Computerworld.bg
Владимир Владков

Български стартъп изгражда в София пилотна мрежа за Интернет на нещата

Владимир Владков
300 прочитания

Computerworld.bg

© Владимир Владков


Специализирана мрежа за приложение от типа Интернет на нещата започва да изгражда в София стартираща компания, основана от български хардуерни и софтуерни инженери, живеещи в САЩ, Испания и България. "Столицата ще е един от първите градове в Европа, покрити изцяло от мрежа от типа LoRaWAN, и това ще е първият град с толкова широко покритие по стандарта 802.15.4", съобщиха от самата компания 6lowpan.io, която разработва хардуер и софтуер по този стандарт, целящ да свърже всички текущи мрежови протоколи в IoT света.

Според основателите на 6lowpan.io, приложението на новата мрежа LoRaWAN е изключително широко и може да послужи за оптимизация на услуги и дейности в различни сфери:

 • При здравните услуги мрежата може да помогне на възрастни и трудно подвижни хора, включително за наблюдение на здравното им състояние, за изграждане на система за автоматично уведомяване и напомняне за лекарства, рецепти, паник бутони и други; както и за осъществяване на двустранна връзка между пациенти и болници.

 • Спортни услуги - комбинацията от BLE и LoRaWAN дава възможност за постоянна свързаност към системи за спорт, без нуждата от смартфон.

 • Градска среда - наблюдение състоянието на градовете: замърсяване на въздуха, температура, улично осветление, сигурност, транспорт и други.

 • Земеделие - наблюдение на почва, влажност, състояние на реколтата, автоматизирано напояване, наторяване и т.н.

 • Смарт енергийни мрежи – за връзка между сгради и доставчици на вода, ток, топлинна енергия. Адаптивно подаване на нужните ресурси с цел оптимизация на разходите и намаляване на вредните емисии.

 • Публични дисплеи - системи с известяване от типа цифрови надписи: спирки, натоварване на транспортни артерии, температура и т.н.

 • Комунални услуги - автоматизирано отчитане на ток, вода, топлинна енергия.

 • Автоматизирани сгради и домове - комуникация между свързания гражданин и заобикалящата го среда. Данните се използват за аналитична дейност и автоматично адаптиране към нуждите на човек. През IoT сензорите и данните от тях се постига по-добро качество на живот, по-добър здравен статус, по-ниски разходи и вредни емисии, допълват от 6lowpan.io.

Софтуерът, създаден от 6lowpan.io, се базира на операционна система Linux и мрежовата технология IPv6, а за осигуряване на поддръжката, надеждността и свързаността компанията използва собствена технология за компресия. Хардуерът, разработен от стартъпа, осигурява лесна и бърза интеграция между основните три протокола в IoT света: BLE (bluetooth low energy) за мрежи, действащи на много близко разстояние; 802.15.4 за мрежи със среден обхват и LoRaWAN за мрежи на големи разстояния.

„Първоначално идеята ни бе да съберем две технологии (BLE и 802.15.4) и да ги накараме да говорят „общ език“. За целта използвахме протокол, известен като 6lowpan.io, или стандартния IPv6, но адаптиран за мрежи с много ниска консумация на енергия, работещи предимно на батерии и много къси разстояния”, споделя един от основателите на компанията Илиян Стоянов. - Впоследствие добавихме и технология за много големи разстояния, известна като LoRaWAN, и така събрахме в един хардуер 3 различни мрежови протокола, осигуряващи различни нива на свързаност и ги накарахме да работят заедно през IPv6”, допълва той.

Мрежата е комбинация от LoRaWAN и 802.15.4. Това са протоколи изцяло предназначени за IoT приложения и са насочени към сензори. Мрежата е отворена и безплатна, ако някой иска да свърже сензори и да я ползва като преносна среда е добре дошъл. Осигуряваме криптографски ключове на всеки желаещ и очакваме да има иновации върху мрежата, обяснява Илиян Стоянов.

Нямаме връзка с мобилните оператори по никакъв начин – заради бизнес или заради технологична нужда, допълва той. - Това не е високоскоростна преносна среда като 3/4/5G, това е среда с ултраниско потребление на енергия и пренос на малки обеми данни на големи разстояния. На някои места, където може да нямаме лесен достъп до uplink, бихме могли да използваме някой от операторите за това, но това е всичко.

В основата на технологичните решения на 6lowpan.io са лесната поддръжка и ниската цена, както и консумираната енергия. И трите мрежови протокола са известни с изключително ниското си енергопотребление и осигуряват непрекъсваема свързаност с обикновени батерии от няколко месеца до няколко години. „Това отговаря на мисията на компанията не само да оптимизира консумацията на енергия, но и да намали въглеродния отпечатък, коментират от стартъпа. - В същото време софтуерният ни подход дава възможност за лесна интеграция с аналитични платформи и такива с изкуствен интелект като IBM Watson, Microsoft IoT Azure cloud и Autodesk Fusion Connect“, допълват от 6lowpan.io. С помощта на собствените си хардуерни разработки компанията се стреми да осигури лесна достъпност както на мрежовите устройства, така и на сензорите.

Покритието ни е върху градската част на София. Услугата е само една, пренос на информация от IoT сензори и устройства. Максималният капацитет на мрежата е 250kbps, това е технологичния максимум и колкото по-отдалечен е сензорът, толкова по-ниска е скоростта. В София дори на този етап ще работим на най-ниската възможна скорост, ние предаваме данни от типа 1/0, температурата е 32 градуса, налягането е 300 hPa, пулсът е 74bpm и т.н. В този ред на мисли, мрежи за IoT предоставят само един вид услуга, преносна среда за данни от и към IoT устройства“, допълва Анатолий Атанасов.

Засега няма други участници в пилотния проект, но вече имаме няколко много интересни запитвания за asset tracking, чистота на градската среда, умно земеделие, паркометри и т.н. Очакваме и Столична община да прояви интерес и да се възползва от мрежата по някакъв начин.

Самата фирма е създадена през 2015 г. в Барселона от инженери с дългогодишен международен опит в софтуерния и хардуерния сектор. Съоснователите на компанията са Илиян Стоянов, Анатолий Атанасов и Динко Цанев. Илиян и Анатолий са специалисти с дългогодишен опит в бранша, натрупан в гигантите в индустрията като HP, Cisco, IBM, Skrill, Uber. Те са работили над различни софтуерни и хардуерни проекти за Nokia, Samba, RedHat, VISA и Linux kernel. Динко има и дългогодишен опит с логистична дейност в една от водещите компании в хранително-вкусовата промишленост в САЩ - Krispy Kreme.

След София, която е покрита с общо 8 базови станции, фирмата ще се опита да осигури покритие и в Барселона. "София е много предизвикателна за безжично покритие от гледна точка на топология, коментира Стоянов. - Има много високи сгради и до тях ниски сгради, получават се редица радиосенки, но успяхме да се справим", допълни той.

Специализирана мрежа за приложение от типа Интернет на нещата започва да изгражда в София стартираща компания, основана от български хардуерни и софтуерни инженери, живеещи в САЩ, Испания и България. "Столицата ще е един от първите градове в Европа, покрити изцяло от мрежа от типа LoRaWAN, и това ще е първият град с толкова широко покритие по стандарта 802.15.4", съобщиха от самата компания 6lowpan.io, която разработва хардуер и софтуер по този стандарт, целящ да свърже всички текущи мрежови протоколи в IoT света.

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото

Digitalk Conference: Изкуствен интелект

Digitalk Conference: Изкуствен интелект

 • 0
 • 182
3.3 млрд. устройства ще търгуват едно с друго до 2030 г.

3.3 млрд. устройства ще търгуват едно с друго до 2030 г.

 • 0
 • 191

Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК