Надежда Чипева

Digitalk Conference: Дигитален свят

© Надежда Чипева


Светослав Спасов, изпълнителен директор на KPMG ITS

Изкуственият интелект е едновременно и възможност, и заплаха. Той е възможност, ако се движим достатъчно бързо, но ако сме прекалено бавни, животът ни ще се преобърне.

Хората трябва да разберат технологиите, те трябва да мислят как технологията може да им помогне да бъдат по-продуктивни и да имат по-добри резултати за своите клиенти. Смятам, че през следващите няколко години AI ще повиши продуктивността и качеството. Той няма да започне веднага да замества професии. Както изпълнителният директор на OpenAI казва, ChatGPT изпълнява в момента задачи, не работа. Но когато технологията напредне, ще сме свидетели на пълна промяна на някои индустрии и професии.

В момента обмисляме и планираме как изкуственият интелект да подобри продуктивността в процеса на създаване на нашия софтуер и как нашите софтуерни инженери могат да използват технологията, за да произвеждат по-добре и по-бързо. Това ще намали цената за нашите клиенти и ще повиши качеството. Обмисляме и как да включим изкуствения интелект в нашите продукти.

Федерико Мена, главен изпълнителен директор EIT Digital

Аз съм оптимист и не мисля, че изкуственият интелект ще ни унищожи. Затова се гордея, че съм европеец, тъй като смятам, че ако приложим AI по европейския начин, той всъщност ще ни помогне, но трябва да се уверим, че има подходяща правна рамка, и да образоваме хората как да го използват. Регулацията не е лесна, трябва да се уверим къде ще се прилага изкуственият интелект. Ако става дума за здравеопазване, неприкосновеността трябва да е гарантирана, в производството пък са други изискванията. Според мен е важно да бъдем достатъчно гъвкави и да фокусираме приложението на AI към отделните сектори, за да работи технологията ефективно. Вярвам, че изкуственият интелект в комбинация с висококвалифицирани специалисти ще подобри нашия живот.

Светослав Спасов, изпълнителен директор на KPMG ITS

Най-новото

5 начина да се защити облачният бекъп

5 начина да се защити облачният бекъп

  • 0


И ЦРУ разработва генеративен чатбот

И ЦРУ разработва генеративен чатбот

  • 0ЕС блокира сливането на Booking.com и eTravel

ЕС блокира сливането на Booking.com и eTravel

  • 1

Джон Кармак: Изкуствен интелект на човешко ниво - около 2030 г.

Джон Кармак: Изкуствен интелект на човешко ниво - около 2030 г.

  • 0

Как ще се оформи цифровото бъдеще на Европа според GSMA

Как ще се оформи цифровото бъдеще на Европа според GSMA

  • 0


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК