Николай Бонев, Campus X

Николай Бонев, Campus X: Напълно реалистично е да имаме готовност за експанзия още през 2023 г.

Вече в ролята на изпълнителен директор, Бонев разказва за целите, предизвикателствата и плановете за разрастване на бизнеса

Мария Динкова
1635 прочитания

Николай Бонев, Campus X


През юни 2022 г. Николай Бонев пое ролята на изпълнителен директор на Campus X. Той ще отговаря за разрастването на общността, разгръщането на предлаганите решения и експанзия на операциите в нови локации. Той наследи поста от Бойко Яръмов, който заедно с другите съоснователи Васил Терзиев и Светозар Георгиев ще продължат да участват в развитието на компанията и екосистемата.

Николай Бонев е професионалист с над 10-годишен опит в различни финансови роли във фарма и ИТ индустрията и в компании като IBM, Telerik, Progress, AbbVie и Телерик Академия. Част е от екипа на Campus X от самото му създаване, където заема различни ръководни позиции, включително на главен оперативен директор през последните близо 3 години. В тази роля той постига забележими резултати в привличането на редица нови международни и български организации към общността. Бонев притежава бакалавър по "Финансов мениджмънт" от британския университет "Салфорд".

Във връзка с новото назначение Николай Бонев разказва пред Digitalk.bg за целите на компанията, предизвикателствата в нейното развитие и бъдещите планове за разрастване на бизнеса.

Г-н Бонев, досега Вие заемахте позицията на главен оперативен директор в Campus X. Как ще се променят основните Ви задачи на новия пост?

Подкрепата и възможността за развитие в Campus X винаги са били на първо място. Това е валидно както за общността, така и за екипа ни. Във времето основателите ми гласуваха огромно доверие в много от процесите и ми делегираха все повече отговорности. Така и позицията ми дойде повече като естествено следствие, отколкото като линия, след която отговорностите ми се променят изцяло. Именно затова вярвам, че оттук нататък те ще се променят на същия принцип - повече като следствие на динамиката, която имаме в Campus X, и възможностите, които се откриват пред нас.

Какво бихте искали да постигнете в ролята на главен изпълнителен директор?

Фокусът, разбира се, остава същият - развитието на общността. За целта ще продължаваме да надграждаме услугите си, да предвиждаме предизвикателствата и да сме готови да им отговорим във всеки момент. Това е определящо за дейността на целия екип, не просто за мен - всички продължаваме да се адаптираме спрямо екипите, с които си партнираме и техните потребностите в различните фази на развитие. За нас това означава дори да се движим една стъпка напред и да сме готови с решение още преди нуждата да се зароди. Това винаги е било приоритет и сме се учили както от постиженията, така и от пропуските си. Именно затова следим непрекъснато до каква степен са удовлетворени организациите, дори в ежедневните ни контакти с тях.

Щастливи сме, че регулярните ни анкети за измерване на потребителска удовлетвореност (NPS) показват резултати далеч над средните за повечето индустрии и надхвърлят категорично тези в световен план в сферата, в която оперираме. Това само по себе си е голямо постижение за нас и сигурен знак за добре свършена работа. В същото време не се оставяме на инерцията на положителната обратна връзка, напротив - тя ни амбицира да търсим още начини да подпомагаме общността ни с нови услуги и индивидуални решения.

Нуждите, разбира се, варират според типа организация, а и на какъв етап от развитието си се намира. С израстването си всяка компания измества своя фокус към нови приоритети и изискванията ѝ се променят. С екипа винаги се движим паралелно с този темп, стремим се да го изпреварваме и да сме готови да отговорим на предизвикателствата на общността по всяко време. Тук мога да дам за пример първия български еднорог Payhawk. Организацията стартира с четирима човека в споделен офис, а днес екипът е над 100 човека само в България. Впечатляващ ръст, на който отговорихме с подобаваща скорост.

Вярваме, че създаваме среда, в която организациите могат да се съсредоточат изцяло върху своите бизнес цели, а ние да се погрижим за всичко останало, което би изместило фокуса им. Стартиращите компании са изправени пред редица предизвикателства. Една малка част от тях са да открият благоприятна среда и общност, с която да обменят опит, да управляват работно пространство, да намират таланти, да обслужват клиентите си и междувременно да се борят за така нужното финансиране. На всеки следващ етап от развитието си могат да се сблъскат с нови неподозирани за тях бариери, за които търсим индивидуални решения и дори създаваме изцяло нови услуги.

Страхотно е да виждаме еволюцията и растежа на организациите. Да наблюдаваме покоряването на върхове от първия ред и да празнуваме заедно с нашата общност е огромна награда. Това са нещата, за които се борим всеки ден с екипа ни.

Как виждате и планирате развитието на Campus X в краткосрочен план?

Винаги се опитвам да виждам общата картина и то малко по-напред във времето. Именно с това бяхме в синхрон и с основателите - всяко решение и инвестиция да са "парчето", което пасва в дългосрочната ни стратегия, подкрепя я и дава повече на общността ни.

В момента предлагаме редица решения под един покрив спрямо индивидуалните нужди на общността. "Обличаме" офисното пространство спрямо бранда и изискванията на организациите, предоставяме висок клас ИТ услуги и експертно консултиране, осигуряваме достатъчно пространства за събития и срещи, чрез услугата ни "Професионален асистент" можем да се погрижим за обслужването на служебния или личния автомобил, както и да спестим време при други възникнали нужди. Всичко това цели да елиминира "крадците" на време и да улесни организациите по пътя им към успеха.

Щастливи сме, че успяхме да създадем екосистема, в която общността също е готова да откликне на различни нужди. Съвместно с нашите членове осигуряваме достъп до младши софтуерен талант и програми за ускоряване на кариерното развитие (Телерик Академия), подкрепа в намирането на профилирани специалисти (BICA Services). Екип на PwC в Кампуса предоставя консултации по различни финансови, данъчни и юридически въпроси. Automate The Planet предоставят безплатни консултации за софтуерно тестване. VertoDigital помагат за дигиталното присъствие, а ROImonks с цялостни маркетинг стратегии, подкрепящи растежа. Това са само част от примерите, но отлично илюстрират богатството от възможности, които могат да ускорят растежа на стартиращите организации, а и да подпомогнат вече утвърдилите се организации в тяхното по-нататъшно развитие.

Като едно парче от пъзела неминуемо се оформи и тенденцията на хибридното работно пространство. За организациите в Campus X това не е напълно нова философия - работата от разстояние всъщност е позната и добре възприета от нашите членове. Последните две години обаче значително ускориха този процес и обръщаме внимание именно на адаптацията на общността към този модел на работа.

За нас самите това означава да сме готови във всеки момент да отговорим на динамиката на посещенията, което изисква да сме гъвкави в различни отношения - от физическото пространство за работа в Campus X до сигурността на дистанционната връзка между екипите. Тази гъвкавост дава увереност и спокойствие на нашите членове, че работният им процес остава плавен и непрекъснат. Това от друга страна е сериозен фактор за удовлетвореността им в настоящия момент, което остава и основната ни цел.

А в дългосрочен? Можем ли да очакваме разгръщане на предлаганите решения и експанзия в нови локации?

Основната ни амбиция остава една и съща в дългосрочна перспектива - да захранваме успеха на всички членове на общността. Това е обвързано с много и различни елементи - от самото настаняване в офиса, през оборудването и внедряването към общността до предоставяне на необходимите услуги, дори създаването на нови, индивидуални решения. Всеки един от тези аспекти би еволюирал във времето - както спрямо динамичните изисквания на общността, така и спрямо най-добрите международни тенденции. С екипа следим отблизо, допитваме се до индустрията и организациите, за да предвидим тенденциите.

В дългосрочен план със сигурност фигурира разгръщането на досегашните услуги, които предоставяме в рамките на Campus X. С нарастването на общността, се появяват нови изисквания и нужди и това неминуемо води до появата на нови решения. Отличен пример тук са Digital Lights. Бързият им растеж естествено доведе до необходимостта от допълнително физическо пространство, но и до съвсем ново предизвикателството - сертифициране по най-висок стандарт за сигурност. Съдействахме ежедневно на организацията, за да осигурим изключително висока офис и информационна сигурност, която да отговори на изискванията за придобиване на сертификата. С това успяхме да им помогнем да станат първата българска организация, сертифицирана по TISAX, един от най-високите стандарти за сигурност в автомобилната индустрия. Това е огромно постижение за Digital Lights, но и за нас като екип, защото за пореден път доказа способността ни да се адаптираме към нуждите на общността.

Възможността за експанзия е много интересна тема. Предвид развитието на сплотената ни екосистема и събиране на редица възможности под един покрив, привличаме интереса на все повече технологични организации от България, но и този на бизнеси отвъд границите ѝ. Опитът ни с холандската организация bunq беше показателен за способността ни да осигурим благоприятна екосистема за растеж на организации, които стъпват за пръв път на българския пазар. Целият процес от първата ни среща до настаняването им отне само две седмици.

Това неминуемо отвори широко вратата за организации, извън границите на България и сме готови да привличаме и посрещаме този интерес. Както и последните две изключително динамични години ни показаха, тенденциите могат да се менят в рамките на месеци, седмици и дори часове. Днес отчитаме пика на това търсене и за да се подготвяме за подобно начинание проучваме възможностите, оценяваме вътрешната ни подготовка и събираме необходимия ресурс.

Цялата тази динамика и разрастването на общността ни водят до естествено заключение - за да увеличаваме положителното влияние на Campus X и да ускоряваме растежа на все повече млади технологични организации, трябва да разширим физическите си рамки извън настоящите ни 18 хил. кв.м. в "Младост".

В тази връзка, през последните 18 месеца работихме по няколко модела на разрастване и сме готови с няколко сценария. В зависимост от партньорите, с които изберем да работим, е напълно реалистично да имаме готовност за експанзия още през 2023 г. Едно нещо е сигурно - трябва да сме изключително адаптивни и бързи. Трябва да сме огледало на нуждите на един динамичен сектор, какъвто е технологичният. Искаме да докажем, че управлението и предоставянето на гъвкави офисни услуги може да се движи наравно с темпа на тази динамика и да избягаме от стереотипа на конвенционалните модели.

Какви смятате, че ще бъдат основните предизвикателства, които ще трябва да преодолеете от бизнес и технологична гледна точка в бъдещото развитие на Campus X?

Сама по себе си концепцията да бъдем хъб за технологични организации е предизвикателство. Динамиката, с която те се развиват, винаги е различна - някои от тях растат с темпове, които дори самите те не са предполагали. Други решават да пренасочат усилията си в друга, по-перспективна посока. Това е съвсем нормално за технологичния сектор и отново ще засегна именно темата за гъвкавостта и способността да пренасочиш усилията си за по-успешно утре.

За тази гъвкавост обаче имаш нужда от правилната среда, която да подкрепи този процес, да го ускори. Понякога при стартиращите организации времето може да бъде решаващо. Във всеки от случаите Campus X полага максимално усилие, за да подкрепи общността и да захрани развитието ѝ.

През последните години имаше толкова предизвикателства за бизнеса, породени от различни обстоятелства, които никой не можеше да предвиди. Щастлив съм, че успяваме да реагираме светкавично при всяка ситуация. Изградихме сплотен екип от професионалисти, което ми дава увереност, че независимо какво може да предложи бъдещето, ние имаме хората и потенциала да му отговорим.

В заключение, какво е мястото на Campus X в технологичната среда на страната и с какво още можете да допринесете в посока налагането на България като иновативен център в региона?

За последните четири години от основаването ни показахме, че Campus Х е екосистема, която насърчава предприемачеството и е катализатор на иновациите. Това има ключово значение за технологичната екосистема в България. Само част от примерите през последната година са Payhawk, които се превърнаха в първия български еднорог. Стрийминг платформата FITE беше придобита от американската TrillerNet, превръщайки се във втората по големина сделка на българска технологична организация. Dronamics построиха първия безпилотен карго самолет и се сдобиха с първия лиценз в Европейския съюз за карго полети с товарни безпилотни самолети. Eleven Ventures и LAUNCHub Ventures обявиха окончателното набиране на капитал за най-новите си фондове, което отвори възможност за инвестиции в нови страхотни проекти.

След като успяхме да привлечем международни организации като bunq, както и предстоящото включване на друг световен технологичен лидер, и да опровергаем притесненията им от навлизане на локалния на пазар, това за нас е знак, че ролята на Campus X има много по-голям отзвук за сектора и средата у нас. Давайки възможност на чуждестранни организации да навлизат на местния пазар лесно и бързо, стимулираме пазара и бизнеса като такъв, иновациите, привличането и развитието на талант и не по-малко важно - обмена на "ноу-хау" вътре в общността. Това, разбира се, са само част от примерите и пазарната оценка е само един измерител на постигнатото. В момента в Campus X се помещават над 80 организации, в различен етап от развитието си и с разнородни нужди. За нас остава важно да подпомагаме членовете на общността да покрият собствените си критерии за успех.

Още със старта на Campus X като технологичен хъб, вътрешно в екипа виждахме бъдещето на компанията като "Фабрика за еднорози" (технологична организация с пазарна оценка от 1 млрд. долара). Радвам се, че днес смело можем да кажем, че това е факт - не просто заради Payhawk, а затова че успяваме да видим огромния потенциал на организациите още в зародиш. Знаем колко е ценно той да се подкрепя и развива и не спираме да излизаме извън собствените си рамки, за да подсилим този потенциал от различни страни.

През юни 2022 г. Николай Бонев пое ролята на изпълнителен директор на Campus X. Той ще отговаря за разрастването на общността, разгръщането на предлаганите решения и експанзия на операциите в нови локации. Той наследи поста от Бойко Яръмов, който заедно с другите съоснователи Васил Терзиев и Светозар Георгиев ще продължат да участват в развитието на компанията и екосистемата.

Николай Бонев е професионалист с над 10-годишен опит в различни финансови роли във фарма и ИТ индустрията и в компании като IBM, Telerik, Progress, AbbVie и Телерик Академия. Част е от екипа на Campus X от самото му създаване, където заема различни ръководни позиции, включително на главен оперативен директор през последните близо 3 години. В тази роля той постига забележими резултати в привличането на редица нови международни и български организации към общността. Бонев притежава бакалавър по "Финансов мениджмънт" от британския университет "Салфорд".
Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото
84% от компаниите - жертва на кибератаки

84% от компаниите - жертва на кибератаки

  • 0
  • 168


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК