Карстен Драйър, VMware: Предлагаме различен подход по отношение на сигурността

Карстен Драйър, VMware: Предлагаме различен подход по отношение на сигурността

Александър Главчев
235 прочитания

Карстен Драйър е част от екипа, отговарящ за стратегиите на бизнес решенията на VMware. Работата му включва консултиране на клиенти при обосновката на бизнес планове и стратегии, свързани с продукти на компанията. Звеното обикновено първо работи на по-високо ниво със счетоводните отдели на фирмите, преди да започне самото внедряване.

Разговаряме с Карстен Драйър по време на тазгодишното европейско издание на VMworld в Барселона, Испания.

Г-н Драйър, години наред една от основните теми за бизнеса е т.нар. дигитална трансформация. Какво означава това словосъчетание през 2019 г?

Много големи организации стартираха такива проекти преди доста време, а сега на ред са средните и малки по размер такива. Това което виждаме в момента са процеси по пълна дигитализация на бизнесите.

В миналото при търговията на дребно например говорихме за няколко канала за поръчки, за "омниченъл", докато в момента каналът е един. Можете да поръчвате през сайта и да си взимате стоката от магазина.

В момента най-често виждаме как компаниите разработват свои приложения, които се използват за техните собствени процеси. Поначало дигиталната трансформация е задвижвана от нуждата от конкурентно диференциране чрез създаване на собствени инструменти. Именно затова VMware се стреми да адресира нуждите на разработчиците. В крайна сметка често софтуерът позволява на компаниите да бъдат по-гъвкави на съвременния динамичен пазар.

Напоследък все повече се говори за периферни изчисления (edge computing). Как виждате бъдещето – повече центрове за данни или по-голям акцент върху периферията?

Смятам, че ще видим микс от двете, надали ще станем свидетели на крайности. Тенденцията в посока периферни изчисления и Интернет на нещата идва след като известно време бяхме фокусирани върху централизация.

Вероятно занапред ще трябва да живеем в сложна смесена среда, при която ще имаме услуги работещи с данни от различни облаци. Паралелно с това ставаме свидетели на взривообразен ръст в броя използвани приложения. Тепърва трябва да се търсят начини за тяхното стандартизиране и оптимизиране. В крайна сметка бизнесът се нуждае от стабилност и предвидимост.

Това е и една от идеите, които стоят в основата на въвличането на VMware в разработката на Kubernetes. Целта е абстракция от стоящите отдолу технологии и платформи и възможност за лесно местене на "товара" (workload) там където е необходимо.

Виждате ли разлики по отношение на "апетита" към технологии от страна по-големите и по-малките компании?

Да, налице са разлики. Има компании, които са си поставили за цел да прехвърлят всичко в облака, докато други са по-предпазливи. Интересното е, че често по-малки и млади компании, започнали дейността си с процеси в облачна среда са отворени в тази насока, докато при по-големите организации, преминали през различни технологични периоди, преориентацията понякога става по-бавно.

Важно съображение в тази насока е какви са използваните приложения. Някои могат лесно да бъдат прехвърлени в облака и за използващите ги организации този процес е ускорен. Ако пък имаме колекция от по-стари софтуерни продукти, то ситуацията може да е съвсем друга. Именно тук виждаме потенциала на хибридните облачни среди, които могат да служат за частично прехвърляне на процеси, с продължаващо използване на локални системи, без да са необходими мащабни промени.

Можете ли да дадете примери за процеси, за които се е смятало, че лесно могат да бъдат прехвърлени в облака, но реалността се е оказала друга?

Сещам се за няколко. От страна на крайния потребител например дълго време се говореше, че всичко ще мигрира в облака, включително персоналният настолен компютър. В момента обаче степента на проникване на този подход не е особено висока. Предимствата на десктоп виртуализацията са ясни, но най-често такива решения по-скоро допълват вместо да заместват традиционните. В тази посока бъдещото също е по-скоро ще е хибридно

Гледайки назад в миналото можем за заключим, че в момента наблюдаваме нов период преоринетация към периферията. Предишният се случи с навлизането на персоналните компютри след епохата мейнфреймите Гледайки назад можем да видим как се променя отношенито към стабилността и достъпността до приложения, да речем. Големите и сложни мейнфрейми в миналото трябваше да работят през цялото време, което изискваше значителни усилия. След това приложенията започнаха да се разпространяват сред множество компютри и сървъри и устойчивостта се постигаше чрез наличие на няколко копия на различни места. Облаците се оказаха много полезни в тази насока, тъй като позволяват лесно скалиране и комбиниране на данни от различни източници, като всичко става чрез софтуер.

Какви са тенденциите при сигурността в контекста на миграцията към облачни решения?

Една от тенденциите е Zero Trust (инициатива за предотвратяване на пробиви, чрез елиминаране на концепцията за доверие и залагайки на проверки, дори ако комуникиращите устройства са в един и същ защитен периметър), което представлява различен подход по отношение на сигурността. Налице е и проблемът, свързан с наличието на хиляди решения, които не са оркестрирани и всяко има своите цели, идва с инструменти за управление, Крайният резултат е нарастваща сложност на системите.

Ние искаме да променим това, внедрявайки сигурността в платформите, коиото стоят отдолу. Също така анализираме работещите отгоре приложения и следим за необичайно поведение. Придобиването на Carbon Black и добавянето на нейни функции в клиентските устройства позволява да обръщаме внимание и на случващото се на тях. Сумирайки всичко това, мисля че мога за заключа, че предлагаме различен подход по отношение на сигурността – тя става неразделна част от целия модел.

Какво е решението на проблема с нарастващата сложност?

Мисля, че цялата индустрия се движи в посока справяне с нарастващата комплексност. Имаме нужда от стандартизация и допълнителни нива на абстракция, които да крият сложността на системите. Това не е нов процес. Много организации вече са скрили инфраструктурата си зад виртуализация. Целта е служителите да не трябва да се грижат за интегриране на мрежови компоненти, тестване и т.н. В крайна сметка добавената стойност идва не от изграждането на платформата, а от използването ѝ.

Занапред ще видим същото и при крайните потребители. Налице са много сложни системи за виртуални десктопи и потребителски среди. Мисля, че компаниите трябва да се въздържат от това да изграждат сами всичко това от отделни парчета. Налице са интегрирани решения, които могат да облекчат живота им.

Карстен Драйър е част от екипа, отговарящ за стратегиите на бизнес решенията на VMware. Работата му включва консултиране на клиенти при обосновката на бизнес планове и стратегии, свързани с продукти на компанията. Звеното обикновено първо работи на по-високо ниво със счетоводните отдели на фирмите, преди да започне самото внедряване.

Разговаряме с Карстен Драйър по време на тазгодишното европейско издание на VMworld в Барселона, Испания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК