Специално издание

Digitalk Report | Системи за проектиране

Юни 2022

Digitalk Report | Системи за проектиране

Юни 2022

PDF

Надежда Чипева

Digitalk Conference: Изкуствен интелект

© Надежда Чипева


Марян Ризински, мениджър отдел "Технологично и бизнес консултиране" в Воѕсh Digital

Изкуствен интелект имаше и преди този медиен шум. Бизнесът с AI инструменти се изчислява на $62 млрд. за 2022 г., а според Goldman Sachs AI индустрията ще нарасне до $150 млрд., като общата софтуерна индустрия ще е около $680 милиарда. Промяната, която настъпва, е огромна.

Бизнесът обаче се нуждае от модели за изкуствен интелект, настроени за различни сценарии. Генерирането на изображения например може да се използва по различни начини - от приложения за виртуална реалност до промяна на дизайна на автомобил. ИИ е сред важните умения, на които компаниите трябва да обучават служителите, но няма един отговор за всички индустрии. Инструменти като ChatGPT могат да се използват за по-общи въпроси и теми, но не дават добри съвети в по-професионални и силно специализирани области.
Много учени и разработчици правят немислими доскоро неща. Това включва малки и пъргави фирми, които често предизвикват установилите се големи компании, обучавайки специфични, по-ефикасни модели. Големите компании пък имат възможност да използват огромни бази данни за обучаване на генеративни AI модели.

Технологиите обаче трябва да останат отворени. Хората не трябва да разглеждат ИИ като "черна магическа кутия", която им решава проблемите веднага и завинаги, без да виждат какво има вътре. Тези модели трябва да бъдат проучвани, да им се направи един вид "дю дилиджънс", за да се разбере какви промени могат да предизвикат. Това важи особено за горещи приложения като автономно шофиране и отдалечена диагностика. Но технологиите са само инструмент и нашата отговорност като предприемачи е да предоставим тази мощна технология на другите, да увеличим познаването на тези технологии. Отвореното споделяне на иновациите помага на целия бизнес да процъфтява.

Арсен Апостолов, ръководител "Данни и анализи" в BNP Paribas Personal Finance

Хората са необходими за разработката на изкуствения интелект. Нашият опит показва, че при един AI проект 20% или по-малко е техническата част, а 80% е комуникацията с хората. Настоящото вълнение около изкуствения интелект може да създаде погрешни очаквания у хората, които не го разбират. AI е само инструмент, подобно на швейцарско ножче. Може да си най-добрият експерт в сферата на изкуствения интелект, но ако не можеш да го обясниш на хората и мениджмънта, то технологията ще остане само на фаза разработка.

Марян Ризински, мениджър отдел "Технологично и бизнес консултиране" в Воѕсh Digital

Привличането и задържането на хора остава проблем за стартъпите
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"

Най-новото


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК