25 проекта за центрове за данни са стартирани в ЦИ Европа през 2021

Neterra и Equinix са сред ключовите инвеститори в центрове за данни в региона

Владимир Владков
1138 прочитания

Над $7.25 милиарда са инвестирани в центрове за данни в страните от Централна и Източна Европа, като инвестициите в тези съоръжения ще надхвърлят $10.68 милиарда през 2027 г., показва нов доклад на Global Information, Inc. (GII). Анализаторите очакват за посочения период годишният темп на растеж да бъде в рамките на 6.67%.

Българският отпечатък

Две компании с центрове у нас - Neterra и Equinix, са посочени сред 20-те ключови инвеститора в региона. Те се нареждат сред интернет гигантги като Amazon, Microsoft и Google.

Neterra инвестира дългосрочно и стратегически в изграждането и поддръжката на независими и неутрални центрове за данни, предоставящи на клиентите колокация, бърза и сигурна свързаност, ниски разходи за охлаждане, възможност за наемане на апаратура и сървъри, поддръжка от професионален екип в режим 24/7, коментират от софийския телеком.

Нейният Sofia Data Center 1 (SDC 1) се намира в София и е изграден в съответствие с изискванията на TIER III. Сградата е специално проектирана за център за данни и отговаря на най-високите международни стандарти. Другo съоръжение на компанията - SDC Столник, е част от "Дейта център парк Столник" и разполага със специално проектирани зали за "копаене" на криптовалути. "Предпочитано място за непрекъсваеми IT услуги е и SDC Русе. Той е основна точка на присъствие на BFOR (Bulgarian Fiber Optics Route) - най-краткия маршрут между Румъния и Турция", твърдят от Neterra.

Телеком операторът обяви, че през март 2022 г. ще отвори врати и най-новият център за данни - "София дейта център" 2 (SDC 2). Той e разположен непосредствено до първия център SDC 1, а неговите клиенти ще се възползват от предимствата на вече изградената бизнес и телекомуникационна инфраструктура - свързаност с всички съществуващи клиенти на Neterra и достъп до високоскоростни, сигурни и резервирани международни мрежи и маршрути.

Equinix разполага с два центъра в София, разположени близо един до друг и до летище София - SO1 и SO2. Още с първия си център в София (SO1) Equinix обслужва над 100 компании за финансовия сектор, телевизионния бизнес, големи софтуерни компании. Този първи център бе създаден като стартъпa 3DC от тримата специалисти, които и днес са заедно - Здравко Николов (сега изпълнителен директор на Equinix Sofia), Владислав Янков и Стефан Стефанов. През 2013 г. британската Telecity Group купи 3DC, a самата Telecity бе придобита две години по-късно от Equinix.

Вторият център SO2 бе открит през април 2019 г. и при старта разполагаше с около 1000 квадратни метра пространство за колокационно оборудване. Още тогава Equinix SO2 предлагаше на клиентите около 350 шкафа за оборудване с височина 2 метра, като в следващите фази на развитие бе осигурена възможност за добавяне на още 1100 шкафа, като общият брой на сървърите може да надхвърли 100 000. Центърът отговаря на най-високите стандарти за отказоустойчива работа от 6 деветки (99,9999% надеждност) и използва възобновяема енергия.

Регионални тенденции на пазара

Засиленият трафик на данни създаде допълнителни изисквания за създаване и надграждане на центровете за данни, които да успеят да поддържат данните, генерирани от фирмите и крайните потребители, обясняват авторите на доклада GII. Използването на облачни изчислителни услуги и приложения ще продължи да расте в страните от Централна и Източна Европа, което води до по-нататъшното разгръщане на мащабни центрове. Пазарът се развива благодарение на бързия растеж на облачните услуги, Интернет на нещата, изкуствения интелект и машинното обучение, а това стимулира инвестициите от страна на доставчиците на услуги от центрове за данни. През 2021 г. над 25 проекта за центрове са били стартирани в региона или в момента все още тече тяхното изграждане.

Фактори, подпомагащи растежа на регионалния пазар на центрове за данни

 • 5G мрежите и нуждата от ускорено разгръщане на периферни центрове за данни
 • Повишено внедряване на инфраструктура, базирана на изкуствен интелект
 • Засилено развитие на умни градове и други правителствени инициативи
 • Облачната свързаност също стимулира търсенето на центрове за данни
 • Влияние на Covid-19

Инвестициите в подводни кабели ще подобрят наземната свързаност и ще намалят латентността, това също подкрепя пазарния ръст в региона, като Русия е сред основните страни, които работят за подобряване на наземната свързаност.

Покупката на ИТ инфраструктурата в центровете за данни расте заради голямото потребление на интернет базирани услуги. Технологии като облакът, Големите данни и IoT увеличават търсенето на такава инфраструктура.

Глобалните доставчици на облачни услуги като Amazon Web Services, Oracle, Google и Microsoft разширяват своето присъствие в нови облачни региони. Те вече има стабилна физическа база в големите градове и са сред първите внедрители на критични за мисията сървъри с висока плътност, инфраструктура за съхранение и мрежи.

Флаш базираните масиви за съхранение, които могат да посрещнат изискванията за производителност на предприятията в Централна и Източна Европа, ще намират все по-широко приложение в центровете. Флаш базираните платформи става задължителни за големите доставчици, като най-големите приходи са за HPE, Dell, IBM, Huawei, Lenovo, NetApp и Cisco.

Над $7.25 милиарда са инвестирани в центрове за данни в страните от Централна и Източна Европа, като инвестициите в тези съоръжения ще надхвърлят $10.68 милиарда през 2027 г., показва нов доклад на Global Information, Inc. (GII). Анализаторите очакват за посочения период годишният темп на растеж да бъде в рамките на 6.67%.

Българският отпечатък

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото

Apple представи AR шлем - Vision Pro

Apple представи AR шлем - Vision Pro

 • 0
 • 63


Apple Reality идва през декември?

Apple Reality идва през декември?

 • 0
 • 157


5% от съкращенията в САЩ за заради изкуствен интелект

5% от съкращенията в САЩ за заради изкуствен интелект

 • 0
 • 182

Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК