Капитал
Надежда Чипева

Digitalk Conference: Дигитален свят

Капитал

© Надежда Чипева


Андрю Кийн, предприемач от Силициевата долина

Бъдещето е нещо, което не можем да видим, но го усещаме. В Силициевата долина, откъдето съм аз, ние сме в бизнеса за рекламиране, формиране, продаване и изграждане на бъдещето. Тази година бъдещето беше преоткрито в Силициевата долина. Бъдещето сега е AI, генеративен AI, ChatGPT 3, 4, 5, 6, 7, Google Bard. Бъдещето е светът след теста на Тюринг, който е основан на идеята, че се затрудняваме да различим машинната от човешката интелигентност. Ние се придвижваме към тази реалност, от която Тюринг вероятно би бил ужасен, но независимо от това бъдещето е възродено и е върнато обратно към живота.

Атанас Симеонов, основател и изпълнителен директор на Ocean Investments

Ако искаш да знаеш какво е бъдещето, трябва сам да го изградиш, т.е. да действаш, да не чакаш и да не търсиш извинения. Най-големият риск е да не правим нищо.

Да, нуждаем се от кураж за бъдещето, но не и от толкова много фантазия, защото най-добрият начин да видиш бъдещето е да погледнеш в историята. Вярвам, че това е начинът да се предвиди какво ще се случи. Защо? Заради основния фактор - хората, не изкуственият интелект, а хората. Не е въпросът в това как изкуственият интелект ще въздейства върху нашия живот. Нещата ще се променят с отговора на човека. Имаме много примери за това как хората са реагирали в миналото и това е начинът да се предвиди бъдещето.

България има потенциал да бъде икономика с добавена стойност, базирана на знанието и иновациите. Вярвам, че имаме добри примери и история - като започнем от българската азбука та стигнем до наши дни. Мисля, че това е в гените ни.

Виктор Францес, съосновател на Excitel

Започнахме бизнес в Индия, защото осъзнахме, че Индия се сблъсква със същите проблеми като посткомунистическа България с остарелите технологии и слаб достъп до интернет. Интернет като услуга изисква базова инфраструктура като презокеански кабели, междуградска свързаност. Но прокарването на кабел до крайния клиент за толкова много клиенти е "мисия невъзможна" не само за стартъпи, а и за повечето оператори. Другата част е "смарт" - как да контролираш тази мрежа да работи правилно, чрез софтуер, който ние разработваме в България. Затова влязохме в Индия с бизнес модел за широколентов достъп, аналогичен на този на Uber, която предоставя таксиметрова услуга, без да притежава нито една кола.

В Индия потреблението на телевизионни услуги е масово, кабелна телевизия стига до почти всяко семейство. Моделът на нейното разпространение е изпращане на сигнала до определено място, а след това местни по-малки доставчици го доставят до крайните потребители.

След разразяването на пандемията от COVID-19 мобилният интернет се оказа недостатъчен за много от индийските потребители, имаше огромен скок на желаещите стабилна широколентова връзка. Една компания не може да осъществи подобна инициатива, освен ако не вложи огромни инвестиции. А с такива капитали разполагат само два големи гиганта в Индия. След тях се нареждаме ние от Excitel като "Uber за ШЛ достъп", комбинирайки телеком от Индия със софтуерна фирма от България.

Научихме хиляди такива местни оператори да прокарат оптика до своите потребители, често в градове без никакво градско планиране, често дори без улици. Те полагат оптиката до крайните клиенти, но не искат да се замиват със софтуерни лицензи, с IP. A ние от Excitel, вместо да поддържаме кабели, предоставяме нашия софтуер, с който в момента управляваме над 20 000 км оптична инфраструктура, без да притежаваме и един километър от нея. Тя обслужва милиони потребители, така че всеки процес трябва да бъде автоматизиран, не може да се разчита на ръчни настройки. Мащабът на употребата изиска и мащабна автоматизация, а нашият софтуер е създаден за работа в облака, за да се мащабира лесно и евтино. Същевременно той не зависи от облачния доставчик, използваме Google Cloud за големите данни, като анализираме всичко, което се случва в мрежа. Софтуерът е качен в MS Azure, използваме Azure Functions, Cosmos DB, Container App. И наемаме талантливи хора, които са не само добри програмисти и искат от нас последните версии на .Net 6 и 7, но и са заинтригувани от новите технологии и непрекъснато искат да учат нови неща.

Андрю Кийн, предприемач от Силициевата долина

Най-новото

5 начина да се защити облачният бекъп

5 начина да се защити облачният бекъп

  • 0


И ЦРУ разработва генеративен чатбот

И ЦРУ разработва генеративен чатбот

  • 0ЕС блокира сливането на Booking.com и eTravel

ЕС блокира сливането на Booking.com и eTravel

  • 1

Джон Кармак: Изкуствен интелект на човешко ниво - около 2030 г.

Джон Кармак: Изкуствен интелект на човешко ниво - около 2030 г.

  • 0

Как ще се оформи цифровото бъдеще на Европа според GSMA

Как ще се оформи цифровото бъдеще на Европа според GSMA

  • 0


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК