Мартин Клайн, главен изпълнителен директор на Terra Cloud

Мартин Клайн, Terra Cloud: Преизползваме голяма част от ресурсите си, включително хардуера

Мария Карашанова
706 прочитания

Мартин Клайн, главен изпълнителен директор на Terra Cloud


Енергийната ефективност се очертава като водещ приоритет за повечето центрове за данни не само заради целите, свързани с постигането на по-висока екологичност, но и заради стремително растящите разходи през последните месеци. За предизвикателствата, тенденциите и водещите технологии при модерните центрове за данни разговаряме с Мартин Клайн, главен изпълнителен директор на Terra Cloud. Повод за нашата среща беше обявяването на стратегическото партньорство на компанията със Schneider Electric, чрез чиито технологии тя подобрява своята енергийна ефективност.

Terra Cloud, която е част от Wortmann AG, управлява устойчив 5 MW център за данни в Хюлхорст, Северозападна Германия. Неговите съоръжения предоставят широка гама от критично важни услуги за облачни оператори и малки и средни предприятия (МСП), включително колокация и хостинг, инфраструктура като услуга (IaaS) и софтуер като услуга (SaaS), съхранение, дублиране на системи с цел възстановяване (Disaster Recover) и архивиране.

Г-н Клайн, как успява един локален център за данни да се конкурира с технологични доставчици като Google и Microsoft?

Ние се възползваме от това, че вече имаме партньорска екосистема и не предлагаме публично нашите услуги, т.е. не се занимаваме с маркетинг и рекламиране. Имаме 15 хиляди партньори и можем да ги образоваме да използват облачни услуги, а също така имаме опита по отношение на хардуера и хардуерния бизнес. Новото поле, в което се развиваме, е софтуерната разработка и инфраструктурата за центрове за данни - това е новото, което трябва да учим, но това е нормално, тъй като винаги има какво да се учи. Затова смятам, че към момента се справяме доста добре, имаме шест екипа, различни за инфраструктурата и поддръжката, които движат центъра за данни. Междувременно всеки екип обучава служители и ги развива. На практика с всеки отделен клиент ние ставаме все по-добри и сме много близо до клиентите ни.

Това, което ни отличава, е, че направихме наша собствена софтуерна разработка, базирана на нуждите на нашите клиенти. Например това, което ние наричаме технически център - софтуер, през който партньорът може да управлява всичко в центъра за данни - липсва при Google, Amazon или Microsoft, тъй като там крайният клиент има всички възможности като партньора, т.е. няма разлика. От наша страна партньорът има повече права в сравнение с крайния клиент и крайният клиент никога няма да има достъп до компоненти и административни нива, за разлика от партньора, който препродава - той е доставчик на услуги и има пълен достъп до нашия слой за управление на софтуера. Това сме създали за нашите клиенти и то е уникално, именно затова можем да се конкурираме добре с другите, тъй като те не предлагат подобна възможност.

Ние напълно се възползваме от това, че съчетаваме двата свята - от една страна, имаме хардуера, а от друга - център за данни и софтуер. По този начин можем да доставим цялостен процес от край до край самостоятелно. Така че можем да предложим от свързаност до услуги за крайния клиент и хардуер като една-единствена услуга.

Постигането на устойчивост е ключово за центровете за данни в днешно време. Какво сте постигнали досега и какви са вашите цели в тази насока през следващите няколко години?

Към момента използваме възобновяема енергия в 60-65% от нашето потребление, но нашата цел е в бъдеще да надскочим 80%. През следващите няколко години ние ще се опитаме максимално да намалим въглеродния си отпечатък. За целта избираме нашите доставчици спрямо тяхната екологичност. Някои от нашите вендори са доста напред в тази насока и именно затова се насочваме към тях.

По отношение на нашите собствени действия - опитваме се да преизползваме колкото е възможно повече енергия. Използваме соларна и вятърна енергия например вместо такава от изкопаеми горива. Също така подобряваме нашия енергиен отпечатък, като например избираме алтернативни методи за охлаждане като течно охлаждане, тъй като има по-висока ефективност.

Всъщност кога мислите, че ще можете да се превърнете в център за данни, който е изцяло устойчив?

Бих казал, две до три години. Все пак става дума за пътуване, което трябва да се извърви, не може да се постигне промяна за една нощ. Това е процес, но след две до три години ще сме там и цялата инфраструктура ще бъде на това ниво. Ние вече се опитваме да преизползваме голяма част от нашите ресурси. Например дори преизползваме драйвери, сървъри и всички хардуерни части - за втори или трети живот. Ние предлагаме тези услуги на нашите клиенти, като, разбира се, "опаковаме" продукта и те не го приемат като стар хардуер. И когато той работи перфектно, те са доволни и не ги интересува дали хардуерът е чисто нов, или е на три години.

В този смисъл какви са водещите технологии, които ще бъдат ключови за успеха на центровете за данни в бъдеще?

На първо място високото ниво на автоматизация ще бъде от първостепенно значение, тъй като в облака става дума преди всичко за скалиране. Затова центровете за данни се нуждаят от автоматизация и мащабируеми решения, тъй като не могат да се имплементират хиляда виртуални машини или хиляда приложния едно по едно. За целта са необходими възможности за мащабиране, измерване и следене, а също така и холистични системи за управление. Но това не са системите за управление, които сега се предлагат на пазара. Ако са създадени за една-единствена компания, те не работят в облачна среда, тъй като има много хетерогенни малки фирми. Затова трябва да се търси решение тип "чадър", което да покрие всички или много от клиентите.

На второ място, в облачния бизнес отдаването под наем на множество наематели е следващата стъпка, тъй като тя изисква да се управляват множество клиенти наведнъж. В този смисъл най-добрият начин е да се използва един сценарий и да се пусне за всички 100 или 200 клиенти. Затова ние разработваме тези инструменти за себе си, тъй като не ги виждаме на пазара в момента. С тях могат да се групират, прегрупират множество наематели, могат да се създават собствени групи от услуги и към различните групи да се пускат различни типове услуги. Лично аз не виждам подобен тип решения на пазара, а ако има, то те са софтуер, който трябва да се програмира, за да може да достави подобни услуги.

Напоследък доста се говори за концепцията за супероблака? Какво е вашето мнение за нея?

Не особено високо.

Защо?

Винаги има твърде много идеи и идеологии, които не е задължително да са съвместими с нашата. Винаги се говори за такива проекти и никой не ги доставя. Това е моето мнение, може би твърдо, но директно. Ние имаме нашата клиентска база и ясна визия, знаем кои сме, какъв тип услуги искаме да доставяме и просто работим, за да ги осигурим. Установили сме, че е необходимо да се чака за иновациите. Затова ние дори премахнахме някои части от търговския софтуер от нашия процес за разработка и го заменихме с наш собствен, за да бъдем по-иновативни, бързи и по-близо до клиентите.

Какви са услугите, които вашите клиенти най-много търсят, и виждате ли някаква обща тенденция?

За нас тенденцията е, че се търси услуга за изцяло автоматизирана инфраструктура, защото след това клиентите слагат там своите собствени процеси или ни дават насоки и ние ги зареждаме предварително, така че да разполагат с напълно функционираща инфраструктура.

В тази връзка друго, което ни отличава е, че ние не клонираме виртуални машини и не ги пускаме за 15 секунди, както прави конкуренцията. В бизнес сектора винаги или често е нужно да се конфигурират машините, те няма да работят, ако имат всички еднакви идеи, еднакви IP-та, еднакви имена. Те просто няма да функционират в бизнес мрежа. Затова ние ги стартираме от нулата и конфигурираме всяка отделна машина индивидуално според нуждите на клиента, макар че това отнема малко повече време - 30 секунди, а не 15. Но след това те разполагат с машина, на която може да се работи, която е свързана с интернет, която е в мрежа зад защитна система. С други думи, от първия нает сървър клиентите имат работеща инфраструктура - без значение дали сървърът е физически или виртуален , а потребителското изживяване винаги е едно, независимо от броя на наетите машини.

Последните месеци в технологичните компании в САЩ наблюдаваме значителни съкращения. Очаквате ли подобна тенденция в Европа?

Не и за нас. Не ни радва ситуацията, но се надяваме, че ще можем по-лесно да привличаме технологични кадри, защото последните три години бяха кошмар и не можехме да намерим кадри. Иначе имаме над 90 стажанти в нашата компания, така че непрекъснато сами развиваме нашите хора. Дори и да наемем човек с умения, ние трябва да го обучим през следващите 8 до 12 месеца, преди да бъде напълно във формата, в която го искаме. Затова предпочитаме да започнем от нулата с някого и като цяло нашият екип е много млад. По-младите специалисти имат различен начин на мислене, свикнали са с новите технологии и са отворени за тях. За тях дигитализацията е правилна, те живеят в облака, споделят всичко и са много отворени към този тип технологии. Така че е по-лесно да се приобщят такива експерти в сравнение с тези, който има 20 години опит, но опит, от който ние не можем да се възползваме или не се нуждаем.

Споменахме кадрите, но какви ще бъдат другите предизвикателства при управлението на центровете за данни през 2023? Какви са вашите прогнози?

Разбира се, разходите за енергия и дори доставките на енергия ще бъдат предизвикателство. Сега дори не можах да получа оферта за цена, тъй като все още е твърде рисково да ми се предложи договор. Затова, когато договорите ни изтекат, ще трябва да доставяме на ежедневна база, което е много трудно за изчисляване. Това е много сериозен проблем за нас, тъй като имаме прозрачни и фиксирани цени за нашите клиенти, така че ще трябва някак да покрием тези разходи.

Смятам, че това ще бъде най-голямото предизвикателство, а на второ място за нас винаги е растежът, защото ние сме бързо развиваща се компания, макар че това може да звучи нелепо. Но това е проблем, защото организацията, хората, техническото оборудване и всичко непрекъснато се увеличава.

Някои експерти прогнозират, че следващата зима ще бъде по-трудна. Смятате ли, че сте подготвени за извънредни ситуации?

Да, подготвени сме. За нас е донякъде удобна ситуация, тъй като бизнесът се премества в центровете на данни, а не обратното. Основната причина за това е прозрачността и пренасянето на риска от инсталациите на фирмите към нашите. Като цяло отчитаме повече запитвания сега, когато има риск от прекъсване на електрозахранването, а и потребителите не искат върху тях да падат енергийните разходи. Те се чувстват по-сигурни при нас, тъй като не трябва да се справят със спиранията. Някои компании и клиенти дори купуват собствени генератори, а това е голямо оборудване и изисква създаването на значителна инфраструктура само за да се гарантира, че компанията ще продължи да работи в случай на спиране на тока. И не всеки може да си го позволи, особено малките и средните компании. Затова те се насочват към центровете за данни.

В заключение, какъв съвет бихте дали на компаниите за тази година? Как да се справят с предизвикателствата?

От моя гледна точка изцяло облачният сценарий не е винаги правилното решение. Затова бъдете разумни и разгледайте своите процеси. Наемете човек, който може да ги оцени, да оцени вашите нужди и да ви даде правилното решение. Смятам, че правилният сценарий в повечето случаи е хибриден, при който една част от инфраструктурата е в център за данни, но също така една важна част е в инсталациите и се управлява от вашия бизнес. Винаги обаче зависи от работните процеси и структурата на компанията. Ако става дума за малка фирма, която само доставя услуги и има единствено офис приложения, то тя може на 100% да мигрира в облака, защото това ще й даде гъвкавост и възможност за работа от вкъщи. Нашите клиенти по време на пандемията нямаха проблем, тъй като те вече можеха да работят от всякъде.

За да бъдат компаниите подготвени за бъдещето и за модерния начин на работа, те трябва да разгледат тези нови модели на работа. Така че според мен основната инфраструктура на фирмите трябва да бъде в облака, за да може да е достъпна по всяко време и да имат в инсталациите работни процеси, които са по-тежки, или данни, които те трябва бързо да достъпят. Но е добре да имат копие и в облака, така че в извънредни случаи да могат да сменят както искат. И това не е толкова скъпо, ако имат правилния съветник и правилния план. Винаги всичко опира до плана, подобно на строенето на сграда, трябва първо да се планира, преди да се започне изграждането - същото е и при облачния бизнес: трябва да се планира, преди да се мигрира.

Енергийната ефективност се очертава като водещ приоритет за повечето центрове за данни не само заради целите, свързани с постигането на по-висока екологичност, но и заради стремително растящите разходи през последните месеци. За предизвикателствата, тенденциите и водещите технологии при модерните центрове за данни разговаряме с Мартин Клайн, главен изпълнителен директор на Terra Cloud. Повод за нашата среща беше обявяването на стратегическото партньорство на компанията със Schneider Electric, чрез чиито технологии тя подобрява своята енергийна ефективност.

Terra Cloud, която е част от Wortmann AG, управлява устойчив 5 MW център за данни в Хюлхорст, Северозападна Германия. Неговите съоръжения предоставят широка гама от критично важни услуги за облачни оператори и малки и средни предприятия (МСП), включително колокация и хостинг, инфраструктура като услуга (IaaS) и софтуер като услуга (SaaS), съхранение, дублиране на системи с цел възстановяване (Disaster Recover) и архивиране.

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото
84% от компаниите - жертва на кибератаки

84% от компаниите - жертва на кибератаки

  • 0
  • 168


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК