Pixabay.com
ambercoin

Кои са водещите 7 киберзаплахи в облака

Мария Карашанова

Pixabay.com

© ambercoin


Облачните изчисления носят множество ползи, но в същото време крият различни рискове за киберсигурността - от пробиви в данните, през несигурни приложения до заплахи от вътрешни лица. Тези опасности могат да компрометират не само чувствителните фирмени данни, но и бизнес операциите. Ориентирането в тези опасности е от съществено значение за гарантиране на сигурността и устойчивостта на облачните системи.

Ето кои са най-големите рискове за киберсигурността при облачните изчисления според Analyrics Insight:

1. Криптоджакинг

Заплахите, известни като криптоджакинг (Crypto Jacking), тайно използват облачните ресурси за скрити дейности по добив на криптовалута. Разчитайки на изчислителната мощ на компрометираните системи, киберпрестъпниците дискретно добиват криптовалути като биткойн. Този тип нападения често остават незабелязани, тъй като операциите в облака продължават, макар и с по-бавни темпове. Откриването на криптоджакинга изисква повишена бдителност, за да могат организациите да се защитят от влошаване на производителността и потенциални злонамерени действия.

2. Изтичане на данни

Инцидентите, свързани с изтичане на данните, продължават да бъдат водеща заплаха при облачните изчисления. Киберпрестъпниците използват уязвимости за получаване на незаконен достъп и извличане на чувствителна информация от облачните мрежи. Тези пробиви могат да станат причината за прекъсване на бизнес операциите и нарушаване разпоредбите за защита на данните, което на свой ред води до сериозни санкции. Последиците се разпростират до намаляване на доверието на клиентите и кражба на интелектуална собственост. Тъй като предприятията разчитат в голяма степен на облачни услуги, надеждните мерки за сигурност, бдителното наблюдение и предварително подготвените стратегии за справяне са задължителни, за да се предотвратят нарушенията на сигурността на данните и техните широко простиращи се последици.

3. Отказ на услуга

Атаките за отказ на услуга (DoS) представляват критична заплаха, тъй като блокират облачните услуги, като заливат сървърите с огромен трафик, нарушавайки достъпа на потребителите и вътрешните операции. Последвалите прекъсвания в процесите могат да доведат до спиране на дейността на компаниите, силно зависими от облачната инфраструктура. Устойчивите защити, включително мониторинг на трафика, мащабиране на капацитета и филтриране, са от основно значение за предотвратяването на DoS атаките. Бързата реакция осигурява безпроблемни операции, предпазвайки от недостъпност на услугите и неблагоприятното им въздействие върху потребителите и цялостната непрекъснатост на бизнеса.

4. Вътрешни заплахи

Вътрешните заплахи, възникващи в рамките на организацията, също хвърлят своята сянка върху сигурността на облака. Тези опасности, включващи злонамерени действия или непреднамерена небрежност, като допринасят за значителна част от пробивите. Цялостното обучение на служителите и строгите процедури при напускане са от съществено значение за намаляване на този риск. Защитата срещу потенциални атаки от страна на недоволни служители изисква щателен контрол на достъпа и управление на разрешенията. Чрез насърчаване на култура на осведоменост и отговорност организациите могат да ограничат потенциалните щети от вътрешни заплахи и да поддържат целостта на своите облачни системи.

5. Превземане на профили

Превземане на профили представлява сериозна опасност в сферата на облачните изчисления, тъй като позволява на киберпрестъпниците да използват компрометирани акаунти на служители, за да получат достъп до чувствителна информация, съхранявана в облачните системи. Прилагането на надеждни мерки за сигурност, включително най-добри практики за пароли и обучение за борба с фишинга, е от съществено значение за осуетяване на тези атаки. Придържането към принципа на най-малко привилегии намалява потенциалните последици чрез ограничаване на достъпа на кадрите само до необходимата информация. Осигуряването на стриктно управление на разрешенията остава от ключово значение за намаляване на риска, свързан с превземането на акаунти, и за запазване на неприкосновеността на съхраняваните в облака данни.

6. Несигурни приложения

Приложенията на трети страни внасят уязвимости, които могат да компрометират сигурността на цялата мрежа. Именно и затова строгият контрол на надеждността на апликациите и ограничаването на свободното сваляне са от решаващо значение за борбата с тази заплаха. Прилагането на надеждни практики за управление на пачовете укрепва системата срещу потенциални пробиви, произтичащи от непоправени уязвимости. Като поддържат бдителна позиция по отношение на сигурността на приложенията, компаниите могат да запазят целостта на своята облачна среда и да избегнат "капаните" на несигурните приложения.

7. Неадекватно обучение

Неадекватното обучение на служителите може да представлява сериозно заплаха за киберсигурността в организациите. Пренебрегването на цялостното обучение извън рамките на ИТ екипа оставя фирмите изложени на потенциални нарушения. Редовното актуализирано обучение осигурява на служителите достъп до най-нова информация за онлайн опасностите, като насърчава културата на осведоменост и отговорност по отношение на киберсигурността. Като първа линия на защита срещу пробивите в данните, служителите трябва да са добре запознати как да откриват и реагират при заплахи. Като отделят ресурси за текущо обучение, фирмите могат да намалят значително риска и да бъдат подготвени за променящите се киберпредизвикателства.

На фона на нарастващата вълна от киберзаплахи, с които се сблъскват облачните изчисления, компаниите е задължително да прилагат проактивен подход. Чрез насърчаване на културата на информираност, бдителност и непрекъснато обучение компаниите могат да се ориентират в сложния пейзаж на киберсигурността, като запазят своите операции, интегритет и доверие на клиентите.

Облачните изчисления носят множество ползи, но в същото време крият различни рискове за киберсигурността - от пробиви в данните, през несигурни приложения до заплахи от вътрешни лица. Тези опасности могат да компрометират не само чувствителните фирмени данни, но и бизнес операциите. Ориентирането в тези опасности е от съществено значение за гарантиране на сигурността и устойчивостта на облачните системи.

Ето кои са най-големите рискове за киберсигурността при облачните изчисления според Analyrics Insight:

Най-новото


Пощите ще доставят електронни и телемедицински услуги

Пощите ще доставят електронни и телемедицински услуги

  • 0

AMD Zen 5 обещава 15% повече производителност

AMD Zen 5 обещава 15% повече производителност

  • 0Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК