Как се отразява добивът на криптовалута върху центровете за данни

amhnasim от Pixabay.com

Как се отразява добивът на криптовалута върху центровете за данни

За Bitcoin годишно се изразходват 143 тераватчаса енергия, нужни са нови, по-енергоефективни протоколи, споделят от Uptime Institute

Владимир Владков
519 прочитания

© amhnasim от Pixabay.com


Проблемът с разточителното потребление на ИТ енергия е сред най-важните приоритети в корпоративните програми, но на един от най-големите ИТ потребители на енергия досега не е обръщано много внимание в инициативите за корпоративна устойчивост. Става дума за добива на криптовалута - по-специално на платформите за добив на Bitcoin и Ethereum.

В близкото минало голяма част от индустрията за цифрова инфраструктура беше склонна да избягва проблемите с енергията, изхарчена за криптовалутите, разглеждайки блокчейн като сериозен технологичен пробив и възможност за бизнес иновации. Тази перспектива обаче вече се промени, коментират от Uptime Institute.

Най-новото проучване на организацията за устойчивата околна среда е направено сред 400 оператори на центрове за данни и доставчици на решения за тях. Те споделят мнението си относно енергията, която използват криптовалутите.

Uptime Institute Infogram

Накратко, почти половината респонденти (44%) смятат, че са необходими законодателни мерки, които да ограничат потреблението на енергия за добива на криптовалути. Освен това всеки пети е на мнение, че операторите трябва да спрат добива на криптовалута, поне докато консумацията не бъде намалена.

Цялостно потребление на енергия от центровете за данни

Истинският мащаб на енергията, използвана за "криптодобив", е впечатляващ, особено когато се разглежда заедно с потреблението на енергия от сектора на центровете за данни като цяло.

Според различни оценки на индустрията всички световни центрове за данни са използвали общо между 210 и 400 тераватчаса (TWh) енергия през 2020 г.

Доста широкият спектър от оценки за енергията отчасти се дължи на различните методологии, използвани при отделните проучвания, и липсата на информация за степента, в която се внедряват специфични технологии.

Анализаторите са наясно, че благодарение на няколко пробива в областта на енергоспестяването и на иновациите в центровете за данни ръстът на и без това значителното потребление на енергия в сектора е сведен до няколко процентни пункта през последните години.

Bitcoin обаче продължава да създава проблеми. Добивът на тази криптовалута не само харчи изключително много енергия, но това потребление расте изключително стръмно. Проучване на британския Център за алтернативни финанси в Кеймбридж показва, че глобалното търсене на енергия само за Bitcoin е 143 тераватчаса годишно, а това е само една от многобройните криптовалути.

Други изследователи оценяват, че ако Bitcoin беше държава, то нейното енергийно потребление щеше да я класира на 30 място в света като най-голям енергиен консуматор. Неотдавнашен доклад на Citigroup изчислява, че за периода от 2015 до 2020 г. енергията, използвана от Bitcoin, e скочила 66 пъти. Ако подобен растеж не бъде овладян, то енергийното потребление само на Bitcoin ще надхвърли това на всички останали приложения в центровете за данни.

Криптовалутите разчитат все повече на центровете за данни

Някои анализатори продължават да твърдят, че криптодобивът се извърша от специализирани машини и следователно малка част от същинското "изкопаване" се извършва в "официални" центрове за данни. С други думи, това не е основен проблем на корпоративната цифрова инфраструктура.

Но изпълнителният директор на Uptime Institute Анди Лорънс не е убеден от тези аргументи. "Първо, всички блокчейн механизми използват ИТ, процесори и мрежи, отбелязва той. Много от тях разчитат на големи ИТ възли, работещи в сгради, които, ако не ги назоваваме центрове за данни, са поне сървърни стаи Tier 1."

Според него сега има хиляди различни блокчейн валути, услуги и приложения и много от тях се поддържат от големи организации, управляващи големи центрове за данни, които разчитат на протоколи Proof-of-Work (PoW), които гълтат много енергия.

Amazon Web Services (AWS), Google и Microsoft предлагат блокчейн продукти, които разчитат на протоколи Proof-of-Work (PoW). Но какво точно е протокол PoW и защо трябва да се тревожим за това?

На практика PoW е форма на криптографско доказателство за вложени определено количество изчислителни усилия. На пръв поглед звучи безобидно. Но както твърди британският учен Ойл Шарп, нивата на трудност, необходими за решаване на PoW алгоритъм, ще продължат да се увеличават, за да се гарантира целостта на валутата. Резултатът е порочен кръг, който продължава да увеличава количеството използвана енергия.

"Същественото е, че PoW генерира огромно и все по-нарастващо изтичане на криптоенергия, казва Анди Лорънс. Но има технологии, които могат да помогнат за предоставяне на решения за това. Може би има надежда в дългосрочен план." Анди Лорънс посочва по-специално една технологична трансформация, която би могла при масово възприемане да има голямо влияние. "Някои корпорации и големи облачни услуги са в процес на преминаване от PoW към протокол, които много по-ефективно използват енергията", отбелязва той.

Той има предвид протоколите Proof-of-Stake (PoS), които представляват напълно различен клас механизми за консенсус в блокчейн веригите. Те би трябвало да са до хиляда пъти по-ефективни от протоколите PoW, защото използват много по-малко енергия.

Първият пример е платформата от следващо поколение Ethereum 2. "Настоящата блокчейн платформа на Ethereum използва енергоемък протокол Proof-of-Work (PoW), а през 2022 г. Ethereum ще премине към протокола Proof-of-Stake (PoS), който обещава 90% намаление на потреблението на енергия. Разбира се, "присъдата" за това е дали бъдещите технологични промени ще намалят радикално количеството енергия, потребявана от криптовалутите. Необходими са обществен натиск и дори ново законодателство, за да се стимулира преходът към по-ефективни енергийно форми на блокчейн", добавят от Uptime Institute.

Както посочва споменатото проучване на института, респондентите в индустрията са запознати с проблемите с консумацията на енергия при добива на криптовалути и искат да бъдат предприети действия за решаване на този бързонарастващ проблем.

Снимка: amhnasim от Pixabay.com

Проблемът с разточителното потребление на ИТ енергия е сред най-важните приоритети в корпоративните програми, но на един от най-големите ИТ потребители на енергия досега не е обръщано много внимание в инициативите за корпоративна устойчивост. Става дума за добива на криптовалута - по-специално на платформите за добив на Bitcoin и Ethereum.

В близкото минало голяма част от индустрията за цифрова инфраструктура беше склонна да избягва проблемите с енергията, изхарчена за криптовалутите, разглеждайки блокчейн като сериозен технологичен пробив и възможност за бизнес иновации. Тази перспектива обаче вече се промени, коментират от Uptime Institute.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК