МВР развива мрежата ТЕТРА и Шенгенската ИТ система

МВР развива мрежата ТЕТРА и Шенгенската ИТ система

Владимир Владков
972 прочитания

Съществени инвестиции са вложени от МВР за развитие на Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница, закупуване на ИТ оборудване, надграждане на Националната шенгенска информационна система и на комуникационната система ТЕТРА на МВР, която е основен начин за комуникация по границите на България, съобщиха от МВР.

Средствата за тези инвестиции са осигурени по европейски проекти, изпратени от МВР още през септември 2016 г. до ЕК, като е поискано финансиране по Механизма за спешна помощ към Фонд "Вътрешна сигурност". Освен за модернизиране на съществуващите комуникационни и информационни технологии, свързани с контрола на външните граници, средствата са използвани също за доставка на превозни средства, осигуряване на оборудване за граничен контрол и наблюдение.

Наети са и допълнителни гранично-полицейски служители и командироване на екипи от вътрешността на страната, осигурена е техническа поддръжка и горива за автомобилната и летателната техника. Подобрени са условията за задържане на граждани на трети държави в регионалните дирекции на МВР, заявиха от министерството. Проектите са съфинансирани и от републиканския бюджет.

Проектът за незабавно укрепване на капацитета за интегрирано наблюдение, комуникация и информационни системи на външните граници на Р. България, е с общ бюджет 48,471 милиона евро, от които 43,6 млн. евро са финансирани от ЕС, а останалите 4,85 млн. евро са национално съфинансиране.

 • С тези средства е укрепен капацитетът на автоматизираната ИС за граничен контрол и Националната компонента на Шенгенската информационна система (Н.ШИС). Доставени са лицензи за междуплатформено програмно обезпечение и приложни софтуерни продукти, както и лицензи за системата за управление на базите данни. Инсталирани са софтуерни продукти и платформи за виртуализация, оптимизирана е инфраструктурата на центровете за съхранение на данни.
 • Освен това по този проект са надградени възможностите на комуникационната система TETRA на МВР за външните граници на ЕС, като е инсталирано ново поколение комутатор TETRA DXT и нови базови станции TETRA. Предоставени ас радиотерминали TETRA , включително лицензи. Осъществено е хардуерно и софтуерно надграждане на съществуващите сървърни системи за управление и поддръжка, контрол на мрежата и абонатите (NetAct, DWS) и системата за GPS.
 • Проектът включва още разширяване и поддръжка на системите за интегриран граничен контрол по външните граници на ЕС, като е възстановена работоспособността на първата част от Интегрираната система за наблюдение (ИСН) по границата с Р. Турция от ГКПП Капитан Андреево до ГКПП Лесово. Разширена е интегрираната система за гранично наблюдение по българо-турската граница. Доставено и инсталирано е оборудване за изграждане на защитена мрежа за гласови комуникации между четири контролни центъра на "Интегрираната система за граничен контрол по българо-турската граница". В резултат от изпълнението на проекта е оптимизирана и подобрена сигурността на инфраструктурата в центровете на МВР за съхранение на данни.
 • Осигурена е бърза комуникация между крайните потребители на автоматизираната информационна система за граничен контрол и Н.ШИС. Гарантирана е по-сигурна и непрекъсната връзка посредством цифровата радиокомуникационна система по TETRA стандарта. Подобрена е и работата на локалните и регионалния координационен център, както и управлението на силите и средствата за противодействие на опитите за незаконно навлизане на територията на Р. България.

Проектът за повишаване капацитета за противодействие на миграционния натиск по българските външни граници, е с общ бюджет почти 40.26 млн. евро, от които европейското финансиране е 36,23 млн. евро.

 • По този проект е настроена системата за събиране на информация за бързо обработване и визуализация на потоци от данни, свързани с миграционния натиск по външните граници на ЕС, доставени са мобилни командни превозни средства, оборудвани с ИТ и комуникационни системи за управление и координация на тактическите поделения за специализирани операции на българо-турската граница. Освен това е надградена системата за лицево разпознаване в реално време въз основа на снимки и видео потоци. Доставен е и допълнителен модул за системата TETRA за подобряване на координацията на специализирани операции на българо-турската граница.
 • Разработени и надградени са ГИС системи за планиране и управление на граничните патрули, операциите за пряко издирване и спасителни операции. Обучени са над 200 служители в областта на ГИС.
 • Доставени са 60 подвижни периметрови системи за наблюдение с възможен дистанционен контрол и управление на работата им. Възстановено функционирането на 3 стационарни термовизионни системи и сеизмични периметрови системи за сигурност и предупреждение. Възстановено е функционирането на интегрираните системи за автоматизиран надзор по българо-сръбската граница в района на Калотина, морската граница и българо-турската граница;
 • Видеоконферентната система е разширена в още 19 обекта - централата на Главна дирекция "Гранична полиция" и регионалните дирекции в Драгоман, Елхово, Кюстендил и Бургас, както и поделенията в зоната на отговорност на тези регионални дирекции. Доставени мобилни устройства за достъп до централизираните автоматизирани информационни системи на МВР за изпълнение на гранични проверки.
 • Средства по този проект са използвани за повишаване на ефикасността на граничния контрол на ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Калотина. Там са изградени усъвършенствани технологични системи - инсталирани до 320 камери за видеонаблюдение и до 64 камери за разпознаване на номера на превозни средства. Доставени са сървъри и специализиран софтуер за всяко ГКПП за съхранение на видеоинформация и анализ на данни и събития. Изграден е централен компонент - централен сървър с дисков масив и специализиран софтуер с аналитични функционалности.
 • Разработен е специализиран софтуер за интегриране, комуникации и обмен на данни с автоматизираните ИС използвани в МВР. Разработен е и специализиран софтуер за интегриране със съществуващите и планираните за изграждане системи за видеонаблюдение на ГКПП и за обмен на данни със системи, външни за структурите на МВР, както и за анализ на събития, свързани с незаконната миграция и трафик на хора.
 • Част от средствата за проекта са били насочени към повишаване на ефективността ИКТ системите, свързани с управлението на външните граници. По този компонент са закупени 50 работни станции, 58 комплекта маршрутизатори, 58 UPS и 58 комутатора. Доставено е също оборудване за проверка на самоличност на потребителя (за Н.ШИС и за Автоматизираната ИС "Граничен контрол"), антивирусни програми за мрежата за пренос на данни на МВР, защита на е-поща . Закупуване са също дизелови генератори и UPS за структури на МВР, отговорни за контрола на външните граници.
 • Доставени са хардуерни и софтуерни продукти за разработване и тестване на автоматизираните ИС "Граничен контрол", "Quest", Н.ШИС, както и необходимите лицензи за системите, базите данни и миграцията на данни. Осигурена е среда за разработването и тестването на тези автоматизирани ИС на МВР.

Подобряването на ИТ и комуникационните системи като ключов компонент на критичната инфраструктура, е пряко свързано с гарантиране на бърз и надежден обмен на информация с оглед увеличения обмен на данни от Автоматизираната информационна система "Граничен контрол", Н.ШИС и системите за видеонадзор. Гарантира се цялостната сигурност на ИТ системите във външната гранична зона, допълват от МВР.

"Осигурените чрез грантовите споразумения специализирано оборудване и иновативни технологии чувствително повишиха ефикасността на защита. Така постигаме целите за ефективен контрол на външните сухоземни граници на Европейския съюз", допълват от МВР.

Съществени инвестиции са вложени от МВР за развитие на Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница, закупуване на ИТ оборудване, надграждане на Националната шенгенска информационна система и на комуникационната система ТЕТРА на МВР, която е основен начин за комуникация по границите на България, съобщиха от МВР.

Най-новотоТехнологиите в модната електронна търговия през 2023

Технологиите в модната електронна търговия през 2023

 • 0
 • 108Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК