би искал да се насочи към ИТ кариера?

Академията е създадена, за да помогне на човек да промени професията си и дори живота си, да му помогне да постигне това, което си е поставил като цел. Фокусът на организаторите и преподавателите е изцяло към това да се предадат не само теоретични и практически знания, а и хората да се подготвят за това каква е работната атмосфера в компаниите, как да подобрят личната си ефективност и т.н. Бих препоръчала академията, защото програмата е така измислена, че да въведе наистина специалисти от различни професии в индустрията, да им помогне да влязат там бързо и да бъдат добре подготвени. Смятам, че за хората, които искат да си сменят професията и са се насочили към софтуерното тестване, Jump2IT е най-подходящото място за това.

Стартира кандидатстването за петото издание на академията Jump2IT за преквалификация на хора без опит в ИТ индустрията. Зад програмата стоят неправителствената организация SkillsAssembly в сътрудничество с една от водещите технологични компании Аксенчър и с участието на най-голямата ИТ трейнинг компания в България ITCE.

Академията дава възможност на участниците да променят кариерното си развитие чрез специално подбрани модули за обучение в сферата на ИТ, като тази година то е надградено с основополагащия сертификат по софтуерно тестване към системата ISTQB. Благодарение на международната си разпознаваемост, сертификатът увеличава значително шансовете за по-скорошна професионална реализация като младши специалист Agile Software Testing/Software Quality Assurance (SQA).

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото
84% от компаниите - жертва на кибератаки

84% от компаниите - жертва на кибератаки

  • 0
  • 170


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК