Рагу Рагурам, главен изпълнителен директор на VMware

Рагу Рагурам, VMware: Инвестицията ни в INSAIT е дългосрочна

Ефектът от работата на тази институция ще се усети след 10 години, счита директорът на софтуерния гигант

Александър Главчев

Рагу Рагурам, главен изпълнителен директор на VMware


Преди няколко дни писахме, че гигантът VMware подкрепя Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), който отвори врати у нас през април, с 1,5 млн. долара. За сключването на партньорството в България пристигна Рагу Рагурам, главният изпълнителен директор на VMware.

За читателите на Digitalk той разказва повече за инвестицията в INSAIT, за настоящите технологични тенденции, за новите продукти на компанията, както и за скорошната сделка, след която компанията ще стане част от Broadcom.

Г-н Рагурам, на 1 септември приключи първото издание на конференцията VMware Explore, наследник на VMworld. Какво се случи по време на нея?

Току-що приключихме нашето събитие VMware Explore в Сан Франциско. И както вероятно знаете, това е първото от редица събития, които организираме във всички географски области. Следва Барселона през ноември, след което конференции в Азия и Южна Америка.

Това, което виждаме, е, че всички се занимават с ускоряване на цифровата трансформация, където водеща роля имат облаците. Компаниите са фокусирани върху своите мобилни приложения и потребителите си. Трансформацията обаче става по-бавно от това, което клиентите очакват. Първата и най-важната причина за това е липсата на опит. Става въпрос за умения на разработчици, администратори, облачни умения, умения за сигурност, каквото и да. Второ, приложенията и съществуващите процеси, трябва да бъдат модернизирани. Третата причина са фрагментирани подходи.

Виждаме, че клиентите намират начини да се справят. Ние наричаме това интелигентен облачен подход. Основното е, и това е ключово послание, че клиентите трябва да възприемат облачните решения, независимо дали става дума за частен облак, за AWS, за Azure и т.н. Виждаме, че повечето компании възприемат мултиоблачна стратегия.

Всъщност причината, поради която променяме името на нашата конференция от VMworld на VMware Explore, е именно да отразим факта, че това е свят с множество облаци. Досегашното събитие се харесваше на администраторите на центрове за данни. Сега имаме разработчици и облачни архитекти, които работят не само върху някакъв частен облак, но и върху публични облаци. Това вече е по-широко събитие, където хората могат да дойдат, за да проучат какво се случва не само с VMware, но и в мултиоблачната индустрия като цяло.

Най-важното от всичко, разбира се, са продуктите, които обявихме. За да опростим работата на разработчиците, обявихме нова версия на платформата за приложения Tanzu. Тя гарантира, че корпоративните приложения могат да работят добре, откъдето и да се изпълняват, с най-ниски разходи, с по-висока устойчивост и с максимална сигурност.

Представихме ново поколение от наши основни платформи, като vSphere 8 и vSAN 8. Това беше връхната точка на шоуто. Сега, след като всички споменати приложения работят навсякъде, на преден фон излиза тяхното управление.

Въведохме изцяло ново портфолио за управление на множество облаци, наречено Aria. Основната идея зад това решение е да предостави набор от цялостни решения за управление на разходите, производителността, конфигурацията и доставката на инфраструктура и приложения. Aria изгражда график в реално време на всичко, което правите в облака, и го поддържа актуализиран. Чрез него можете да виждате с какво и къде разполагате, как да го управлявате, каква е производителността, каква е цената и т.н. Смятаме, че това е принципно нов начин за управление на облаци.

Разбира се, ако имате приложения навсякъде, следващият логичен проблем за разрешаване е работата в мрежа. Въведохме нещо, наречено Project Northstar, което позволява на клиентите да свързват и управляват всички свои мрежови връзки и политики за сигурност от едно място.

И последното е от страната на компютъра на крайния потребител - обявихме нова версия на нашата архитектура Horizon, която отново позволява на клиентите да стартират виртуални настолни компютри във всеки облак.

Какъв е приносът на българските екипи за разработката на описаните продукти?

Доста значителен. Големи части от vSphere се правят тук например. Част от мрежовите решения, които създаваме, също се разработват в София. През годините установихме стабилно присъствие на различните продукти и бизнес функции на VMware в България.

Също така засилихме връзката си с облачните доставчици и въведохме нови продукти, някои от които бяха направени тук. Почти всяка част от нашето продуктово портфолио се разработва тук. Така че всичко голямо, което обявим, има вероятност да е създадено от местния екип.

Голямата новина около VMware тази година е сделката с Broadcom. Какви са незабавните и по-средносрочните до дългосрочни ефекти и резултати, които очаквате след придобиването на VMware?

Не бих казал, че има краткосрочни ефекти. Разбира се, през май, когато обявихме сделката, имаше много въпроси, но вече всички, както отвън, така и вътре, се успокоиха. Разговаряме с много клиенти и те разбират за какво става въпрос. Както при всяко голямо придобиване, това ще отнеме време. Broadcom очаква придобиването да приключи някъде между този ноември и следващия октомври, така че остава дълъг път. Междувременно ние продължаваме да управляваме VMware като самостоятелна и независима компания.

VMware, софтуерен гигант, се слива с Broadcom, която е предимно хардуерна компания. Какъв ще е ефектът от това?

За Broadcom това е по-скоро диверсификация, както казахте, това е компания за полупроводници. И всъщност преди VMware те придобиха няколко по-малки софтуерни компании, но това е първото им голямо софтуерно придобиване. Преди около 3-4 години те придобиха компании като CA Technologies и Symantec, с което навлязоха в софтуерния бизнес. Сега, с това придобиване, VMware се превръща на практика в техният софтуерен бизнес. Така че сега те имат своята полупроводникова част с Broadcom и софтуера - с VMware.

През 2022 г. VMware празнува своята 15-а годишнина в България. Какви са изводите и плановете на компанията по отношение на местните екипи?

Когато придобихме компанията Sciant (VMware стъпва у нас с това придобиване през 2007 г., бел. ред.) имахме около 170 служители, а днес са 10 пъти повече. Започнахме с група за изследователска и развойна дейност за един от нашите продукти, като сега всичките ни продукти се правят тук. Също така тук надхвърлихме изследователската и развойната дейност. Имаме бизнес операции в областта финанси и бизнес планиране, както и други корпоративни функции, представени тук. Също и център за професионални софтуерни услуги. Обслужваме много от европейските си клиенти от тук.

Така че този център се превърна в отличен пример за използване на глобалната база от таланти за изграждане на VMware. Също така, надяваме се, е и отличен пример за възможностите на България и хората тук, както и страхотната работа, която те могат да вършат, когато им се даде възможност. Вече имаме кадри, които са израснали в компанията и сега са на доста високи позиции. Нашите проценти на задържане на служители тук са наистина обект на завист в индустрията.

В този контекст е и новината за партньорството, което стартирахме с INSAIT. Очевидно то няма да донесе полза още утре сутринта, но ако се замислите за следващото десетилетие, за това, което е критично за света като цяло, не само за софтуера или за VMware, това е наборът от умения за компютърни науки, особено такива в областта на машинното обучение, изкуствения интелект и т.н. Целта на тази инвестиция, в подкрепа на 10-годишното споразумение между швейцарските технологични университети ETH Zurich, EPFL и българското правителство, както и с други глобални институции, е да помогнем за създаването на този съвсем нов център, първи по рода си в Източна Европа. Ние сме много развълнувани и това е нашият начин да подхранваме следващото поколение таланти в тази страна и да насърчаваме растежа на компютърните науки тук.

Какви са очакванията ви в тази насока?

Винаги сме имали стабилна изследователска програма, в която работим с различни академични институции по света. Не сме правили нещо толкова амбициозно тук, въпреки че това е едно от основните ни места за научноизследователска и развойна дейност. Инвестираме, за да помогнем на INSAIT да стартира, като в дългосрочен план очакваме обмен на таланти между VMware и тази институция.

Ние ще предоставяме технически предизвикателства на INSAIT. Тя ще работи с нашите инженери и изследователи във VMware, конкретно в България. Както казах, това е първата по рода си институция в Източна Европа. А това е регион с феноменална история и опит в сферите на математиката, естествените и фундаменталните науки. Очакваме INSAIT да се превърне в една от най-добрите институции в света на компютърните науки през следващото десетилетие.

Налице са области, в които разполагаме с уникални експертни познания. Става дума за задачи от следващо поколение, свързани базовата компютърна наука, мрежите, сигурността, облаците и т.н. Това са сфери, които занапред ще привличат огромно количество таланти.

Става дума за хора от цял свят. Дори още в началото обаче очакваме таланти не само от България, но и от всички съседни региони.

От гледна точка на компютърните науки и инженерството никога не сме били в по-вълнуваща и въздействаща епоха. Първоначално тя беше ограничена до решаването на много, много тесен набор от проблеми. Първо се появи компютърът, след което всички ние изведнъж започнахме да разбираме какво представляват операционните системи и неща като работа в мрежа. След това дойде интернет, който ни изведе на ново ниво, а после - облакът. През последното десетилетие се наблюдава възход на машинното обучение и на изкуствения интелект. Но ако се замислите, ние засега само открехваме вратата в тази посока.

Къде ще намират приложение тези технологии?

Двете бъдещи константи за всеки бизнес и всяко правителство са, че ще има много данни в цифрова форма и ще е необходим софтуер за автоматизиране на нещата. Ще виждаме системи с машинно обучение, прилагани буквално към всичко в света. Става дума не само за проблеми в икономически смисъл, но и в глобален социално-политически смисъл, като справяне с изменението на климата или глобалното разпределение на храни. Всичко това са колосални проблеми, за разрешаването на които се нуждаете от много компютърни науки.

Намираме се в момент, в който границата между физическия и цифровия свят се размива. Смартфонът например е гигантски сензор. Той знае къде се намирате, дали сте в покой, накъде се движите. Имаме роботи навсякъде, дронове и т.н. Ако се замислите става дума за цял нов свят, който тепърва ще овладяваме.

И затова са необходими такива институции като INSAIT. И те не могат да са само в Силициевата долина. Имаме нужда от този вид знания по целия свят. Ефектът от работата на тази институция ще се усети след 10 години.

Как гледате на една от последните тенденции, за която всички говорят - метавселената? Ще бъде ли наистина следващото голямо нещо?

Налице са много концепции, хвърляни в пространството. Дори вече не съм сигурен какво има предвид, когато някой говори за метавселена. Идеята е, че онлайн и физическото присъствие започват да се сливат. Тази концепция не е нещо ново. Всъщност по време на пандемията бих казал, че всеки беше аватар.

Разбира се, нещата отиват много отвъд това. В момента имате виртуална реалност и разширена реалност, като всичко това в крайна сметка ще размие разликата между физическото и виртуалното. Целта, може да се каже, е елиминиране разстоянията. Да се пренесе човешкият опит в дигиталния свят, което не е възможно, поне засега.

Смятаме, че това ще е продължителна еволюция. Има и други неща, за които се говори, като разпределени изчисления и Web3 протоколи и т.н. Това са неща, които зависими или не от метавселената, ще имат дълбоки последици. Става дума за разпределен протокол, който разглежда въпросите за поверителността и възможността за проверка на самоличността по начин, който не е бил направен досега.

Както казах, всички тези неща имат своя собствена еволюция. Някои от тях се пресичат, а други - не. Но това са все тенденции в компютърните технологии, от които имаме какво да очакваме.

Преди няколко дни писахме, че гигантът VMware подкрепя Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), който отвори врати у нас през април, с 1,5 млн. долара. За сключването на партньорството в България пристигна Рагу Рагурам, главният изпълнителен директор на VMware.

За читателите на Digitalk той разказва повече за инвестицията в INSAIT, за настоящите технологични тенденции, за новите продукти на компанията, както и за скорошната сделка, след която компанията ще стане част от Broadcom.

Най-новото

5 начина да се защити облачният бекъп

5 начина да се защити облачният бекъп

  • 0


И ЦРУ разработва генеративен чатбот

И ЦРУ разработва генеративен чатбот

  • 0ЕС блокира сливането на Booking.com и eTravel

ЕС блокира сливането на Booking.com и eTravel

  • 1

Джон Кармак: Изкуствен интелект на човешко ниво - около 2030 г.

Джон Кармак: Изкуствен интелект на човешко ниво - около 2030 г.

  • 0

Как ще се оформи цифровото бъдеще на Европа според GSMA

Как ще се оформи цифровото бъдеще на Европа според GSMA

  • 0


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК