Надежда Чипева

Digitalk Conference: Изкуствен интелект

© Надежда Чипева


Петър Цанков, съосновател и главен изпълнителен директор на Lattice Flow

Съвременните AI модели, като ChatGPT, могат да дават общи отговори по много въпроси, без да са експерти в нито една област. Ако искате да диагностицирате болест или да вземете финансово решение, то определено не разчитайте на тях. Това от което има нужда бизнесът са именно експертни модели, които не са обучавани на базата "целия интернет", а да решават специфични задачи на базата на данни с много високо качество.

Предизвикателствата са много специфични и те не се решават просто с хвърляне на повече данни или добавяне на още хардуер. Става въпрос за разрешаване на пристрастия в данните, проблеми с кчеството им или как да се тренират моделите по ефективен начин. Това е посоката, в която в момента се движи индустрията в краткосрочен план. Занапред има дори по-фундаментални предизвикателства, свързани с честността, сигурността и различни технически въпроси.

Изкуственият интелект трябва да бъде регулиран, по същия начин, по който това се прави и с други мощни технологии около нас. Трябва да има консенсус за случаи на употреба, в които просто не искаме да виждаме използване на AI. Не искаме такава система за социални оценки, например, която винаги да знае къде сте били.

Алекс Йочев, директор "Приложения и иновации" за Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка в Microsoft

Copilot ще присъства във всяко изживяване в MS Cloud: в Microsoft 365, Dynamics 365 Copilot, Power Platform. Според изследване на компанията 75% от разработчиците в GitHub, където този AI инструмент бе пуснат през лятото на 2022 г., използващите го се чувстват по-фокусирани върху работата, която ги удовлетворява. Същевременно за 55% от разработчиците използването му води до по-бърза продуктивност. "Ако сте системен интегратор, това е огромно подобрение - можете да поемете повече задачи."

Резултатите вече са налице - 46% от новия код се пише от изкуствен интелект. Паралелно, към момента не достигат поне 4 милиона софтуерни разработчици. AI може да се използва за запълване на тази празнина.

Сред индустриалните сектори, които ще се възползват най-много от AI, са финансовите организации, обществения сектор, главно за създаването на документация. "Човекът ще е в центъра. Той ще може да получава предложения от AI, но и да решава кой съвет да приеме."

В сектора на здравеопазването има недостиг на 10 милиона работници. За тази обаче област е нужен специален модел, който да се занимава със специфичните за нея задачи. Особеност на медицинските грижи е, че пациентите искат обяснение от човек, а е от чатбот.

Петър Цанков, съосновател и главен изпълнителен директор на Lattice Flow

Най-новото

5 начина да се защити облачният бекъп

5 начина да се защити облачният бекъп

  • 0


И ЦРУ разработва генеративен чатбот

И ЦРУ разработва генеративен чатбот

  • 0ЕС блокира сливането на Booking.com и eTravel

ЕС блокира сливането на Booking.com и eTravel

  • 1

Джон Кармак: Изкуствен интелект на човешко ниво - около 2030 г.

Джон Кармак: Изкуствен интелект на човешко ниво - около 2030 г.

  • 0

Как ще се оформи цифровото бъдеще на Европа според GSMA

Как ще се оформи цифровото бъдеще на Европа според GSMA

  • 0


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК