Специално издание

Digitalk 101 | Най-големите ИТ компании 2023

Септември 2023

Digitalk 101 | Най-големите ИТ компании 2023

Септември 2023

PDF

Shutterstock

D101 2023: ИТ бизнесът - как да привлечем и задържим кадрите

ИТ бизнесът в страната се разраства и това налага увеличаване броя на служителите

Мария Карашанова

Shutterstock


Геополитическите предизвикателства, увеличаващата се инфлация, икономическата несигурност и феномени като "голямото напускане" и "голямото уволнение" разтърсват света през последните месеци. През втората половина на миналата година и началото на тази десетки хиляди служители бяха съкратени в американските технологични компании, включително при гиганти като Amazon, Meta, Google и Microsoft.

Статията е част от годишната класация Digitalk 101: Най-големите IT компании в България 2023.

Можете да закупите тук класацията Digitalk 101 в хартиен или в електронен формат.

В същото време търсенето на ИТ експерти в Европа остава силно, а недостигът на този тип специалисти се очертава като ключово предизвикателство пред континента и като заплаха за дигиталната му автономност. "Недостигът на умения в областта на ИКТ засяга фирмите в цялата европейска икономика - както тези, които въвеждат цифрови технологии, така и тези, които ги прилагат. Но въздействието е най-силно в най-дигитализираните сектори, като например ИКТ, чиято основна дейност разчита критично на тези таланти (в ЕС и в страните от ОИСР специалистите по ИКТ представляват около 46% от общата заетост в секторите на ИКТ услугите)", се посочва в доклада на Europe needs High-Tech talent на Фондацията за европейски прогресивни изследвания (FEPS).

Затова, макар страните в региона да продължават да са изправени пред икономически трудности като инфлацията и конфликта в Украйна, търсенето на технологични таланти не спира. Заради продължаващата тенденция на цифрова трансформация и нарастващото присъствие на технологиите в промишлените сектори и организации от всякакъв мащаб през четвъртото тримесечие на 2022 г. обявите за работа за технологични позиции представляват приблизително 10% от всички обяви за наемане на работа. Това показват данните от последния доклад на CompTIA European Tech Hiring Trends, който обхваща 11 държави в региона. Същевременно нови области като изкуствения интелект и машинното обучение тепърва ще се развиват и ще отключат необходимостта от повече технологични специалисти.

За да разберем какви са плановете на българските ИТ компании за привличането, задържането и квалификацията на служителите, проведохме запитване сред участниците в ежегодното издание Digitalk 101. Какво споделиха те може да прочетете в следващите редове.

Нека да растем

Значителна част от ИТ бизнеса в страната продължава да се разраства, а това налага и увеличаване броя на служителите. Именно тогава на преден план излиза и въпросът как да се привлекат нужните технологични кадри. В тази връзка компаниите залагат на вътрешни програми за подобряване на умения и професионални качества, социални и икономически придобивки, предизвикателни проекти и изграждане на приятна работна атмосфера.

"Задържането на квалифицирани служители в условията на динамичен пазар на труда основно съсредоточаваме в подобряване организацията и условията на работа, възможности за разширяване на професионалната експертиза на служителите чрез участието им в различни проекти, обучения и менторски програми, създаване на баланс между професионален и личен живот, увеличаване на придобивките за служителите", споделя Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на BORICA. Компанията планира за 2023 г. ръстът на служителите да бъде около 8%, а в средносрочен порядък през следващите 3 години - около 15%. Основно фокусът в търсенето и наемането на професионалисти пък ще е съсредоточен в сферата на ИТ специалисти, най-вече програмисти - 35%, бизнес профил - 15%, и операции - 15%.

Със сериозни проценти за ръст на кадрите може да се похвали и Bosch.IO, след като през изминалата година е наела над 100 специалисти, или това е близо 30% увеличение. Към момента служителите в компанията вече са около 300 души и се планира устойчиво разрастване на екипа. Опциите за допълнителни обучения и развитие на таланти, мобилност и глобални възможности за професионален напредък помагат за привличането и задържането на таланти. "Вече основахме първата си облачна академия, която е в ход в момента. В нея обучаваме колегите си в областта на облачните технологии, които пък са в основата на много от проектите, по които работим в компанията", споделят още от BoschIO.

Продължаващо разширяване на екипа предвиждат и в Telerik Academy, където през 2022 г. се отчита ръст на служителите около 20%, а плановете са до края на тази година да станат 50 души. През 2023 г. организацията добавя и две изцяло нови роли - главен оперативен директор (COO) и вицепрезидент продукти (VP of Product). "Разширенията са в отговор на развитието на продуктите и експанзията ни и обхващат трейнърските ни екипи, маркетинг, програмни мениджъри и развитие. През последните близо 4 години екипът ни се увеличи с почти 60%", посочва Александра Мечкова, изпълнителен директор на "Телерик Академия".

Visteon Electronics Bulgaria

Разрастването на българския ни екип върви ръка за ръка с растежа на нашия бизнес. В момента имаме активни над 150 нови позиции само за местния пазар, сред тях има и такива, които са уникални за индустрията в България. Това е повече от категоричен сигнал за значението на българския технологичен център за бизнеса на Visteon на глобално ниво и доверието, което световните автомобилни лидери ни гласуват."

Mnemonica

Ще продължим да наемаме нови колеги и да разрастваме екипа ни, като плановете ни в близките 2 години са да имаме 100% ръст. Прилагаме и програма за задържане на служителите, фокусирана върху поддържане и увеличаване на ангажираността им, продължаващо обучение, насърчаване на приятелска и неформална среда, базирана на обща култура и споделени ценности. При по-продължителна работа в компанията служителите получават и допълнителни нефинансови стимули."

Фокус върху младите таланти

Намирането на нужните технологични кадри на фона на недостига на таланти изисква бизнесът да разшири възможностите за привличане на нови служители. В тази връзка все повече компании у нас се насочват към предоставяне шанс на най-младите специалисти да започнат своето професионално развитие, като постепенно трупат опит и познания, изкачвайки се по кариерната стълба.

В тази насока активно работят в Methodia, като подпомагат активно младите таланти. Една от ключовите инициативи на компанията дава възможност на кадри с по-малко опит да започнат от Junior и да достигнат до Senior и Manager позиции. "Този подход ни позволява да поддържаме присъствието на таланти на различни нива и да създаваме разнообразен и динамичен екип. Предоставяйки възможности за усъвършенстване и развитие, ние се стремим да поддържаме здрава основа за бъдещето на нашата компания", отбелязва Цветослава Кьосева, изпълнителен директор на Methodia. По думите й не по-малка по важност е и ежегодната стажантска програма - Java Academy, която предлага на бъдещите разработчици да придобият практически опит и да получат ценни насоки и подкрепа от менторите на компанията.

Връзка от рано с новите таланти, които навлизат на пазара на труда, изгражда и Kontrax, като компанията действа активно за установяването и развитието на дългосрочни партньорства с висшите учебни заведения в страната и откриването на стажантски програми в организацията. "Ще продължим да работим в посока привличането на талантливи и опитни нови служители в компанията. Фокус остава повишаване на квалификацията и мотивацията на екипа ни, благодарение на който постигаме своите успехи за поредна година в своята 31-годишна история", посочва Николай Йорданов, главен изпълнителен директор на Kontrax.

Признанието и развитието на младите специалисти е ключово и за телекома А1 Bulgaria, който планира да разшири екипа си през тази година с 200 души заради разрастването на ИКТ бизнеса и експанзията на услугите, които се предоставят за останалите компании от А1 Group. "За целта провеждаме последователни и целенасочени дейности за привличане и наемане на таланти, сред които са участието ни в близо 40 кариерни форума годишно, партньорства с над 15 учебни заведения, където представяме възможностите за работа и стаж в компанията, а експерти на А1 провеждат лекции и упражнения. Съществуват и вътрешни програми за препоръка от настоящи служители", разкриват от телекома. В допълнение организацията предлага и специални програми Learn to Lead и Lead for Tomorrow за хората с потенциал за поемане на мениджърска роля, както и StepUp за онези, които имат желание да се развиват в различно поприще.

HP Inc. Bulgaria

За последната година сме увеличили служителите си с над 10% и продължаваме да търсим мотивираните таланти на България. Звучи клиширано, но културата на компанията за нас е основно предимство. За новото поколение таланти е все по-критично да работи за компания, която изповядва ценности, с които хората биха могли да се идентифицират и прегърнат. В НР си поставяме целта да бъдем най-справедливата и устойчива ИТ компания с фокус върху климата, човешките права и дигиталното равенство."

Nemetchek Bulgaria

Nemetchek продължава да инвестира в изграждане на нови офиси в страната и навън, както и в още по-агресивно привличане, изграждане и задържане на таланти. Добър пример е току-що завършилият 3-месечен RISE by Nemetschek Bulgaria bootcamp, който привлече над 400 първоначални апликации. И въпреки че нямахме подобни първоначални намерения - всички 19 завършили колеги показаха такова желание и възможности, че получиха и приеха оферти да останат в компанията."

VMware Bulgaria

Продължаваме да привличаме изключителни таланти за отворени позиции. Нашето силно влияние в индустрията и признание като предпочитан работодател, заедно с пазарната възможност пред нас, води до присъединяване на таланти в индустрията, които да имат непрекъснат принос към дейността на VMware.

Акцент върху работната среда

В свят на промени изграждането на устойчива и стабилна работна среда е ключово както за привличането, така и за задържането на кадрите в дългосрочен план. Макар изкуственият интелект вече да навлиза сериозно в ежедневието ни, българските ИТ компании осъзнават ценността на своите кадри и не бързат да ги заменят с иновативната технология.

Значително внимание върху изграждането на позитивна работна среда и мотивиране на екипа отделят в "Инфосистемс Интернешънъл". "Компанията се опитва да сплотява колектива и да обръща внимание на всеки един служител поотделно, за да може да се чувства обгрижен и важен за развитието й", разказва Николай Симеонов, изпълнителен директор в Infosystems International, допълвайки, че удовлетворението на служителите е един от най-важните фактори за развитието на една компания. Освен това фирмата подпомага своите кадри с възможности за гъвкаво работно време, хибриден режим на работа и тиймбилдинги два пъти в годината.

Като част от усилията за задържане на дългосрочните служители и тези на ключови позиция TSD Group също работи в посока изграждане на благоприятна среда за работа. "За целта на база създадената миналата година вътрешна "Социална комисия" в TSD тази година имплементирахме с приоритет програма за обучения на ключови служители, насочени както към подобряване на технически умения, така и към личностно развитие, емоционална интелигентност и психично здраве. Създадохме и внедрихме и програма "Лоялност", която има за цел допълнително да стимулира и възнагради нашите дългогодишни служители за тяхната лоялност и приноса им към компанията", коментира Делян Мондешки, главен оперативен директор в TSD Group.

От своя страна, A Data Pro изгражда отворена организационна култура, а в центъра поставя ценността "екипност". Специалистите в областта на човешките ресурси пък постоянно следят новите тенденции и нововъведения, за да осигурят безопасна, приятелска и приветлива среда. "Вярваме, че за да развиваме талантите, е необходимо те да имат достъп до адекватно обучение, за да развиват своите знания и умения. Именно за това се грижи нашият обособен отдел за обучения и развитие на човешките ресурси. Предоставяме възможността на служителите си да се движат в структурите на компанията и да предприемат не само вертикални, но и хоризонтални ходове спрямо желаната посока на развитие", коментира Илия Кръстев, изпълнителен директор на A Data Pro. По думите му компанията цени отворената и креативна среда, защото в такива условия иновацията и добрите идеи намират своя дом.

Cobuilder International

В Cobuilder смятаме, че своето развитие и успех дължим на квалифицираните служители, които градят и поддържат нашите продукти и услуги на високо ниво. В тази посока ние активно се стремим да оптимизираме и подобрим вътрешните процеси и ефективността на работния процес, като насочваме ресурсите си към разширяване на уменията и знанията на настоящите членове на екипа. Приоритетът ни е да поддържаме вдъхновяваща и стимулираща работна среда, която насърчава сътрудничество, креативност и иновации.

FTS Bulgaria

Основна роля в постигането на добрите резултати на компанията ни са доверието в нашите специалисти. Стремим се да осигуряваме спокойна среда с възможност за развитие, обучение, сертификация, но и предизвикателства, разбира се. Ценим ролята на всеки от нашите консултанти и задържането на квалифицирани служители е от най-висок приоритет за FTS. Успяваме да го постигнем, като съвсем естествено и без усилие поддържаме приятелска среда, в която задълженията, отговорностите и радостите са споделени и всеки нашия екип има възможност да участва във взимането на решения, важни за компанията.

Сертифициране и квалификации

Бързото развитие на технологичните иновации през последните десетилетия превръщат възможностите за допълнителна квалификация в неразделна част от предложенията на повече компании в ИТ бранша у нас. Наличието на подобни инициативи е съществено условие и за задържането на кадрите в сектора на фона на силната конкуренция. Именно и затова фирмите работят усилено за обогатяване и на своите академии и програми за усъвършенстване на професионалните умения, а разнообразието от предложения за получаване на знания и опит е значително.

"Възможностите за личностно и професионално развитие са важна част от корпоративната култура и стратегията за хората - както за привличането на таланти, така и за задържането им", коментират от Yettel. От една страна, телекомът има традиционни структурирани програми за развитие като лидерски академии, програма за нови мениджъри или обучения, свързани с придобиване на нови умения по отделни теми като Project Management Academy, през която през 2022 г. преминават над 80 души.

Вече пет години Yettel повежда и програмата Educational Grants, с която годишно инвестира 100 хил. лева в три основни категории - ЕMBA, програми за сертификация, като например ACCA, CIM, PMP, и трети по-краткосрочни обучения за придобиване на конкретни умения. "Друга много важна част от културата на Yettel е стимулирането на хората сами да търсят възможности и да вземат решения за развитието си. Ето защо Yettel осигурява безплатен достъп до LinkedIn Learning за всички служители, независимо от заеманата позиция, и работи с мениджърите на екипи за създаване на пътеки за развитие на ключови компетенции (learning path) за техните служители", допълват от телекома.

Силен акцент върху вътрешни обучения и повишаването на професионалната квалификацията поставят и в Scalefocus. "Само за миналата година нашите екипи са преминали 3000 човекодни в обучения, а над 300 колеги са придобили международно признати технически сертификати", разкрива Иван Иванов, главен изпълнителен директор на ScaleFocus. Той подчертава, че в основата на успеха на всеки един проект стоят хората, тяхната ангажираност и мотивация.

Множество възможности за подобряване на квалификацията предлага и Software Group, като те разполагат със система за управление на вътрешното обучение с над 100 специално създадени обучителни курса, които могат да бъдат преизползвани. Инициативите за обучение са в сферите на: разработка на софтуер, продажби, бизнес развитие, осигуряване на качеството, бизнес анализ и т.н. "Основен фокус и през 2023 е менторството (и обучението) на лидери. Работим с международна коучинг организация за лидерство и личностна трансформация. Целта е да повишим уменията за лидерство в условията на нестабилна икономическа среда, да изграждаме силен мениджърски екип, както и да подобряваме сътрудничеството и екипната работа между различните отдели в организацията", пояснява Калин Радев, главен изпълнителен директор на Software Group.

Proxiad SEE

Нашите хора са нашият най-ценен актив и инвестирането в техния растеж и удовлетворение от работата остава основен приоритет. Ще подобрим програмите за обучение, ще насърчим инициативи за споделяне на знания и ще насърчим благоприятна работна среда. Задържането на най-добрите таланти ще ни помогне да поддържаме конкурентното си предимство и ще гарантираме предоставянето на висококачествени решения.

Balkan Services

Основен приоритет на Balkan Services e развитието и подобряване уменията на служителите. Активно инвестираме в обучение и разширяване компетенциите на екипа, което не само ни помага да растем личностно и професионално, но и повишава квалификацията и ефективността ни. Това ни позволява да реализираме по-бързо и качествено все повече и по-големи по обхват проекти. За всеки екип на Balkan Services е изготвен индивидуален план за развитие, съобразен със специфичните му нужди и качествата на всеки негов член.

Безспорно ИТ секторът в Европа и у нас продължава да се нуждае от кадри и става по-изобретателен как да ги привлича и задържа. В този ред на мисли интересни са и резултатите от анкета сред компаниите от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), според които най-желаните придобивки от служителите са допълнителният платен отпуск и възможността за работа от разстояние. От обучения, през предизвикателни проекти и сплотена работна среда - технологичните компании работят усилено, за да предложат повече и по-добри условия на своите служители, а надпреварата за ИТ талантите далеч не е приключила.

Telelink Business Services Group

Към 31.12.2022 г. общият брой служители, заети по трудови договори и договори за управление в дружествата от групата TBS, достига 289, като нараства с 18 души или 7% спрямо края на 2021 г. Малко по-висок ръст от 25 служителя или 10% отбелязва средната численост на консолидирания персонал. Основен фактор за отбелязания ръст е общото увеличение на персонала в България, дължащо се на разрастването на маркетинговия, оперативния и административен капацитет на "ТБС" ЕАД с оглед на ресурсното осигуряване на текущия и планирания растеж на групата. Принос имат и разрастването на екипа, базиран в "ТБС Македония", както и формирането на такъв в "ТБС Румъния" във връзка с целите на групата за навлизане на този пазар.

Забавяне на темпото

Интересно е да се отбележи, че осезаема част от компаниите, изпратили данни за тазгодишното издание на Digitalk 101 споделят, че не възнамеряват да наемат нови кадри или очаквания за намаляване на темповете на търсене на нови служители през следващите години. Тенденцията е очаквана, имайки предвид значителните съкращения, предприети от голям брой технологични компании.

В България съкращаване в ИТ сектора надали може да се очаква, но намаляване на броя новонаети служители спрямо предходните години, както и оптимизиране на заетостта на вече наличния персонал е напълно в реда на нещата. Естествен резултат от последното вероятно ще е допълнително и развитие на програмите и стратегиите, насочени към задържане на кадри.

Сред най-големите фирми, съобщаващи за забавяне на темпото в тази посока са DataArt, Luxoft и MentorMate. От Luxoft споделят, че планират да продължат да разрастват екипа си, но и че този процес ще е по-умерен в сравнение с края на 2022 г. и първата половина на 2023 г. MentorMate пък сред причините в тази посока посочват факта, че в началото на годината към екипа на организацията са се присъединили служителите на придобитата парагравайска Software Natura и, съвсем естествено, интегрирането на тамошните специалисти се е наредило сред основните ѝ приоритети.

DataArt

Наемането със сигурност няма да е с темповете, които бяха отчетени след пандемията, когато компанията увеличи своя екип с над 40%. Сегашните ситуация предполага усилията да се концентрират най-вече върху задържането на кадрите и в тяхното развитие. Разбира се, ще продължим да имаме отворени позиции с фокус върху .Net и бизнес анализатори.

MentorMate

В сравнение с 2022 г. през тази година процесът по подбор не е така бурен. Търсим хора главно за ключови позиции, които да подпомогнат стратегическото ни разрастване, включително в Латинска Америка. Тъй като хората са най-ценният ни ресурс, продължаваме да работим усилено в посока задържане на нашите специалисти.

Геополитическите предизвикателства, увеличаващата се инфлация, икономическата несигурност и феномени като "голямото напускане" и "голямото уволнение" разтърсват света през последните месеци. През втората половина на миналата година и началото на тази десетки хиляди служители бяха съкратени в американските технологични компании, включително при гиганти като Amazon, Meta, Google и Microsoft.

Статията е част от годишната класация Digitalk 101: Най-големите IT компании в България 2023.

Можете да закупите тук класацията Digitalk 101 в хартиен или в електронен формат.

Най-новото


Пощите ще доставят електронни и телемедицински услуги

Пощите ще доставят електронни и телемедицински услуги

  • 0

AMD Zen 5 обещава 15% повече производителност

AMD Zen 5 обещава 15% повече производителност

  • 0Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК