Цветелина Белутова

Петър Митев, Chaos: Обединенaта компания ще осигури по-добри инструменти за визуализиране

Обединяването на българската Chaos и германската Enscape създава глобален играч в света на 3D визуализациите

Владимир Владков
783 прочитания

© Цветелина Белутова


В началото на 2022 година стана ясно, че българският разработчик на технологии за рендеринг и 3D визуализация Chaos ще се обедини с германската Enscape. Сделката е финансирана от два частни фонда за дялови инвестиции - TA Associates (САЩ) и EA Partners (Германия). Обединената компания ще работи под името Chaos, като съоснователят и главен изпълнителен директор на Chaos Петър Митев и главният изпълнителен директор на Enscape Кристиян Ланг ще бъдат съизпълнителни директори на новата компания. Другият основател на българското дружество - Владимир Койлазов, който бе и негов технически директор, вече ще управлява съвместното звено за научноизследователска дейност и иновации. Перспективите за развитие на обединената компания очертава Петър Митев.

И досега Chaos разработва технологии и предлага продукти за фотореалистични тримерни изображения. От информацията, известна досега, е ясно, че продуктите се използват не само в киното и дизайна, а и от архитекти. Каква допълнителна стойност ще предложи Enscape и неговите развойни инженери?

П.М: Концепцията за обединение на двете компании се основава на факта, че продуктите ни се допълват взаимно. Така можем да предложим инструменти за пълния цикъл на работа на дизайнери, архитекти и визуализатори - от фазата на първоначална концепция, през проектиране и дизайн, до финалната фотореалистична визуализация. Това е и най-голямата добавена стойност, която можем да дадем на потребителите ни. С нашите технологии ще свържем света на проектантите и дизайнерите със света на визуализаторите, ангажирани с висококачествена фотореалистичност във всеки един проект.

Enscape е лидер в технологиите за интерактивен дизайн и обработка на изображения в реално време и помагат на дизайнерите в техния работен процес - при първите фази от създаването на даден проект. След това идват фазите за онагледяване и фотореалистична визуализация, в които се използват продуктите на Chaos. Обединявайки портфолиото си, ще дадем възможност за плавна работа на всички, ангажирани в дизайна и визуализацията. Когато продуктите ни могат да обменят информация и да бъдат съвместими, това ще ускори и улесни работата им и ще добави още по-високо качество на крайните продукти.

Технологиите на Enscape се използват основно в областта на архитектурата, проектирането и строителството (т.нар. AEC), докато нашите продукти имат сериозни позиции и във визуалните ефекти (VFX) и продуктовия дизайн. Заедно ще можем да разширим присъствието си и в трите индустрии чрез добавената стойност, която предлагаме на потребителите.

Решението за обединение е естествена стъпка от бизнес стратегията, която Chaos представи в началото на 2021 г., за създаване на екосистема от решения и инструменти за пълния цикъл на работа на дизайнери и визуализатори. Техните нужди се развиват непрекъснато и в отговор нашата цел е да осигурим бърза, лесна и ефективна работа с високо качество, както и взаимосвързаност на различни работни платформи.

Chaos си партнира от дълги години с Nvidia, Autodesk, a продуктите на Autodesk са много популярни сред строителни инженери и архитектурни студиа (AEC). Сливането с Enscape, които са фокусирани именно върху AEC, ще продължи ли това сътрудничество?

П.М: Основна част от нашите потребители работят в сектора на архитектурата и строителството, но Chaos има и сериозни позиции във визуалните ефекти и продуктовия дизайн. Показателни са двете световни отличия за рендера V-Ray от Американската филмова академия и от Академията за телевизионни изкуства и науки за принос в развитието на визуалните ефекти в киното и телевизията. Визията ни е да се развиваме и в трите сектора и занапред с обединеното си портфолио.

Партньорствата ни с водещите технологични гиганти продължават. По отношение на Nvidia си партнираме, като развиваме нашите продукти за работа с графични процесори (GPU rendering), отблизо следим и развитието на техните платформи за визуализации. За Autodesk - нашите продукти всъщност допълват техните, така че крайният потребител да може да визуализира по-качествено проектите си. Интеграциите на V-Ray за 3ds Max, Maya и Revit продължават да бъдат приоритети в работата ни.

Планира се ново обединено развойно звено с ръководител Владимир Койлазов. На какъв принцип ще работят инженерите?

П.М: Обединението на двете компании е равностойно сливане, в което няма водещ играч или водещ продукт. Enscape е лидер в интерактивния дизайн, а Chaos във фотореалистичната визуализация. Запазваме името Chaos, но ще работим заедно за развитие на обединено портфолио, за да постигнем общата ни стратегическа цел.

Целта на новото R&D звено е под ръководството на Владимир Койлазов да бъдат обединени ресурсите за иновации и нови продукти, както и да се развиват партньорствата с академични институции за нови разработки. Тази дейност ще обедини колеги от екипите ни в София, Прага и Карлсруе. Във всеки от тях и досега е имало хора, ангажирани с развойна дейност. През последните няколко години имаме съвместни проекти в тази насока с колегите от Прага, като организираме т.нар. "Рендатони", в които смесени екипи работят целенасочено по конкретни технически казуси. Вярваме, че с обединението на три развойни екипа ще можем да отидем на още по-високо ниво по отношение на иновациите и технологиите.

Докъде стигна развитието на два интересни продукта на Chaos - Chaos Cosmos за 3D модели и материали (приложими ли са в строителството и архитектурата) и Chaos Vantage за фотореалистични изображения в реално време? Към какъв тип клиенти са насочени?

Chaos Vantage дава възможност за рендеринг в реално време на фотореалистични изображения. Визуализаторите могат да получат резултата от работата си веднага, вместо да чакат за рендеринг на финалното изображение с часове. По тази технология екипът ни работи дълго време и отзивите от потребителите са изключително позитивни. Vantage е установен в сферата на архитектурната визуализация, но клиентите не спират да ни изненадват, като намират приложение и в други сектори. От представянето на бета-версията през 2020 г. и след официалния рилийз в началото на 2021 г. над 25 000 потребители са проявили интерес за тестване на продукта. Ще продължим да изследваме границите на възможностите на рендеринга в реално време. Визията ни е да подкрепим обработката на големи масиви от данни и улесняване на употребата на технологията, така че потребителите да могат да визуализират лесно и качествено всяка своя идея.

Chaos Cosmos e продукт, насочен към архитекти и дизайнери, занимаващи се с интериорен дизайн. Той е важен компонент от екосистемата, която развиваме, като през него потребителите получават достъп до 3D съдържание с високо качество, независимо кой от нашите продукти за визуализация използват. Cosmos библиотеката позволява на архитекти и дизайнери, работещи с повече от една платформа за 3Д моделиране, свободно да пренасят идеите и дизайна си между тях. Затова стартирахме с интеграции в четирите най-големи продукта за архитектурна и интериорна визуализация. Но вече Cosmos се предлага и във V-Ray за Cinema4D, V-Ray за Maya и Chaos Vantage.

Съвсем скоро пък предстои да се поддържа и в двата Corona продукта, развивани в Чехия. От лансирането през февруари 2021 до момента 3D модели и материали от библиотеката са сваляни над 9 милиона пъти и са използвани в безброй проекти. Продуктът стана неизменна част от процеса на работа на някои от най-големите архитектурни фирми в света. Увеличихме значително разнообразието на съдържанието: започнахме с 650 безплатни модела, а вече са над 1500, като продължаваме постоянно да добавяме съдържание. Стартирахме със 7 категории модели като мебели, растения, дигитални хора и др. и добавихме 2 нови - материали и студийни светлини.

В бъдеще ще лансираме съдържание от реални производители. Това е особено важно за хората, занимаващи се с интериорен дизайн. Затова ще работим в посока за все повече съдържание от такъв тип и установяване на партньорства със световно известни марки мебели, аксесоари и материали. Регионалните пазари са особено важни за нас и ще работим за предоставяне на съдържание според спецификите на конкретните локации - ендемични растителни видове, както и дигитални хора.

Как продължава обучението на служителите Chaos Digital Learning и ще бъде ли достъпно и за инженерите на Enscape? Търсите ли и нови кадри с нови умения именно в областта на архитектурата и строителството?

П.М.: Определено споделянето на знания между екипите ще бъде сред приоритетите ни, както и насърчаването на тяхното професионално развитие. Обучителните програми ще продължат да се развиват.

Разширяването на екипите ни ще става със специалисти и в трите области - архитектура, продуктов дизайн и визуални ефекти. Тъй като за момента имаме най-много потребители в архитектурата, ще търсим възможност да засилим присъствието си в този сектор, а това ще се отрази и на нуждата от специалисти с такива познания.

В началото на 2022 година стана ясно, че българският разработчик на технологии за рендеринг и 3D визуализация Chaos ще се обедини с германската Enscape. Сделката е финансирана от два частни фонда за дялови инвестиции - TA Associates (САЩ) и EA Partners (Германия). Обединената компания ще работи под името Chaos, като съоснователят и главен изпълнителен директор на Chaos Петър Митев и главният изпълнителен директор на Enscape Кристиян Ланг ще бъдат съизпълнителни директори на новата компания. Другият основател на българското дружество - Владимир Койлазов, който бе и негов технически директор, вече ще управлява съвместното звено за научноизследователска дейност и иновации. Перспективите за развитие на обединената компания очертава Петър Митев.

И досега Chaos разработва технологии и предлага продукти за фотореалистични тримерни изображения. От информацията, известна досега, е ясно, че продуктите се използват не само в киното и дизайна, а и от архитекти. Каква допълнителна стойност ще предложи Enscape и неговите развойни инженери?

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК