INTER DRONE EXPO: Дронове за всевъзможна употреба

Земеделието и спешната медицинска помощ са само част от секторите, в които безпилотните летателни апарати разкриват множество нови възможности

Иван Гайдаров
889 прочитания

От началото на войната в Украйна дрон технологиите най-често влизат в медийното пространство в контекста на бойните действия. След като украинската армия първа демонстрира възможностите на турските "Байрактар", в последния месец все повече източници докладват, че Русия използва ирански безпилотни машини, наричани "Камикадзе". Но въпреки че дълги години именно военните се възползваха от възможностите на технологията, малко по малко тя разкрива огромните нови възможности, които може да даде на много други индустрии, които са от ключово значение за човечеството.

Именно върху тези приложения на безпилотните летателни апарати беше фокусирана и лекционната част на форума INTER DRONE EXPO, организиран от "Интер експо център" и консорциум "Международно дрон изложение". Събитието събра представители на различните икономически сектори с производители, вносители и дилъри на безпилотни машини, резервни части, компоненти и софтуер, а във фокуса на експертите попадна приложението на дроновете в сфери като земеделието и спешната медицинска помощ.

Решение за много предизвикателства в земеделието

По думите на Иво Куманов, съосновател на специализираната в сферата на имплементацията на нови технологии в земеделието компания "НИК Електроникс", не само в България, но и в глобален мащаб, земеделските производители се сблъскват с един основен проблем - липсата на работна ръка. Именно това е и първото предизвикателство, което дрон технологията може да реши в този сектор, като автоматизира целия процес по растителна защита, който става все по-ключово да бъде провеждан прецизно и навреме.

"При тези промени в климата има много случаи, в които дадено поле не може да бъде достигнато с наземна техника. В същото време след валежи има повишен риск от развитие на болести при култури като слънчоглед и пшеница - заради високата влажност се развиват различни гъбични заболявания. Те се лекуват с препарати, наречени фунгициди, които обаче в този момент няма как да се изпръскат с наземна техника, защото полето е прекалено напоена с вода. Единственото решение в този случай са дроновете", коментира Иво Куманов и добавя: "Приложението на препарати с дронове е много различно от това със земеделска авиация. Височината, на която работят дроновете, е между 2 и 4 метра, което е много сходно с височината, от която пръска и наземната техника. Нивото на прецизност при дрона е многократно по високо от това при земеделската авиация, която ние познаваме и е забранена в много европейски държави."

Технологията е полезна и по отношение на опазването на пчелите. Те не летят нощно време, което прави тази част от денонощието най-подходяща за пръскане. Тогава обаче е опасно да се работи с наземна техника, от една страна, а от друга, трудно се намират хора, които искат да работят нощно време на полетата. Дроновете решават този проблем, защото за тях няма значение дали е светло или тъмно - техните сензори работят и им гарантират цялата нужна информация.

Друго голямо предизвикателство, за чието решение безпилотните летателни апарати могат да бъдат полезни, е намаляването на използваните пестициди в дългосрочен план. Целта на общата земеделска политика е то да бъде редуцирано с над 50% до края на десетилетието, без това да се отрази на качеството и количеството на произведената реколта. Автоматизацията е един от най-адекватните подходи в това отношение, а дроновете - един от най-подходящите инструменти.

Въпреки че технологията може да бъде използвана както за пръскане, така и за сеитба, торене и опрашване на културите, давайки отлични резултати, Европа сякаш тепърва осъзнава тези ползи.

"90% от земеделските дронове на европейска територия се използват в Украйна, защото там не е толкова стриктен контролът. В България, от друга страна, може да се лети с дронове, но никой нито забранява, нито разрешава приложението на пестициди. Това е нерегламентирана сфера, която трябва тепърва да бъде рамкирана на европейско ниво. Европа като цяло изостава от държави като Бразилия, Китай и Япония. Има много да се наваксва, но вече има и редица инициативи, включително за урегулиране на законовата рамка, които благоприятстват навлизането на дроновете в земеделието. Една от тях е обсъждането на новия тип въздушна зона U-Space, която ще позволи много по-свободно използване на дронове", обобщава в заключение Иво Куманов.

Доставка на лекарства, спасяване на хора, гасене на пожари

Една от основните дейности, които изпълняват дроновете в областта на спешната медицина, е пренасянето на органи, кръв, инструменти, медикаменти и други материали с малък обем и тегло. Това е и една от първите сфери, в които технологията вече започва да се налага както по света, така и в Европа.

България също може да започне от там, смята Георги Гвоздейков, изпълнителен директор на Bulgarian Helicopter Emergency Medical Service (HEMS), и добавя: "В днешно време в големите населени места има засилен трафик, който възпрепятства бързата доставка на подобни компоненти. Сега вече тези спешни доставки могат да бъдат извършване безпроблемно с дронове."

Пример за подобна употреба е проектът SAFIR-Med, в рамките на който белгийският оператор на медицински дронове Helicus създава център за командване и контрол (C2C) за координиране на полетите на дронове в Антверпен. C2C автоматично създава планове за полети, използвайки изкуствен интелект и цифров близнак на реалната среда. Изпитанията, които се провеждат в момента, предвиждат сценарии, включващи трансфер на медицинско оборудване и тъканни проби между болници и лаборатории, доставка на дефибрилатор за лечение на пациент със сърдечни проблеми извън болница и транспортиране на лекар до спешно място с пътнически дрон.

Друго приложение на безпилотните летателни системи, което вече се развива в Европа, е участието им в мисии за планинско спасяване, когато има инциденти с изчезнали или наранени хора.

"От гледна точка на икономичността и бързината на процеса по откриване дроновете вече се използват за бързото локализиране на обекти. Те разполагат с необходимите системи, за да локализират мобилните телефони, дори когато няма обхват. Когато телефонът е включен, той подава сигнал към безпилотния летателен апарат, който определя координатите, след което се намесва хеликоптер и екипът за първа помощ", посочва Георги Гвоздейков.

Дроновете могат да бъдат използвани и при пожари. Проектът IDEAL DRONE например разработва система за извънредни ситуации, за да демонстрира потенциала за използване на "рояци" от безпилотни летателни апарати в подобни ситуации. Оборудвани с антени, дроновете използват радиочестотна система за откриване на хора в горящи сгради.

Нужни са пилоти

За да успеят да се възползват от възможностите, които дават безпилотните летателни апарати, различните индустрии, има едно задължително условие - хора, сертифицирани и можещи да работят с тях.

"Изискванията към пилотите са пряко свързани с големината на дрона и мястото на извършване на полетите. Когато се оперира в близост до населени места и над хора, се приема, че рискът е по-висок, и това е обвързано с по-големи изисквания към знанията и уменията пилотите. Безопасното управление зависи от множество взаимосвързани фактори", акцентира Антон Пулийски, председател на асоциация "Обединено дрон общество" и основател и управляващ Drones & AI LABs.

По думите му подготовката на пилотите трябва да бъде практическа и теоретична. Теоретичната част включва както типично авиационни направления като аеродинамика, контрол на въздушния трафик и метеорология, така и специфични за безпилотните системи направления, свързани с програмирането на полетите, предполетни и следполетни процедури и прочие. Практическите занимания за бъдещите дрон пилоти на свой ред трябва да обхващат опериране в различни условия, както и симулиране на различни неблагоприятни събития по време на полет.

В България все още няма такива строго определени полигони за практически занимания за бъдещи пилоти на дронове, което е една от пречките за по-бързото навлизане на технологията на ниво индустрии. Но по думите на Антон Пулийски първите крачки това да се случи вече са налице.

"На много места в българската администрация се работи по въпроса за въвеждането на безпилотните апарати в различни процеси. В края на миналия месец от Министерството на транспорта и съобщенията беше издадена заповед за сформирането на постоянна работна група за координационен механизъм за U-space. В нея ще участват над 30 експерти от 21 организации. Профилът на участниците е мултидисциплинарен, което е от изключително значение, когато става въпрос за интегриране на технология като дроновете. Има представители от публичния и гражданския сектор. Измежду тях са нашата асоциация, ДП "Ръководство на въздушното движение", Федерацията по авиомоделизъм, Биотехнологичен и Здравенклъстер, фондация "ЛИБРе" и други. При успешно изпълнение на заложените задачи в страната ще е изградена стабилна основа за развитие на цели нови сектори, базирани на безпилотната технология", категоричен е той.

Това на свой ред ще създаде условия външните инвеститори да бъдат по-спокойни и мотивирани да правят по-мащабни вложения в български компании в областта, което пък може да доведе до голямо развитие в областта на производството на дронове и услугите с тях.

От началото на войната в Украйна дрон технологиите най-често влизат в медийното пространство в контекста на бойните действия. След като украинската армия първа демонстрира възможностите на турските "Байрактар", в последния месец все повече източници докладват, че Русия използва ирански безпилотни машини, наричани "Камикадзе". Но въпреки че дълги години именно военните се възползваха от възможностите на технологията, малко по малко тя разкрива огромните нови възможности, които може да даде на много други индустрии, които са от ключово значение за човечеството.

Именно върху тези приложения на безпилотните летателни апарати беше фокусирана и лекционната част на форума INTER DRONE EXPO, организиран от "Интер експо център" и консорциум "Международно дрон изложение". Събитието събра представители на различните икономически сектори с производители, вносители и дилъри на безпилотни машини, резервни части, компоненти и софтуер, а във фокуса на експертите попадна приложението на дроновете в сфери като земеделието и спешната медицинска помощ.

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото84% от компаниите - жертва на кибератаки

84% от компаниите - жертва на кибератаки

  • 0
  • 168Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК