Специално издание

Digitalk Report | Тенденции в дигиталните технологии

Май 2023

Digitalk Report | Тенденции в дигиталните технологии

Май 2023

PDF

Клаудиа Крусеру, директор "Бизнес развитие" за Централна и Източна Европа във Visa
Надежда Чипева

Клаудиа Крусеру, Visa: Три основни сили ще движат пазара на финансови услуги през следващата година

Клаудиа Крусеру, директор "Бизнес развитие" за Централна и Източна Европа във Visa

© Надежда Чипева


Клаудиа Крусеру, директор "Бизнес развитие" за Централна и Източна Европа във Visa

Три основни сили ще движат пазара на финансови услуги през следващата година - потребителите и техните очаквания, технологиите и законодателството. По отношение на очакванията на потребителите ковид пандемията ускори за кратко време много от цифровите инициативи. Това доведе до две следствия. От една страна, банките стартираха дигиталното си пътешествие интензивно и повечето реализираха проектите си много успешно, особено в България и другите страни от региона в сравнение със страните от Западна Европа. Втората важна тенденция е, че навлязоха много нови финтех играчи, които напълно промениха начина, по който инвестираме и харчим парите си.

От друга страна, технологиите като AI и машинно обучение все повече се използват за предпазване от измами. При милиони транзакции дневно загубите от финансови измами възлизат на поне $25 милиарда годишно.
Предизвикателствата при трансгранични плащания са различни локални клирингови системи, различни регулации, юрисдикции, валути. Всичко това забавя транзакциите и те отнемат често повече от 3-4 дни, а същевременно всеки участник в процеса си взема такса за обслужване, което го оскъпява.

Технологиите могат да решат част от тези предизвикателства. Според данните на БНБ трансграничните транзакции през миналата година са надхвърлили 2 милиарда евро. С нашето предложение VISA Direct всеки може да прехвърля пари между 7 милиона "точки", които представляват не само кредитни и дебитни карти, а все по-често и дигитални портфейли на потребители.

Христо Борисов, изпълнителен директор и съосновател на Payhawk

От предприемаческа гледна точка няма точно време да се започне бизнес, винаги има плюсове и минуси. В края на деня всичко зависи от това какво ви мотивира и къде искате да влагате енергията си, защото времето е малко и ако прекарвате твърде много от него, борейки се с вятъра, е изморително. Когато аз реших да напусна работата си и да основа стартъп, преднамерено избрах да прекъсна всички спасителни въжета - минимум спестявания, без план Б. Винаги съм знаел, че ако избера да съвместявам, да работя на половин ден или през уикенда, когато стане наистина трудно, ще се откажа. Затова смятам, че ако искате да се занимавате с нещо, трябва да заложите всичко, да сте 100% в него. И ако тръгнете по този път, трябва да очаквате, че нещата може да не се получат, и да го приемате. В крайна сметка най-лошото, което може да се случи, е да си намерите друга корпоративна работа.

Клаудиа Крусеру, директор "Бизнес развитие" за Централна и Източна Европа във Visa

Привличането и задържането на хора остава проблем за стартъпите
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"

Най-новото


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК