Geralt от Pixabay.com

Горещи мрежови тенденции 2022 – киберсигурност и периферни центрове с интелект

60% от дейностите за конфигуриране на мрежите в центровете за данни ще бъдат автоматизирани до 2023 г.

Владимир Владков

© Geralt от Pixabay.com


Повишаващата се централизация на облачните услуги за корпоративните ИТ нужди изисква и подходящата свързаност. Новото поколение облачни мрежови решения навлизат на пазара, а 2022 г. ще бъде годината, през която лидерите в това пространство ще пуснат масови продукти. Кои са облачните фактори, за които всеки ИТ директор трябва да внимава, за да поддържа конкурентните предимства на своята организация?

Киберсигурността става все по-интелигентна, мрежовата периферия еволюира, а изкуственият интелект се разпростира навсякъде. Автоматизацията на всичко в мрежата е критично за мисията за дигитална трансформация на всяко предприятие и ще лежи в основата на други важни области като 5G и периферни изчисления. Според Gartner 60% от дейностите за конфигуриране на мрежите в центровете за данни ще бъдат автоматизирани до 2023 г., докато през 2020 г. те са около 30%.

През последните години много организации трябваше да се борят да се адаптират, за да оцелеят в несигурни времена. С настъпващата 2022 г. акцентът се измества към възстановяване, растеж и инвестиции във вид на трансформационна технология, която ще бъде в основата на сигурното и проспериращо бъдеще. Какви ще бъдат най-горещите тенденции през следващите 12 месеца? Къде ще ни отведат технологиите?

Скот Рейнович, основател и главен анализатор в консултантската фирма Futuriom, вярва, че много от най-значимите разработки ще бъдат свързани с облака: "Очаквам мултиоблачните и хибридните технологии да продължат да набират скорост през тази година. През втората половина на 2021 г. имаше някои сериозни провали на облачни услуги, така че хората ще разгледат диверсификацията на своите облачни доставчици и да разполагат с резервен план", коментира Рейнович.

През 2022 г. ще има много събития при периферните изчисления и при проникването на 5G, както и инсталирането на изкуствения интелект в реално време по-близо до потребителя. "Всички говорят за дигитална трансформация и за много хора това означава внедряване на пъргави и гъвкави приложения, които могат да се доставят през облака", добавя анализаторът.

Твърде много организации използват мрежи, които първоначално не са били създадени за работа с множество облаци. Ще има все повече нововъзникващи решения за мултиоблачната мрежа, както и за мрежата като услуга. Киберсигурността също се развива и става все "по-умна", опитвайки се поне да не изостава от лошите. "Вече виждаме унифицирани модели за облачна сигурност, които вграждат интелигентност в самите приложения, за да се уверим, че хората, които "общуват" с приложенията, са правилните хора или неща", каза още Рейнович.

Той очаква с нетърпение развитието на нова област, която нарича "доверен облак". "Как да създадете защитен анклав от страна на облака, за да защитите не само данни в покой и данни в движение, но и данни, използвани с хардуерна защита? Съществуват и хоризонтални технологии като изкуствен интелект, които позволяват много различни приложения", добавя той.

Райнович прогнозира продължаващ преход към отворени решения и отворени мрежи, които са желани от много корпоративни потребители. Отчита се и засилен интерес от интеграция на корпоративните центрове за данни с мрежите на облачните доставчици.

Futurium

Infogram

Още една област на иновации е разгръщането на изкуствен интелект в периферията на мрежата. Всъщност ИИ е хоризонтална технология, но тя е особено важна за периферията, защото част от нея е свързана с доближаването на процесорната мощност до клиента, независимо дали става дума за автоматизирани фабрики или за самоуправляващи се автомобили или за търговия на дребно и бизнес анализи. "Новата инфраструктура ще създаде всякакви възможности на периферията, особено в по-отдалечените краища на мрежата", обяснява анализаторът.

За да разбере повече за онова, което се случва в мрежовата периферия, и какви са тенденциите в изкуствения интелект (AI), киберзащитата и мултиоблачната мрежа, Райнович разговаря с редица експерти от цялата технологична екосистема.

Шекар Айяр е председател и главен изпълнителен директор на Arrcus, специалист по свързани решения за периферията. Той отбелязва ключови развития в света на облачните услуги: "Гигантските хипермащабни облаци започват да се фрагментират и да стават географски разпределени, отбелязва той. 5G средата се конкурира все повече с изчислителните облаци. Скоро ще разполагаме с различни изчислителни ресурси, които се обединяват и стават достъпни чрез API интерфейси за приложения. И трето, транспортните мрежи, които исторически са били монолитни, сега стават дезагрегирани, фрагментирани и разпределени. Ако съберете тези три части заедно, ще видите как изглежда вселената на нашето хибридно съществуване в множество облаци. Старият свят на единични силозирани архитектури започва да изчезва", казва", Аяйр.

Галеал Зино, основател и главен изпълнителен директор на NetFoundry, като цяло е съгласен с тази визия: "Тъй като тези монолитни приложения се разпадат на контейнери, микроуслуги и ламбда функции, трябва да направите същото с мрежата, смята той. -Това означава, че имате възможност да организирате защитена мрежа по начина, по който организирате софтуера."

Решаването на предизвикателства в области като сигурността, видимостта и проследяването на приложения и микроуслуги са сред най-належащите проблеми на ИТ директорите днес, казва Крис Волф, главен директор "Изследвания и иновации" във VMware: "Мрежата играе ключова роля тук, твърди той. Правим значителни инвестиции и в областта на технологиите за разпределена периферия, и за преместване на мрежовите и изчислителните платформи по-близо до потребителя на приложенията. Гъвкавостта на това пространство ще бъде важна, вече виждаме добри примери още днес."

По въпроса за сигурността в облака, Аял Йогев, главен изпълнителен директор и съосновател на доставчика на облачни решения Anjuna Security, отбелязва, че доставчиците на облачни услуги понякога са по-добри експерти по сигурността от предприятията: "Облакът по същество означава, че някой друг управлява вашата инфраструктура и по дефиниция, ако някой управлява вашата инфраструктура, тогава той има достъп до всичките ви данни, отбелязва той. Това е огромен проблем за много организации. Нуждаем се от модел на споделена отговорност, при който клиентът отговаря за защитата на своите данни, но доставчикът на облачни услуги трябва да сподели тази отговорност."

Но много организации, особено банките, не се интересуват от този модел: "Те казват - това са нашите данни, ние сме регулирани, а публичните облаци не са и не искаме те да имат никакъв достъп до нашите данни", добавя Йогев. Според него 2021 г. е година на огромната промяна, в която доставчиците на облачни услуги са добавили концепции като "поверителни изчисления", а по същество това е "доверен облак", т.е. възможност за пълно изолиране на достъпа от инфраструктурата и на достъпа до данните. Това позволява на облачните доставчици да обяснят на своите клиенти, че нямат никакъв достъп до данните, които са в тяхната инфраструктура. Това от своя страна позволява на клиентите да прехвърлят по-чувствителни работни натоварвания в облака.

Хиро Рио Маеда, управляващ партньор на инвестиционната къща DNX Ventures, вижда на хоризонта нови предизвикателства, свързани със сигурността,: "Трябва бързо да изградите практиката DevSecOps, но трябва да я изградите сигурно, смята той. Това е много трудно, защото преди сигурността беше нещо, което се управляваше от специален екип по сигурността. Сега и бюджетът, и отговорността се прехвърлят към бизнеса, който създава приложението. Това е голяма промяна и се измислят много инструменти за автоматизация, които да подкрепят това", добавя Маеда.

"Светът няма да бъде защитен, освен ако не можем да преместим мрежите и сигурността в сърцето на жизнения цикъл на разработките на приложения, съгласен е Зино от NetFoundry. Това наистина е важна разлика в сравнение със света отпреди 10 или 20 години, когато сигурността на мрежата можеше да изместена на втори план. Сигурността в бъдеще ще представлява код."

Когато става дума за развитие на периферията, много хора се чудят защо нещата се движат толкова бавно, като се имат предвид всичките приказки през годините. "Защо досега няма повече модернизация на периферията, посочва Волф от VMware. Това, до което се свежда всичко в много случаи, е наличието на приложения и услуги, които създават бизнес стойност. През октомври на VMworld обявихме Project Santa Cruz, който ще комбинира SD-WAN устройство с модерни приложения като контейнери и облачни услуги. Така спестяваме разходи на организацията и им даваме начин да се модернизират. Това е този тип простота, която организациите искат", добавя Волф.

Айяр от Arrcus смята, че са нужни повече дискусии за случващото се в 5G периферията, особено в областта на търговията на дребно: "Ясно е, че има трансформация, която се случва в търговията на дребно по отношение на това как разпределените изчисления и изкуственият интелект ще се съчетаят с омниканалното изживяване. Ако мислите за комуникационните устройства при доставчиците на услуги, става дума за свеждане на изчисленията и на свързаността до нивото на по-малки форм фактори за периферията и превръщането им в полезна конструкция за предприятията", казва той.

Зино от NetFoundry разглежда периферията като важна нова парадигма, която в най-добрия случай е в процеса на разработка: "Ако погледнете иновациите като цялото, имате нужда от нова граница, казва той. От друга страна, се нуждаете от среда, в която можете да продължите да експериментирате. Не съм сигурен, че масовите разработчици са готови да се "бъркат" в периферията. Проблемите с цената и сложността все още не са решени. Но мисля, че постигнахме огромен напредък. Може би 2022 ще е годината, в която да се постигне необходимият напредък, така че разработчиците да могат да правят редица итерации и накрая да създадат "убийствени" приложения."

Снимка: Geralt от Pixabay.com

Горещи мрежови тенденции 2022 - онлайн дискусия

Повишаващата се централизация на облачните услуги за корпоративните ИТ нужди изисква и подходящата свързаност. Новото поколение облачни мрежови решения навлизат на пазара, а 2022 г. ще бъде годината, през която лидерите в това пространство ще пуснат масови продукти. Кои са облачните фактори, за които всеки ИТ директор трябва да внимава, за да поддържа конкурентните предимства на своята организация?

Киберсигурността става все по-интелигентна, мрежовата периферия еволюира, а изкуственият интелект се разпростира навсякъде. Автоматизацията на всичко в мрежата е критично за мисията за дигитална трансформация на всяко предприятие и ще лежи в основата на други важни области като 5G и периферни изчисления. Според Gartner 60% от дейностите за конфигуриране на мрежите в центровете за данни ще бъдат автоматизирани до 2023 г., докато през 2020 г. те са около 30%.

Най-новото

ЕС блокира сливането на Booking.com и eTravel

ЕС блокира сливането на Booking.com и eTravel

  • 0

Джон Кармак: Изкуствен интелект на човешко ниво - около 2030 г.

Джон Кармак: Изкуствен интелект на човешко ниво - около 2030 г.

  • 0

Как ще се оформи цифровото бъдеще на Европа според GSMA

Как ще се оформи цифровото бъдеще на Европа според GSMA

  • 0


A1 пуска екосмартфон

A1 пуска екосмартфон

  • 0Полша ще разследва Open AI за нарушения по GDPR

Полша ще разследва Open AI за нарушения по GDPR

  • 0


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК