Strand Consult: 2022 през призмата на телекомуникациите

Консултантската компания отчита, че изминалата година е била "много по-различна", и очертава тенденциите за следващите 12 месеца

Иван Гайдаров

Strand Consult следи мобилните телекомуникации повече от 25 години и публикува прогнози за тяхното развитие през последните 21. Тази година консултантската агенция не изневерява на традицията и прави преглед на върховете и спадовете в телеком индустрията през 2021 г., констатирайки, че изминалата година е била "много по-различна от другите години, но не толкова спрямо 2020 г.", и очертава тенденциите за 2022 г.

"През 2020 г. заявихме, че би било подценяване, ако кажем, че COVID-19 просто промени играта. Много от промените от 2020 г. се превърнаха в новото нормално. Strand Consult отдавна описва как телекомуникациите са в основата на съвременното общество, тъй като без тях съвременното общество би рухнало от COVID-19. Изводът е, че комуникационните мрежи, изградени и управлявани от оператори, са по-важни от всякога. 2021 г. доказа още веднъж това твърдение", категорични са от Strand Consult и дават своята гледна точка към развитието на тенденциите в телекомуникационната индустрия през следващите 12 месеца.

Много се говори за OpenRAN, но мобилните оператори все още разчитат на класически RAN

През последните две години Strand Consult изучава подробно OpenRAN и публикува обстойни насоки за това какво изисква технологията, за да пожъне комерсиален успех. OpenRAN е едно от най-рекламираните технологични решения от пускането на 3G през 2000 г. Обещанията варират от намаляване на капиталовите разходи за изграждане и поддръжка на мрежите на половина до очаквания, че 3G ще превърне радиочестотния спектър в злато.

През декември 2020 г. Strand Consult публикува анализ за китайското влияние върху стандартизиращата организация O-RAN Alliance. През август 2021 г. Nokia преустанови участието си в групата от страх да не наруши американските санкции срещу много от китайски членове на групата. Според консултантската компания все още няма привърженик на OpenRAN, който може да обясни как участието на 44 китайски компании в O-RAN Alliance не компрометира технологията.

В същото време OpenRAN се популяризира от индустрията и правителствата в САЩ, Япония, Германия, Обединеното кралство и дори Русия като търговска политика, която ще донесе значителни подобрения за предприятията, въпреки че самият пазар на OpenRAN расте със слаби темпове. Властите в САЩ спряха да се позовават на насоките на O-Ran Alliance и започнаха да използват тези на OpenRAN Policy Coalition. Това обаче всъщност не е стандартизираща организация, а лобистка, чиято цел е да влияе на правителствата от името на компаниите, които членуват в нея.

Според Strand Consult е важно е да се разбере, че OpenRAN мрежите са изградени върху 3GPP 4G/5G технологии и няма как да заменят съществуващите мрежи 1:1. OpenRAN не поддържа 2G и 3G, които в по-голямата част от света все още се използват за комуникация между машини и телефония. "Ако един оператор иска OpenRAN, той вероятно трябва да поддържа два комплекта паралелни базови станции - единия за 2G/3G, а другия за 4G/5G. Пускането на две паралелни мрежи увеличава разходите във всички направления", смятат от консултантската агенция.

Ако OpenRAN в крайна сметка постигне успеха, който поддръжниците на технологията предвиждат, тя ще представлява по-малко от 1% от мобилните 5G станции през 2025 г. и не повече от 3% през 2030 г. "Изглежда, че OpenRAN е твърде малък играч, за да направи разликата в свят, в който операторите внедряват 10 000 класически 5G станции всеки месец", категорични са анализаторите, добавяйки, че през 2022 г. застъпничеството за OpenRAN ще продължи, "въпреки че за неговите привърженици ще бъде по-трудно да избегнат някои въпроси от реалността".

Китай и Huawei вероятно ще имат още една трудна година

Когато Джо Байдън стана президент през януари 2020 г., мнозина се чудеха как ще се промени политиката на САЩ по отношение на Китай и Huawei. Strand Consult твърди, че линията, наложена от администрацията на Доналд Тръмп, всъщност се подкрепя и от двете основни партии в страната и е малко вероятно да има драстични промени. Напротив - рестрикциите могат да бъдат затегнати, особено след като реформи, приети през 2018 г., дават на новата администрация допълнителни инструменти за преследване на нарушенията на правата на човека в глобален мащаб.

Huawei все още е изправена пред значителен финансов натиск, а общественото мнение за компанията не се е променило. Много държави продължават да смятат, че използването на оборудване на Huawei в телекомуникационните мрежи е опасно и неустойчиво. Много оператори са подложени на повишен репутационен и регулаторен риск, използвайки технологии на Huawei, а корпоративните клиенти не искат техните чувствителни и ценни данни да бъдат достъпни за китайското правителство.

Добрата новина за операторите е, че замяната на китайското оборудване всъщност не е задължително особено неочакван разход. Много от тях се пренасочват към 5G, което означава, че вече са планирали разходи за надграждане, а алтернативи на Huawei на конкурентни цени не липсват.

Huawei се насочи към облачния пазар и се опитва да се наложи като надежден ИТ доставчик за публичния и частния сектор и като алтернатива на големите компании, които доставят комбинация от услуги и облачна инфраструктура. Huawei вероятно ще успее със своята стратегия в Китай и в някои страни, симпатизиращи на китайския режим. За компанията обаче ще бъде много трудно да убеди публичния сектор в САЩ и Европа да използва нейни решения, събирайки данните си в китайските ИТ системи и облак.

Киберсигурността става още по-важна

Всички нации са загрижени за справянето със сериозни глобални проблеми като незаконното финансиране, трафика на хора и рансъмуер кампаниите, управлявани от държави и криминални организации. Това означава, че защитените мрежи и практиките за сигурност на ИТ инфраструктурата ще станат още по-важни през 2022 г.

И САЩ, и ЕС въведоха нови политики и регламенти за подобряване на сигурността на мрежата, включително 5G. Те включват EU toolbox on 5G Cybersecurity на ЕС и Закона за защитеното оборудване на САЩ, който дава право на Федералната комисия по комуникациите (FCC) да отказва разрешение за оборудване на доставчици, които представляват заплаха за националната сигурност. Тези компании включват Huawei, ZTE, Hytera, Hangzhou, Hikvision и Dahua, производителя на дронове DJI, а вече се чуват и гласове, насочени към Lenovo, TikTok и производителя на чипове YMTC.

Според Strand Consult стремежът към по-голяма сигурност е несъвместим с OpenRAN технологията, в която все повече влияние имат китайските играчи.

Amazon, Google, Facebook, Microsoft - големите мутират по-бързо от коронавируса

Има добри и лоши новини около групата на технологичните гиганти. Точно както здравните власти не успяват да се справят с пандемията, защото всеки път, когато смятат, че са поставили вируса под контрол, се появява нова мутация, така и правителствата не успяват да наложат регулации върху големите технологични играчи. Всеки път, точно когато изглежда, че са ограничени по някакъв начин, те се адаптират към новата реалност - с ново име, нова практика или ново публично-частно партньорство.

Разговорът за технологичните гиганти и тяхната роля в обществото ще продължи и през 2022 г. Политиците трябва да осъзнаят, че те се адаптират към реалната ситуация много по-бързо, отколкото регулаторите. Ако целта на разпоредби като Общия регламент за защита на данните (GDPR) е била да обезсилят компании като Amazon, Google, Facebook, Microsoft, то тя се проваля до момента - те са още по-силни. Днес приходите, пазарният дял и печалбите на тези компании са се увеличили в сравнение с времето преди налагането на регулациите, а правителствените разпоредби затрудняват конкуренцията от страна на малките и средните организации.

Според Strand Consult това налага извода, че усилията за регулиране на големите технологични играчи са се провалили. "Вместо това правителствата трябва да ги накарат да плащат за използването на ресурси. Настоящата политика позволява на технологичните гиганти безплатен достъп до телекомуникационните мрежи и обществения ефир. Тези подаръци само увеличават пазарния им дял и рентабилността им", категорични са анализаторите.

Облакът експлодира през 2022 г.

Законодателите ще обръщат все по-голямо внимание на публичните облаци, които съхраняват постоянно нарастващо количество граждански и корпоративни данни. Няма да е преувеличено, ако се каже, че технологичните гиганти имат повече информация и данни за хора и компании, отколкото самите правителства. През 2022 г. облачните услуги на Amazon, Microsoft и Google ще продължат да трупат потребители и е трудно да се очертае китайска "алтернатива".

Мобилните оператори поставят части от своите мрежи в облаци на Amazon, Microsoft и Google. Тази засилена интеграция между мобилните мрежи и облачната инфраструктура означава, че хората и бизнесът са още по-зависими от системите на технологичните гиганти. Това добавя допълнителна сложност към и без това трудната миграция на данни от един облак в друг. На практика компаниите могат да осъзнаят в един момент, че това е невъзможно, което вече започва да притеснява антитръстовите регулатори. Едно е сигурно - далеч по-лесно е да смените доставчика на 5G инфраструктурно оборудване, отколкото доставчиците на облак.

Снимка: Pixabay

Strand Consult следи мобилните телекомуникации повече от 25 години и публикува прогнози за тяхното развитие през последните 21. Тази година консултантската агенция не изневерява на традицията и прави преглед на върховете и спадовете в телеком индустрията през 2021 г., констатирайки, че изминалата година е била "много по-различна от другите години, но не толкова спрямо 2020 г.", и очертава тенденциите за 2022 г.

"През 2020 г. заявихме, че би било подценяване, ако кажем, че COVID-19 просто промени играта. Много от промените от 2020 г. се превърнаха в новото нормално. Strand Consult отдавна описва как телекомуникациите са в основата на съвременното общество, тъй като без тях съвременното общество би рухнало от COVID-19. Изводът е, че комуникационните мрежи, изградени и управлявани от оператори, са по-важни от всякога. 2021 г. доказа още веднъж това твърдение", категорични са от Strand Consult и дават своята гледна точка към развитието на тенденциите в телекомуникационната индустрия през следващите 12 месеца.

Най-новото


Мозъчният имплант на Neuralink ще бъде тестван върху хора

Мозъчният имплант на Neuralink ще бъде тестван върху хора

  • 0
Intel ще произвежда "стъклени" процесори с гигантски размери

Intel ще произвежда "стъклени" процесори с гигантски размери

  • 0


Кои са новите функционалности на чатбота Bard

Кои са новите функционалности на чатбота Bard

  • 0

Вече може да кандидатствате за ГИС награди

Вече може да кандидатствате за ГИС награди

  • 0

Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК