Какво да очакваме от телефоните през 2020 г. - гъвкавост, 5G и убийствени камери

Какво да очакваме от телефоните през 2020 г. - гъвкавост, 5G и убийствени камери

Иван Гайдаров
187 прочитания

2019 г. се оказа изключително динамична за пазара на смартфони, като заложи основните тенденции, които ще продължат да са актуални и през тази година, с устройства като Galaxy S11 и Huawei P40 Pro. Миналата година потребителите успяха да се запознаят с първите 5G устройства, които могат да използват свръх бърз трафик на данни, макар че анализаторите все още са скептични относно смисъла да се инвестира в тях. Появиха се и първите смартфони със сгъваеми екрани - Samsung Galaxy Fold, Huawei Mate X и Motorola Razr.

През изминалата година компаниите представиха батерии, които се зареждат по-бързо и издържат повече време, операционните системи разшириха своите функционалности, а дигиталните асистенти станаха по-умни. Камерите на смартфоните вече разчитат на нови сензори, които подобряват качеството на заснетите изображения.

Поглеждайки напред, ще видим, че тези функции ще продължават да се усъвършенстват и все повече устройства ще поддържат 5G свързаност. Анализаторите очакват в рамките на тази година да стане ясно и доколко технологията за сгъваеми дисплеи ще се наложи на пазара, след като вече сме свидетели на редица експериментални проекти.

Ето най-важните аспекти на 2020 г. по отношение на пазара на смартфони.

5G става мейнстрийм

Първите 5G мрежи стартираха през 2019 г. и очаквано се появиха и първите модели, които поддържат новата технология. Повечето от тези устройства обаче бяха модификации на вече съществуващи премиум модели, които в крайна сметка имат редица ограничения.

Разбира се, не липсваха и успешни примери. През септември например Samsung обяви, че е продала 2 милиона 5G устройства в родината си Южна Корея, а някои марки заложиха на по-евтини 5G апарати като Xiaomi Mi 9 Pro. Като цяло обаче рекламната 5G вълна си остана базирана по-скоро на очаквания, отколкото на реалности, тъй като чиповете на новите смартфони все още не могат да достигнат максимална ефективност, а и прекалено много натоварват батерията при употреба на новия стандарт за пренос на мобилни данни. Това води след себе си рискове от прегряване на устройствата.

Въпреки че все още съществуват редица проблеми с овладяването на 5G, тази технологична тенденция определено беше във фокуса на вниманието през 2019 г. Затова и тази година се очаква във всички държави, където телекомуникационните доставчици вече изграждат мрежи от ново поколение, премиум смартфоните, предлагани на пазара, да са готови за предизвикателствата на 5G. Един от първите кандидати, който дава заявка за по-широко разпространение на 5G, е Galaxy S11. Ако той и неговите аналози на конкурентните компании постигнат целта си, потребителите се очаква да получат достъп до значително по-високи скорости на мобилните данни и по-бързи услуги, което може да означава бързо изтегляне на големи файлове, безпроблемни видео разговори, страхотна графика за онлайн игри в реално време и AR преживявания и т.н.

Сгъваемите телефони стават реалност

Ако 2019 г. беше годината, в която се заговори за сгъваеми телефони и първите от тях се появиха реално, то 2020 г. ще даде отговор на въпроса дали тази технология е жизнеспособна илие ще бъде прибрана във фризера по подобие на 3D дисплеите например.

Samsung, Motorola и Huawei пуснаха сгъваеми телефони, които функционират, като всеки заложи на собствен дизайн. Galaxy Fold заложи на дизайн, приличащ на книга, която се превръща в таблет, а по-големият Mate X разчита на голям екран около външната страна на устройството, който може да се използва по три различни начина. Motorola Razr пък е малък смартфон, който се отваря вертикално, за да разкрие дълъг, тесен дисплей.

Основата идея на сгъваемите телефони е да предоставят на потребителите по-голям екран в много по-малко тяло. През 2019 г. цените им останаха високи – около 1500 долара за Motorola Razr, над 2000 долара за Galaxy Fold и приблизително 2400 долара за Mate X. Това е поне с 50% повече, отколкото струва премиум смартфон като iPhone 11 Pro. Едновременно с това сгъваемите екрани са изградени от полимер, което ги прави по-предразположени към надраскване и повреди директен натиск.

Със сигурност през 2020 г. Fold, Razr и Mate X няма да останат единствените модели със сгъваеми екрани. Производителите на като LG, Xiaomi и TCL вече огласиха своите пилотни проекти и се очаква те да бъдат развити през тази година. Samsung също вече работи по нов вертикален модел, който напомня на Motorola Razr. Има слухове също така, че южнокорейският гигант се кани да представи Galaxy Fold 2 през август 2020 г.

Акцент върху фотографията

Качеството на камерата е една от първите три причини, поради които хората избират един или друг смартфон, заедно с големината на екрана и живота на батерията, според потребителско проучване на изследователската фирма Kantar Worldpanel.

С напредъка в качеството на телефотото и усъвършенстваната обработка на изображенията, фотографията с мобилни телефони направи важни крачки напред през 2019 г.. Широкоъгълните сензори станаха стандарт за премиум устройствата. Huawei P30 Pro например се отличава с перископския си обектив, който постига невероятни резултати при увеличение, използвайки комбинация от оптично и дигитално увеличение.

Производителите също така използват усъвършенствани сензори и оптимизирани системи за обработка на снимките, за да постигнат качество, доскоро постижимо само за DSLR камери.

През 2020 г. новите телефонни процесори ще могат да поддържат до 200-мегапикселова камера, а напредъкът щe обхване и ултра широкоъгълната фотография, особено при моделите с възможност за 5-кратно оптично увеличение. Видеото с висока разделителна способност също ще еволюира благодарение на по-мощните процесори, макар и с по-бавни темпове.

120Hz екрани

Екраните на премиум моделите ще продължат да бъдат ясни, детайлни и наситени с цвят. Но също така очаквайте те да станат по-бързи със скорости на опресняване от 120Hz. Според някои слухове Galaxy S11 дори вече са разработили тези възможности.

Стандартната честота на опресняване в момента е 60Hz. Това показва колко пъти се актуализират изображенията на вашия дисплей в секунда. Така че 60Hz представлява 60 опреснения, а 120Hz е 120 в секунда.

По-бързата скорост на опресняване прави графиката да изглежда по-гладка, което е особено важно за бързите и графично тежки игри. Освен това тази възможност подобрява графиката за 4K видео клипове, екранната анимация и дори смяната на уеб страници и приложения.

Високата честота на опресняване може също така да помогне за подобряване на детайлите при AR графиката - област, която има голям потенциал, но се използва най-вече в игри, като Pokemon Go, Minecraft Earth и Harry Potter: Wizards Unite.

В момента, ограничен брой устройства имат вградени 90Hz или 120Hz екрани. Пример за такива са OnePlus 7T и Google Pixel 4. Настройката е пожелателна, тъй като увеличаването на скоростта на опресняване на екрана с 50% (90Hz) или 100% (120Hz) значително по-бързо изтощава батерията на съвременните модели.

Бързото зареждане ще стане по-бързо

Телефонът ви е толкова добър, колкото и батерията му, защото падне ли тя, единствената ви възможност е да се насочите към най-близкия контакт. По-голямата батерия, която поддържа повече заряд, е едно от решенията. Бързото зареждане е другото. Основната идея е ако батерията ви в край на сметка се изтощава бързо, да можете да я заредите за възможно най-кратко време.

Galaxy Note 10 Plus например се предлага с 25-ватово зарядно устройство, което за около час пълни на 100% празната ви батерия. Освен това моделът работи с 45-ватово зарядно устройство, което върши същата работа, но за половината от това време.

Apple също се фокусира върху бързото зареждането през 2019 г. с 18-ватово зарядно, което върви с iPhone 11 Pro и Pro Max.

Така че е неизбежно бързото зареждане и възможностите на батериите да станат още по-актуална теми през 2020 г.

Премиум смартфоните поскъпват

Цените на телефоните се покачват през последните няколко години, като новите функции на камерата и по-големите размери на екрана се използват за оправдавание за тази тенденция. И това донякъде е нормално, като се имат предвид 5G възможностите, сгъваемите дизайни и подобренията на камерите, батериите и процесорите. Разбира се, винаги ще има и модели на по-умерени цени, но те ще разчитат на по-стари технологии.

Телефоните, които поддържат само 4G или използват средночестотен 5G процесор като чипсета Snapdragon 765, също ще бъдат значително по-достъпни. Като цяло обаче очаквайте 5G телефоните да струват повече от сходните 4G апарати. Също така очаквайте, че достъпните 5G телефони ще идват с намалени параметри и може да се окажат не толкова добри.

2019 г. се оказа изключително динамична за пазара на смартфони, като заложи основните тенденции, които ще продължат да са актуални и през тази година, с устройства като Galaxy S11 и Huawei P40 Pro. Миналата година потребителите успяха да се запознаят с първите 5G устройства, които могат да използват свръх бърз трафик на данни, макар че анализаторите все още са скептични относно смисъла да се инвестира в тях. Появиха се и първите смартфони със сгъваеми екрани - Samsung Galaxy Fold, Huawei Mate X и Motorola Razr.

През изминалата година компаниите представиха батерии, които се зареждат по-бързо и издържат повече време, операционните системи разшириха своите функционалности, а дигиталните асистенти станаха по-умни. Камерите на смартфоните вече разчитат на нови сензори, които подобряват качеството на заснетите изображения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК