Специално издание

Digitalk Report | Digitalk&A1 Awards Победителите

Март 2023

Digitalk Report | Digitalk&A1 Awards Победителите

Март 2023

PDF

Александър Главчев

Да влязат победителите в Digitalk&A1 Awards ‘23

Платформа за обратното изкупуване на смартфони, AI в селското стопанство и мултибанкинг решение с отличия в Digitalk&A1 Awards

Деница Дженева
3679 прочитания

© Александър Главчев


Платформа, улесняваща обратното изкупуване на смартфони, изкуствен интелект в селското стопанство и решение за мултибанкинг са големите победители в тазгодишното издание на Digitalk&A1 Awards. Специалната награда на организаторите получава приложение, което спасява непродадената храна. В инициативата участваха над 60 проекта, като 51 достигнаха до фазата да бъдат оценени от експертно жури, съставено от водещи имена в ИТ сектора. До финала на тазгодишното издание на инициативата достигнаха десет проекта.

Церемонията по награждаване на победителите се проведе на 30 март в "София Тех Парк", Иновационен форум "Джон Атанасов". Партньори на събитието са VMware и Pricewaterhouse Coopers. Церемонията се провежда с медийното партньорство на bTV.

"През 2023 година Digitalk не се интересува от ИТ компании, защото през 2023 година няма компания без дигитален отпечатък", каза на откриването на церемонията главният редактор на Digitalk Александър Бойчев. "Искам да благодаря на тези над 60 проекта, които кандидатстваха през тази година, защото демонстрират, че в България стопанското бъдеще е тук и то е позитивно", допълни той.

"Дигитализацията не е технология, не са ресурси, това е настройка на ума и само когато променим настройката си, ще можем да впрегнем технологиите за по-продуктивна работа, за по-лесен и хубав живот, за по-безгрижна почивка, за всичко, което ни прави по-добри и ни кара да живеем по-добре", с тези думи Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" в "А1 България", откри церемонията по награждаването.

Стартъпи

Новата категория в инициативата стартира силно, като първите заявки за участие дойдоха именно тук. До края на кампанията за най-добър стартъп на 2022 се състезаваха 18 компании, предлагащи богата палитра от решения - от приложения за самопомощ през управление на финансовото благосъстояние до решаване на проблеми с непродадената храна.

Трите стартиращи компании, които достигнаха до финала, са:

 • KEDEHub - разработка на базата на патентована технология в САЩ, която измерва производителността и щастието на разработчиците на софтуер. KEDEHub помага на компаниите да увеличат щастието и продуктивността на своите дивелопъри и с това да повишат двукратно производителността си чрез максимално използване на наличните ресурси и оптимизация на работния процес.
 • ViziWealth - решение, което позволява на потребителя да събере на едно място всичките си активи и пасиви. То разчита на отвореното банкиране, за да предоставя данни в реално време и да позволява индивидуално и семейно планиране на финансови цели и управление на паричните потоци. По този начин ViziWealth позволява постигането на финансово здраве.
 • "АгроВар" - решението на компанията анализира огромно количество фактори, за да даде индивидуални препоръки за всяко поле. Agrovar AI Cover Crops tool (Агровар Ей Ай кавър кропс тул) използва изкуствен интелект с невронна мрежа, за да анализира над 2 000 000 информационни точки. Те предоставят информация за климата и температурата, почвени анализи и агрономически данни, специфични за всяко поле.

Победител в категория "Стартъп" е "АгроВар". Наградата бе връчена от Михаил Семерджиев, старши мениджър ICT услуги в "А1 България" и член на журито.

"За нас е удоволствие да приемем тази награда, да бъдем оценени най-високо от всички участници, които несъмнено също са се представили достойно със своите проекти", каза Борис Коев, съосновател на "АгроВар". Другият съосновател на компанията - Константин Харалампиев, допълни, че земеделието е много консервативна индустрия и са горди, че са оценени от журито и от техните клиенти. "Това ни кара да искаме да продължаваме да работим в същия дух и да показваме на много млади хора, че в България може да се създават качествени проекти, да продължават да дерзаят", допълни той.

Вътрешни решения

В тази категория попадат компаниите, които сами са разработили решение, помагащо за повишаване на ефективността, подобряване на управлението или въвеждане на иновативни подходи при обучението на служителите. Сред проектите, участващи в категорията, се отличават разработките на база на иновативни технологии като изкуствен интелект и добавена реалност. Финалисти при "Вътрешните решения" са:

 • Sutherland България - платформата engage SBL за обучение на служителите е високоефективна, работи по модела Software as a service и може да симулира реални интеракции по различни теми и канали, както и да предоставя релевантна обратна връзка. engage SBL постига почти 30% по-висока клиентска удовлетвореност за групата служители, която е преминала обучение с платформата.
 • Proxiad SEE - продуктът за ефективно управление на гъвкавите офис пространства Desk Buddy работи с функционалности за резервиране посредством 3D интерактивни карти. Системата има бърз и лесен достъп чрез single sign-on интеграция. Desk Buddy дава възможност на компаниите да планират стратегически вътрешните си политики и по този начин да управляват по-ефективно разходите си. Системата спомага и за намаляване на вредното влияние върху околната среда.
 • Swipe.bg - първата българска платформа за обратно изкупуване на смартфони, се надгражда през 2022 година. Новата версия на Swipe.bg автоматизира заявките за продажба, интегрира работата на всички партньори и работи с платежната система на PayHawk. В резултат процесът по обслужване на клиенти е подобрен, осигурена е бърза ликвидност и са постигнати цялостен контрол и проследимост на инвентара.

Победител в категория "Вътрешни решения" е Swipe.bg. Наградата бе връчена от Момчил Василев, управляващ директор на "Endeavor България" и член на журито.

"Ние сме много ключов пример защо е важна дигитализацията. Благодарение на нея в рамките на 6 месеца реализирахме ръст на приходите над 20 пъти и това е, защото успяхме да създадем технология, която да ни помогне да скалираме", каза Михаил Димитров, основател на Swipe.bg. "Затова искам да кажа на всички бизнеси - в залата и извън нея, обърнете внимание на това, тъй като е изключително важно", допълни той.

Внедрено в компания външно решение

На финала на кампанията по набиране на проекти за Digitalk&A1 Awards най-много кандидати събра категорията "Внедрено в компания външно решение". 24 проекта се състезаваха за отличие, като внедряванията обхващаха както дигитализация на отделни дейности в компанията, така и комплексни инициативи. Финалисти в категорията са:

 • "Феста хотели" - системата за цялостно управление на хотели и хотелски вериги включва ERP и PMS системи за управление на имоти, модули за управление на резервации, програми за лоялност, финансов модул и модул за управление на складови наличности. Решението автоматизира целия процес на управление на всички хотели в групата и дава контрол над всички данни от един източник в реално време. Освен това тя улеснява процесите на регистрация, обслужване и освобождаване. Решението е разработено и се поддържа от Навтех Груп ЕООД.
 • Klett България - решението за унифицирана автентикация Klett ID дава достъп до всички сайтове и платформи на издателството от едно-единствено място. Решението е интегрирано и със CRM системата за по-добър анализ на потребителското поведение и предпочитания. Klett ID има за цел да улесни регистрацията и достъпа до дигиталните услуги на издателството за всички потребители.
 • Инвестбанк - услугата "Мултибанкинг" дава възможност на клиентите на Инвестбанк да управляват банковите си сметки от различни финансови институции, използвайки дигиталните платформи на банката. Комуникацията с различните финансови организации се осъществява в защитена среда през унифицирана връзка, разработена и поддържана от IRIS Solutions. Разработката в интернет банкирането, включваща осигуряване на определени менюта, e извършена от "БС Технолоджис".

Победител в категория "Внедрено в компания външно решение" е Инвестбанк. Наградата бе връчена от Доброслав Димитров, председател на БАСКОМ и БРАИТ.

"Искам да пожелая на всички да създаваме и да внедряваме иновации, за да можем да направим живота ни по-добър", каза Маргарита Стоянова, директор "Дигитални услуги и кол център" в Инвестбанк, при получаване на наградата.

Специална награда

Тази година организаторите в лицето на Digitalk и A1 избраха да отличат приложение, което се бори с проблема с непродадената храна. Наградата отива при FoodObox за едноименното приложение, което свързва крайните потребители със собствениците на заведения и магазини, предлагащи непродадената в рамките на деня храна с отстъпка. Чрез приложението крайните потребители могат да разгледат карта с обектите, които имат непродадена храна, и я предлагат с поне 40% намаление. Мисията на проекта е да се пребори с разхищението на храна. Приложението помага на над 400 бизнеса в по-големите български градове да намалят брака си.

Наградата беше връчена от Александър Бойчев, главен редактор на Digitalk. Джейн Димитрова, съосновател на FoodObox, призова гостите да свалят мобилното приложение, да го тестват и да "спасят" храна и "да се погрижат да не остане и една хапка от кетъринга, защото трябва да спасяваме храната".

Платформа, улесняваща обратното изкупуване на смартфони, изкуствен интелект в селското стопанство и решение за мултибанкинг са големите победители в тазгодишното издание на Digitalk&A1 Awards. Специалната награда на организаторите получава приложение, което спасява непродадената храна. В инициативата участваха над 60 проекта, като 51 достигнаха до фазата да бъдат оценени от експертно жури, съставено от водещи имена в ИТ сектора. До финала на тазгодишното издание на инициативата достигнаха десет проекта.

Церемонията по награждаване на победителите се проведе на 30 март в "София Тех Парк", Иновационен форум "Джон Атанасов". Партньори на събитието са VMware и Pricewaterhouse Coopers. Церемонията се провежда с медийното партньорство на bTV.

Най-новото


Vivacom с комбинирани услуги за малкия бизнес

Vivacom с комбинирани услуги за малкия бизнес

 • 0
 • 103
Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК