От вафлени чаши до умни очила за незрящи – кои са най-иновативните компании у нас

21-членното жури на конкурса "Иновативно предприятие на годината" определи победителите от близо 100 кандидатури, 21 от които стигнаха до финал

Иван Гайдаров

Девет иновативни български компании бяха отличени в тазгодишното издание на конкурса "Иновативно предприятие на годината", организиран от Фондация "Приложни изследвания и комуникации", "АРК Консултинг" и Еnterprise Europe Network. От ядливи, биоразградими вафлени чаши, през софтуер срещу финансови измами до "умни очила" за незрящи хора - за поредна година инициативата доказа, че въпреки несъизмеримите спрямо останалите европейски държави инвестиции в сферата на иновациите българският бизнес демонстрира впечатляващ иновационен потенциал. Победителите бяха обявени по време на 17-ото издание на Националния иновационен форум "Възстановяване и устойчивост чрез иновации", който се провежда под егидата на президента на РБългария Румен Радев, с подкрепата на Генерална дирекция "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП" на Европейската комисия и "София Тех Парк". За първи път две компании - "Къпфи" ООД и "Оренда Груп" ООД - получиха почетните статуетки в категорията "Пазарно лидерство".

В словото си държавният глава припомни: "През 2021 г. България се изкачи с две места напред в класацията на Глобалния иновационен индекс и е 35-а от общо 132 държави съгласно методологията на Световната организация по интелектуална собственост. След 2013 г. това е най-доброто представяне на страната ни. Трябва да се преборим с недостатъците, свързани с показателите за пазарната среда и с проблемите относно достъпа на предприятията до външен финансов ресурс. Гордея се като президент, че вече сме на първо място в Европа по брой на заетите с наука и технологии жени учени".

Според Радев е дошъл моментът да се откроят и включат в действие всички силни страни, които имаме, да обединим ресурсите си от научен потенциал на водещите висши учебни заведения, научните звена, центровете за компетентност и за върховни постижения. "Многогодишната финансова рамка за програмния период 2021 - 2027 г. е с рекорден бюджет за иновации - около 130 млрд. евро, и може да е основата, на която България да покаже пълния си потенциал от възможности... да застане в челото като лидер на региона в областите, в които екосистемата ни е най-добре развита", завърши той.

Ето и кои са победителите в конкурса "Иновативно предприятие на годината - 2021".

"Пазарно лидерство"

За "Пазарно лидерство" почетна статуетка и грамота получава "Къпфи" ООД. Компанията предлага ядливи, биоразградими вафлени чаши за топли и студени напитки, направени от изцяло натурални съставки, които не съдържат ГМО, изкуствени оцветители, подсладители или консерванти. Вкусът им е неутрален и не променя вкуса на напитката. Производственият процес е 100% екологичен и не генерира индустриален отпадък - остатъчните материали се използват като съставки за създаването на други ядливи продукти. "Къпфи" ООД продава чашите си в над 40 държави на 6 континента. Новият завод на предприятието, открит през 2021 г., е с месечен капацитет 2,5 млн. бр.

В категорията почетна статуетка и грамота получава и "Оренда Груп" ООД, която създава и произвежда първия в Европа 100% натурален слънцезащитен лосион с прозрачен цинк, който не оставя следи по кожата. Предприятието диспергира цинка в масла без помощта на нанотехнологии, като постига висока хомогенност без разслояване на съставките. Минералният лосион се предлага в опаковки от захарна тръстика, които напълно се рециклират. "Оренда Груп" ООД е стъпила на пазарите на 36 държави със своята биокозметика - бебешки продукти и масла за тяло, спрей, който възстановява естествения цвят на побелели коси и други продукти.

"Иновативно новостартирало предприятие"

В областта "Иновативно новостартирало предприятие" за 2021 г. с почетна грамота и статуетка се отличава "Омнио" ООД - разработчик на софтуерно решение с изкуствен интелект за автоматична проверка на финансови трансакции срещу пране на пари и други злоупотреби. Софтуерът проверява и анализира различни аспекти на сделките, като открива взаимовръзки с други трансакции на клиента и сигнализира при съмнителни модели на поведение. Решението автоматизира важни процеси, свързани с регулациите във финансовия сектор.

"Зелена иновация"

За "Зелена иновация" за 2021 г. с почетна грамота се награждава "Атлас Агро Сайънс" ООД, която създава 100% екологичен течен биостимулант на основата на престояли, анаеробно преработени утайки от пречиствателни станции за отпадъчни води. Продуктът е подходящ за използване в аграрния бизнес (включително в биоземеделието), озеленяването и цветарството. Той значително намалява нуждата от скъпи минерални торове, подпомага възстановяването на почвите, засилва имунитета на растенията и тяхната устойчивост на стрес фактори, повишава добива и качеството на продукцията.

"Качество на живот"

В категорията "Качество на живот" за 2021 г. почетна грамота получава "СМИК Ингридиънтс" АД. Тя разработва течни ферментирали билки и подправки за влагане в храни и напитки с чист етикет и директна консумация. Технологията за производство запазва ценните аромати, витамини и минерали при използване на подправките при различни температури, включително и в замразени продукти. Фирмата предлага своите хранителни иновации на повече от 30 000 професионалисти и 40 компании от сектора на хотелиерството и ресторантьорството.

"Иновация в креативните индустрии"

За "Иновация в креативните индустрии" с почетна грамота се отличава "ЗенХолд" АД. "ЗенХолд" АД разработва интерактивна виртуална реалност за обучителни цели на базата на реално заснети местоположения и обекти по задание на бизнес клиенти. Приложимостта е много широка, но най-вече се използва за симулации на рискови ситуации (като обир, пожар и т.н.) и/или заучаване на повтарящи се действия (включително за производствени, медицински, военни и други цели). Има възможност за висока степен на персонализация. Сред продуктите на фирмата са и виртуални локации, разработени за британски исторически музей.

"Социална иновация"

В категорията "Социална иновация" за 2021 г. с почетна грамота се награждава "Спарк Вижън ИС" ЕООД за разработката на "умни очила", предназначени за употреба от незрящи и хора с нарушено зрение. Основните функционалности на очилата са разпознаване на обекти и разчитане на текстове. На базата на анализ на заобикалящата среда извлечената информация се преобразува в аудиоформат, който потребителят чува през слушалки. Други функционалности са: разпознаване на цветове и яркост на светлина, засичане и разпознаване на лица, интелигентен асистент за търсене в интернет и професионална асистенция чрез видеообаждане.

"Дигитална трансформация"

За "Дигитална трансформация" почетна грамота получава "Айрис Солюшънс" ООД - създател на софтуерно приложение, което позволява на всеки търговец да приема в дигиталните си канали директни (безкартови) банкови преводи. Друго софтуерно решение на фирмата трансформира всеки месинджър (SMS, Viber, Whatsapp) или официално издаден документ (договор, фактура, дебитно писмо) в точка на продажба, интегрирайки директното банково плащане. В момента дружеството обслужва чрез своята платформа 36 банки и платежни институции.

"Иновационен мениджмънт"

За "Иновационен мениджмънт" с почетна грамота се отличава "А Дейта Про" ООД. Компанията е устойчив иноватор, който ефективно управлява своята иновационна дейност. Компанията предлага на своите клиенти анализ и измерване на потребителския интерес към различни теми, например с кои от тях читателите на новини и потребителите в социалните мрежи взаимодействат най-много. В основата на технологията е клъстерирането на информация, а в помощ на своите потребители фирмата е създала платформа за лесен анализ и визуализация на всички данни.

21-членно жури определи победителите от близо 100 кандидатури, 21 от които стигнаха до финал. Сред тях бяха и "АвтоИконом" ООД, "Барин Спортс" АД, "Бастун Медия" ЕООД, "Бренди Къмпани" ЕООД, "Видас Къмпани" ООД, "ГетМонети" ООД, "Кардинал Байтс" ООД, "Квантерал" ООД, "Мутив БГ" ООД, "Серпакт ЕООД", 3 ЕН 3 ООД, "Хелт ин Бокс" ООД. (Повече информация за тях четете в приложения каталог) Те, както и всички победители, получават експертна и медийна подкрепа за бизнеса си и правото да използват утвърдената марка "Високи постижения в иновациите"/Excellence in Innovation на Фондация "Приложни изследвания и комуникации".

Видеостриймингът на 17-ото издание на Националния иновационен форум се осъществи със съдействието на MP Studio - лауреат в конкурса "Иновативно предприятие на годината 2017" и носител на наградата за иновация в креативните индустрии.

17-ото издание на Националния иновационен форум се организира от Фондация "Приложни изследвания и комуникации", "АРК Консултинг", Единен иновационен център на БАН, Еnterprise Europe Network - България, с подкрепата на Изпълнителна агенция за Европейския съвет по иновации и за МСП на Европейската комисия и Фондация "Конрад Аденауер". Конкурсът "Иновативно предприятие на годината 2021" се организира от Фондация "Приложни изследвания и комуникации", "АРК Консултинг" и Еnterprise Europe Network - България, с подкрепата на Изпълнителна агенция за Европейския съвет по иновации и за МСП на Европейската комисия и на "София Тех Парк".

Девет иновативни български компании бяха отличени в тазгодишното издание на конкурса "Иновативно предприятие на годината", организиран от Фондация "Приложни изследвания и комуникации", "АРК Консултинг" и Еnterprise Europe Network. От ядливи, биоразградими вафлени чаши, през софтуер срещу финансови измами до "умни очила" за незрящи хора - за поредна година инициативата доказа, че въпреки несъизмеримите спрямо останалите европейски държави инвестиции в сферата на иновациите българският бизнес демонстрира впечатляващ иновационен потенциал. Победителите бяха обявени по време на 17-ото издание на Националния иновационен форум "Възстановяване и устойчивост чрез иновации", който се провежда под егидата на президента на РБългария Румен Радев, с подкрепата на Генерална дирекция "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП" на Европейската комисия и "София Тех Парк". За първи път две компании - "Къпфи" ООД и "Оренда Груп" ООД - получиха почетните статуетки в категорията "Пазарно лидерство".

В словото си държавният глава припомни: "През 2021 г. България се изкачи с две места напред в класацията на Глобалния иновационен индекс и е 35-а от общо 132 държави съгласно методологията на Световната организация по интелектуална собственост. След 2013 г. това е най-доброто представяне на страната ни. Трябва да се преборим с недостатъците, свързани с показателите за пазарната среда и с проблемите относно достъпа на предприятията до външен финансов ресурс. Гордея се като президент, че вече сме на първо място в Европа по брой на заетите с наука и технологии жени учени".

Най-новото
Дали 2023 ще бъде годината на стартъпите в инфраструктурата

Дали 2023 ще бъде годината на стартъпите в инфраструктурата

  • 0


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК