Експерти обсъдиха проблемите в туризма в рамките на Comms Talks: Tourism

Иван Гайдаров
386 прочитания

Създаването на единен, положителен и устойчив "бранд" за България - (не)възможна мисия за комуникационните специалисти

Кой печели съревнованието между еко и културни дестинации с курорти, описвани в медиите като "евтини и весели"

Как опаковаме и продаваме по-успешно туризма, дискутираха на Comms Talks: Tourism.

Каква е ролята на комуникациите – медии, PR, маркетинг и реклама – в създаването на единен, положителен и устойчив бранд за България. Kаква е и каква трябва да бъде комуникационната стратегия на България като туристическа дестинация? Тези въпроси бяха в центъра на дискусията Comms Talks: Tourism, която се проведе в петък, 28 юни, в столичното коуъркинг пространство SOHO.

Въпреки че, по данни на Министерство на туризма, туризмът у нас отбелязва ръст, дискусията разгледа редица въпроси, сред които дали ръстът до момента е бил случаен, какъв тип туристи привлича България понастоящем и какви иска да привлече реално, както и какво е необходимо да се направи, за да дойдат те.

"Световният тренд в туризма включва три основни компонента: екология, устойчивост и био, и ние трябва да се съобразим с тях, ако искаме да отговорим на очакванията. Съседският туризъм на Балканите има неизползван потенциал и недобре развитата инфраструктура у нас допълнително го затрудняват", каза Георги Ауад, директор "Продукти" на Perceptica, и добави: "Имаме много проблеми, включително в комуникацията. Рекламираме хаотично, сякаш крещим. Британският турист знае за България това, което се пише в медиите, а то най-често представя страната ни в отрицателна светлина. Пример за това е Слънчев бряг, за който медийното отразяване е почти изцяло негативно -- близо 70% от публикуваните статии през изминалата година обсъждат черноморския курорт през призмата на престъпността".

Кого искаме да привлечем -- платежоспособния румънски, гръцки или сръбски турист, или западните масови туристи, които се интересуват от туризма, предлаган най-често в Слънчев бряг? И как да обърнем този тренд, каква е тенденцията спрямо обекти като Слънчев бряг?

"Днес цялата индустрия е насочена към масовия турист", коментира Мартин Димитров, изпълнителен директор на рекламна агенция Nitram и модератор на дискусията. "Но се оказва, че хората търсят все повече преживявания и все по-малко ол инклузив, не обръщат толкова внимание на дестинациите. Все по-малко хора искат да се чувстват туристи, когато

са на ваканция."

Според изследване на Perceptica, представено на събитието, Рилският манастир е най-предпочитаната дестинация в България сред чуждестранните туристи, но събира близо 20% по-малко отзиви в TripАdvisor от Аквапарка в Слънчев бряг. Туризмът ни има потенциал да се развива, включително да повиши присъствието си на британския пазар, но въпросът днес е искаме ли още туристи, които ни разпознават като дестинация, предлагаща евтино забавление, и как бихме могли да променим облика на страната ни сред чужденците.

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че туризмът трябва да се обособи по видове туризъм, сред които културен, екстремен, селски, винен, голф-туризъм и други, и именно това е световният тренд, това се търси най-много днес, но без да се пропускат задължителните компоненти – вкусна храна, добре развита инфраструктура и висококачествено обслужване.

В заключение експертите обобщиха, че основният проблем на туризма у нас не е комуникационен, а как държавата развива по-устойчиви модели и политики в сферата на туризма (или как не го прави). Наред с това беше разгледан и друг въпрос, който до голяма степен определя нивото на туристите, които привличаме, както и усещането, с което те помнят страната ни: трябва ли и можем ли да бъдем по-гостоприемни, за да създадем по-устойчив тип туризъм, който не разчита на сезонност, а на преживяване и отношение?

Специални гости на дискусията бяха комуникационните експерти Мартин Димитров, изпълнителен директор на рекламна агенция Nitram и модератор на дискусията; Весела Николаева, главен редактор на Severozapazenabg.com и съавтор на книгата "От Балкана до Дунав"; Иван Радев от Асоциация на европейските журналисти; Десислава Олованова, изпълнителен директор на агенцията McCann Sofia, и Георги Ауад, директор "Продукти" на Perceptica.

Comms Talks: Tourism е четвъртото от поредицата тематични по сектор събития Comms Talks, които целят да активизират диалога между практици от четирите съставни части на комуникационната индустрия: вътрешните комуникационни отдели, агенциите, медиите и медийните анализатори. Поредицата e съвместна инициатива на Perceptica и Европейската асоциация на комуникационните директори (EACD), с подкрепата на Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Международната асоциация за измерване и оценка на комуникациите (АМЕС). Събитията Comms Talks са публични, безплатни и събират на едно място настоящи и бъдещи професионалисти в сферата на комуникациите.

Създаването на единен, положителен и устойчив "бранд" за България - (не)възможна мисия за комуникационните специалисти

Кой печели съревнованието между еко и културни дестинации с курорти, описвани в медиите като "евтини и весели"
Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото84% от компаниите - жертва на кибератаки

84% от компаниите - жертва на кибератаки

  • 0
  • 168Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК