Изкуственият интелект и бъдещето на комуникационните мрежи

Технологията обещава едновременно да опрости управлението на мрежовата инфраструктура и да повиши нейните възможности

Иван Гайдаров

Изкуственият интелект (ИИ), казват експертите, е готов да революционализира всеки аспект на свързаността. Напълно самостоятелните, софтуерно дефинирани, самовъзстановяващи се и осъзнаващи заплахите мрежи на утрешния ден ще бъдат на светлинни години от тромавите, хардуерно натоварени, ръчно задвижвани връзки от близкото минало. А сега се намираме между тези два свята.

Очевидно е необходима промяна, задвижвана от ИИ, ако трябва да се отговори на нарастващите предизвикателства, твърди Марк Лиъри, директор по мрежовите анализи и автоматизацията в независимата консултантска компания IDC: "Неотдавнашното прекъсване на работата на Google Cloud все още се разследва, но като цяло то беше идентифицирано като мрежов проблем", отбелязва той. И добавя: "Проблемът с Facebook преди месец беше същият - въпрос на мрежа. През последните няколко години сме свидетели на множество подобни проблеми. Това са Facebook, Google, AWS - специалисти с достъп до много усъвършенствано познание. И въпреки това те имат проблеми със сложността, която предлагат съвременните мрежи."

Натискът върху специалистите в мрежовите технологии се засилва: "Реалността за по-голямата част от тях в наши дни е, че те са изправени пред нови видове отговорност", вярва Лиъри, според когото техните задължения вече не включват единствено "внедряването на рутери и комутатори, промяната на конфигурации и елементарни настройки", а и грижа за дигиталното изживяване на потребителя и участие в постигането на заложените бизнес резултати. По думите му тяхната роля вече включва интеграцията на редица бизнес звена към разбирането на мрежовата инфраструктура и нейната роля за дигиталната трансформация на организацията.

Основният стремеж е мрежите да бъдат едновременно по-добри и по-прости: "За да се постигне тази цел, наистина трябва да се обърнем към по-интелигентни системи, които се управляват от ИИ и машинно обучение, смята Лиъри. Нуждаем се от системи, които се грижат сами за себе си и могат да избегнат проблемите, които видяхме през последните месеци. Да Винчи наистина в бил прав, когато е казал: "Простотата е върховната изтънченост."

Но въпреки че ИИ в момента се радва на сериозна популярност и признание с множество случаи на употреба в рамките на компаниите, ролята, която той може да играе зад кулисите в сферата на мрежовите технологии, остава недооценена, смята директорът по мрежовите анализи и автоматизацията в IDC: "За роботизацията и автоматизацията в производството не се говори толкова, колкото виждаме да се прави за тези дейности в здравеопазването и търговията на дребно. Те привличат много по-голямо внимание от страна на пресата."

Но реално повечето организации не търсят само следващото високопрофилно, авангардно приложение на ИИ, а по-скоро подходи за използване на технологията за оптимизация на системите, които вече имат: "ИТ и мрежовата автоматизация е основна грижа за висшите ръководители, казва Лиъри. Това е огромна възможност за ИИ да внесе своите възможности не само в области като развитие и управление, но и в контрола на автоматизирани събития и управлението на автоматизирани дейности."

"ИИ предлага по-динамична мрежова инфраструктура, обяснява той. Която е по-лесна за управление, по-сигурна и по-добра в адаптирането към постоянно развиващите се изисквания. Не става дума за фокус върху интелигентни високоговорители, роботи и други подобни неща. Става дума за опит да разберем как да станем по-добри в предоставянето на наистина устойчива инфраструктура. Независимо дали организацията ви е малка, средна или голяма, ИИ трябва да стане част от вашата ИТ инфраструктура. Тази интеграция е нещо, което всъщност не виждате, но осъзнавате ползите от него достатъчно бързо."

За да се разшири дискусията около ИИ и свързаността, към Лиъри се присъединява група експерти. Какви са основните тенденции според тези лидери в индустрията?

Андрю Кауърд, генерален мениджър по софтуерно дефинираните мрежи в IBM, отбелязва, че се наблюдава тенденция за събиране на много мрежови данни от различни източници - WiFi, облак, локални източници. "Но тогава става ясно, че проблемите не могат да бъдат решени бързо. Парадоксът е, че колкото повече информация са събрали организациите, толкова по-малко яснота получават. Сега вниманието се пренасочва към това как да използваме ИИ, за да отделим излишната информация и да се съсредоточим върху истинския проблем."

Кевин Дейерлинг, старши вицепрезидент на NVIDIA, вижда сериозна промяна: "Предприятията искат да могат да операционализират данните, като използват машинно обучение, за да напишат софтуер, който след това може да прави изводи, за да ръководи различни дейности, казва той. Виждаме атомизирането на мрежата, разпадането на монолитните приложения, възхода на контейнерните микроуслуги. Въздействието е огромно. Изведнъж имате хиляда пъти повече трафик вътре в мрежата. И вместо да бъдат вградени в една софтуерна програма, вие имате връзки между всички тези микроуслуги и среда с нулево доверие."

Експертът вижда критична роля на ИИ и в други области като обработката на естествен език: "Тази дейност е невероятно зависима от мрежата, казва той. Ако някой комуникира с ИИ устройство и иска да получи човешка реакция, това означава, че мрежата трябва да работи безупречно. Всичко трябва да се случва в реално време, въпреки че има толкова много данни, които да се обработват."

Но ИИ не трябва да се разглежда като безпогрешен, още по-малко да се отхвърля човешкият елемент, предупреждава Гаурав Растоги, старши директор R&D във VMware: "Когато решенията се изграждат върху ИИ, ще има фалшиви положителни резултати, казва той. Трябва да има начин да се измери ефикасността на това, което ИИ прави, и да се проверяват резултатите от неговата работа. ИИ никога няма да предлага 100% точност на решенията. Винаги ще има моменти, когато технологията може да сгреши, и хората трябва да се включат и да помогнат. Решенията в крайна сметка трябва да са в съответствие с логиката на изискванията за сигурност и мрежовия администратор."

Андрю Кауърд от IBM обяснява, че някои клиенти се справят с този проблем, като изграждат дигитални близнаци, за да изпробват влиянието на различни промени върху тяхната инфраструктура. "Ако дигиталният близнак оцелее, тогава знаете, че вероятно сте на прав път, и можете да приложите този подход и към останалите части на мрежата", обяснява той и добавя, че има редица интересни начини за разработка на нови модели.

Когато става въпрос за ИИ и мрежи, много предприятия подценяват възможностите, които се разкриват пред тях, и очакват твърде малко, опасява се Кевин Дейерлинг от NVIDIA. "Мисля, че ИИ ще бъде много по-полезен, отколкото хората осъзнават. Всъщност това е най-мощната технологична сила на нашето време. Компаниите, които осъзнават това и приемат ИИ, ще успеят, а тези, които не го правят, ще изостанат. Мисля, че след пет години или най-много след десетилетие всеки бизнес ще разчита на ИИ."

И когато става дума за идеи като дигитални близнаци, хората отново трябва да мислят в по-голям мащаб, отколкото го правят в момента, смята той: "Не мисля, че хората разбират колко голям ще бъде виртуалният свят. Той е много по-голям от реалния. Наскоро обявихме създаването на дигитален близнак на Земята. Хората ще дефинират и създават продукти във виртуалния свят. Ключът е да се провалите бързо в него, за да успеете в реалността. Това е един от начините, по които ИИ ще трансформира бизнеса. В крайна сметка не бихте построили кола или самолет, без да направите симулация преди това. В науката за данни хората ще изграждат дигитални близнаци, използвайки ИИ за откриване на аномално поведение и горещи точки в мрежата, като всичко е моделирано точно и прецизно."

Растоги от VMware също смята, че организациите искат от ИИ опростяване и автоматизация: "Те очакват системите сами да се грижат за фината настройка. Това няма как да стане без ИИ. Технологията ще играе основна роля за това организациите да разберат каква е тяхната основна линия и какви са възможностите за оптимизация пред тях."

Той също така вижда повишената сигурност на мрежата като критично предимство на ИИ системите: "Атаките срещу уеб приложения се увеличават, а 70% от векторите на атака са свързани с идентификационни данни и 30% - с неправилни конфигурации. ИИ ще спомогне за изграждането на решения за защита на уеб приложенията, мрежата и установяване дали има инсталиран злонамерен софтуер."

В заключение Дайерлинг от NVIDIA призовава за създаването на сигурна рамка за изграждане ИИ приложения. Той дава пример с 5G: "Виждаме много случаи на употреба, при които хората използват комбинацията между ИИ и 5G за роботизация и изграждане на интелигентни фабрики, които имат нужда от ниска латентност и нарязване на мрежата. Ако работите с платформа, която поддържа 5G, тогава тя със сигурност поддържа всички тези приложения на ИИ, независимо дали става дума за павилион на летище, който използва обработка на естествен език, или аватари и визуален анализ."

Изкуственият интелект (ИИ), казват експертите, е готов да революционализира всеки аспект на свързаността. Напълно самостоятелните, софтуерно дефинирани, самовъзстановяващи се и осъзнаващи заплахите мрежи на утрешния ден ще бъдат на светлинни години от тромавите, хардуерно натоварени, ръчно задвижвани връзки от близкото минало. А сега се намираме между тези два свята.

Очевидно е необходима промяна, задвижвана от ИИ, ако трябва да се отговори на нарастващите предизвикателства, твърди Марк Лиъри, директор по мрежовите анализи и автоматизацията в независимата консултантска компания IDC: "Неотдавнашното прекъсване на работата на Google Cloud все още се разследва, но като цяло то беше идентифицирано като мрежов проблем", отбелязва той. И добавя: "Проблемът с Facebook преди месец беше същият - въпрос на мрежа. През последните няколко години сме свидетели на множество подобни проблеми. Това са Facebook, Google, AWS - специалисти с достъп до много усъвършенствано познание. И въпреки това те имат проблеми със сложността, която предлагат съвременните мрежи."

Най-новото


Мозъчният имплант на Neuralink ще бъде тестван върху хора

Мозъчният имплант на Neuralink ще бъде тестван върху хора

  • 0
Intel ще произвежда "стъклени" процесори с гигантски размери

Intel ще произвежда "стъклени" процесори с гигантски размери

  • 0


Кои са новите функционалности на чатбота Bard

Кои са новите функционалности на чатбота Bard

  • 0

Вече може да кандидатствате за ГИС награди

Вече може да кандидатствате за ГИС награди

  • 0

Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК