Специално издание

Digitalk Report | Тенденции в дигиталните технологии

Май 2023

Digitalk Report | Тенденции в дигиталните технологии

Май 2023

PDF

Надежда Чипева

Digitalk Conference: Дигитален свят

© Надежда Чипева


Радослав Кеджия, вицепрезидент на Huawei за Централна и Източна Европа и Северния регион

Всеки ден чуваме, че здравните системи се подобряват, а научните постижения се справят с все повече предизвикателствата пред здравето ни. Но има голяма диспропорция в различните части на света по отношение на достъпа до здравни грижи, който се подобрява най-лесно с цифровите технологии.

Пандемията доведе до възход на телемедицината, всеки започна да използва мобилния си телефон за дистанционни консултации с лекаря си. Следващата стъпка е да се разчита на свързаността и приложенията за по-модерни системи в дома ни. Смартчасовникът днес мери колко време и как спим, но утре може да прави и по-сложни измервания - кръвно налягане, пулс, тест за диабет. Това би осигурило на лекарите постоянно наблюдение на техните пациенти с хронични заболявания, а освен това ще помогне за по-точно регулиране на дозата на лекарствата, за да е сигурно, че те се вземат по правилния начин.

От гледна точка на болниците - най-добре е медицинската история на пациента да е в единно пациентско досие, разбира се, като се спазва поверителността на данните. Така лекарят има информация за всички обстоятелства, лечебни процедури, лекарства и други, които пациентът може да е забравил. Ако всички уреди в болницата като рентгенови апарати, скенери, томографи са не само цифрови, а и са свързани с база данни, резултатите от тях ще бъдат получавани по-бързо и ще запазени завинаги, няма да се губи време за сканиране и дигитализиране на хартиени документи. Ако се налага хирургическа операция хирург, който е отдалечен на 500 км, може през безжична връзка с много малко времезакъснение да оперира с роботизиран лазерен нож. Това съществува и днес, но дистанционната връзка е локална. А мобилната свързаност е много важна за отдалечените райони, където спешната реакция често е животоспасяваща.

Образованието е другата сфера, в която технологиите помагат и това се видя по време на пандемията, когато почти всеки твърдеше, че се включва в учебните часове онлайн. Днес болен ученик може да не прекъсва обучението си, но постигнатият напредък трябва да се надгради. Всеки ученик учи по различен начин и с помощта на технологиите ще може да напредва със своето собствено темпо. Следващата еволюция на образованието е създаването на цифрова система, която ще позволи на децата да изпълняват собствена програма и да постигнат необходимите нива. Учениците бързо биха възприели дигиталните образователни средства по начина, по който се научават в игрите какви инструменти, оръжия или методи да използват, за да преминат на следващото ниво. Смятам, че светът на образованието и игрите трябва да се обединят, така че децата да се учат чрез игри, да попълват анкети, за които ще им трябват фундаментални познания, познаване на правилата. Трябва да се промени парадигмата, нужно е образователната система да се ориентира към вдъхновяване на креативността, така че да помните базовите правила, които ще ви трябват, за да завършите успешно теста си.

Даниел Вишевич, генерален партньор на World Fund

В свят на декарбонизация екипите, създаващи решения с потенциал за намаляване на въглеродните емисии, ще бъдат най-високо оценяваните компании на следващото

десетилетие. На европейско ниво правим много в тази посока: имаме програмата "Хоризонт

Европа", според която до 2027 г. ще се вложат 33 милиарда евро за проучвания и разработки (R&D) на климатични технологии, а по "Хоризонт 2020" от 2014 г. насам са инвестирани над 58 милиарда евро. Това води до факта, че една трета от водещите изследователски институти са в Европа, а 28% от кандидатите за патенти при климатичните технологии идват от континента.

Времето за декарбонизация е сега. Голяма част от бизнеса глобално е поел ангажимент да стане неутрален до 2030 и 2040 и се нуждае от решения, за да постигне целите си, а това е възможност по-голяма от всякога. Вярвам, че следващите 1000 стартъпа ще бъдат именно в климатичните технологии. Имаме обаче един проблем - организациите за климатични технологии се нуждаят от повече време за развитие в сравнение с тези за приложения и софтуер, но при инвестициите с рисков капитал се иска с малко средства да се постигне бърза възвращаемост. Истината е, че климатичните компании могат да генерират възвращаемост на инвестициите и пазарна стойност, стига обаче да разполагат с достатъчно време.

Радослав Кеджия, вицепрезидент на Huawei за Централна и Източна Европа и Северния регион

Привличането и задържането на хора остава проблем за стартъпите
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"

Най-новото


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК