Екипът на Icanpreneur: Андрей Младенов, Веско Колев, Кристиан Киров и Кателина Бойкова

Стартъпът Icanpreneur ще подпомага технологичните предприемачи

Компанията, създадена от Веско Колев, привлече 200 хил. евро от известни бизнес ангели от българската предприемаческа общност

Владимир Владков

Екипът на Icanpreneur: Андрей Младенов, Веско Колев, Кристиан Киров и Кателина Бойкова


Предприемачите, особено в технологичната област, често имат добри идеи, но привличането на инвестиции и достигането до продукт с успешна реализация на пазара изисква много други умения, знания и подкрепа от екосистемата. Именно с подобряване шансовете за успех на основателите на технологични стартиращи фирми Веско Колев, доскоро вицепрезидент в Progress, създава стартиращата компания Icanpreneur (от "И аз мога да стана предприемач").

Бъдещата платформата на компанията тип "софтуер като услуга" (SaaS) ще представлява "глобален дигитален акселератор", даващ възможност на начинаещи технологични предприемачи да преминат от идея, през инвестиция до достигането на пазарно успешен продукт, като следват доказали се в практиката структурирани предприемачески процеси, обяснява Колев.

"За да се повиши успеваемостта, е нужно да се използва системен подход, базиран на добре разработени методологии и модели, които обаче са отделни парчета от цялата картина, обяснява обяснява Колев. - Ако си представим предприемачеството като пъзел - един нов предприемач, за да го сглоби, трябва първо да открие неговите парчета, а те обикновено са описани в книги, курсове, видеа. След това трябва да ги разбере добре, след което да ги преведе до конкретни стъпки, защото обикновено знанието там е представено в пасивна форма. И като последна стъпка - трябва да свърже даденото парче с всички останали парчета от пъзела. В много случаи парчетата идват в обратен ред, хаотично. Обикновено целият този труден, бавен и сложен процес се нарича "изграждане на плейбука на компанията (company's playbook)", който всеки предприемач създава почти от нулата - все едно е първият предприемач в света. Icanpreneur има амбицията да даде наготово целия този процес - сглобен и активиран, така че предприемачите да могат да следват ясни, взаимосвързани стъпки". Именно тези стъпки ще се предоставят от SaaS платформата на Icanpreneur.

В началото Icanpreneur ще се фокусира върху успешни професионалисти, които виждат технологичното предприемачество като следваща стъпка в тяхната кариера, дори все още да не са напуснали предишната си работа. "Платформата ще им помогне да направят по-плавен преход към предприемачеството", добавя Колев, основател и изпълнителен директор на Icanpreneur.

Той е успял да привлече ангелско финансиране в размер на 200 хиляди евро при оценка на компанията Icanpreneur от 2,5 милиона евро. Тази първа външна инвестиция е осигурена от едни от най-успешните иноватори и предприемачи на българската ИТ екосистема. Сред тях са Светозар Георгиев (съосновател на Telerik, Telerik Academy и Campus X), Михаил Стойчев и Георги Петров (съоснователи на SMSBump), Зоран Арсовски (основател на VertoDigital), Фарис Суайс (съосновател на Sentur), Георги Атанасов (директор AR/VR в Progress) и Емил Табаков (старши продуктов мениджър в Coursera). "Комбинацията от инвеститори с техния уникален и експертен, и продуктов опит, репутация и връзки обуславят този ангелски рунд като един от най-силните до този момент", коментира Колев.

"Предприемачеството, както предимно се практикува днес, разчита много на усет и късмет. Процентът на успеваемост показва ясно това - само една от 10 компании успява. Обикновено провалът се случва, преди достигане до етап за реализация на продукта на пазара, обяснява Веско Колев. Нашата цел е да променим това и да предоставим последователни стъпки и задачи, които технологичните предприемачи ще могат да следват и да изпълняват, така че да постигат систематичен успех, а не случаен."

Развитие на идеи до продукти и без напускане на работа

От Icanpreneur дори предлагат на предприемачите да развиват своя идея до продукт, без да напускат сегашното си работно място. Как това би се отразило на работата им в голяма фирма?

"Краткият отговор е - би се отразило много добре на работата им, а добрите компании със сигурност ще оценят положително Icanpreneur и времето прекарано там, коментира Веско Колев. - Защо? Хората в свободното си време извън работа правят различни неща. От една страна, могат да релаксират, а от друга, могат да се развиват като професионалисти. Фундаментално Icanpreneur дава възможност за развитие на идеи за технологични продукти до "product/market fit" доста по-бързо от общодостъпните алтернативи на пазара", споделя Колев.

"Ако служител в дадена компания избере вместо например да гледа филми, част от времето си да прекара в развитието на дадена продуктова идея, то знанията, които този човек натрупва, биха били директно полезни на компанията работодател. Допълнително - ако компанията работодател има нужда и насърчава предприемчивостта, то Icanpreneur може да даде възможност на нейните служители да развият и валидират идеите си в свободното си време, преди да ги представят на мениджърите си. По този начин тази идея ще има по-голям шанс да бъде подкрепена и компанията работодател да започне да я развива вътрешно", допълва предприемачът.

Според него, едно от най-големите предизвикателства в една утвърдена компания е как да се задели ресурс от хора и пари за създаването на нови продукти, вместо този ресурс да се инвестира в съществуващия бизнес. "Това е известен в бизнеса проблем, който се нарича "иноваторска дилема" и е описан в трудовете на едно от светилата в иновациите Клейтън Кристенсен, професор в Харвард", казва Веско Колев.

Ако пък служителят реши да напусне, поради това, че продуктовата идея е несъвместима с текущата им компания, то тогава добрите компании и лидери намират начин да се включат чрез подкрепа. "Нека се замислим какво всъщност би била алтернативата? Да се стимулира посредственост. Дали хората ще останат в дадена компания е функция на възможностите за развитие в тази компания и отношението към служителите, а не толкова на външни фактори", убеден е Веско Колев.

"Удивително е колко много бизнес процеси са изключително улеснени и автоматизирани от софтуера днес. Същевременно критичният път на една стартираща компания - от идея до пазарна реализация (product/market fit) - все още живее в книги, статии и видеоклипове на TedEx. Ние сме тук, за да променим това. Icanpreneur ще ръководи процеса за предприемачите, като им дава конкретни насоки спрямо текущия контекст, помагайки им да се съсредоточат върху иновациите и пазарното валидиране", допълва Светозар Георгиев.

Средствата, осигурени от бизнес ангелите, ще бъдат инвестирани в изграждането на първоначалната версия на платформата SaaS. Досега компанията е работила върху изчистване на визията, валидиране на основните идеи, като е изградила много силен екип, изцяло с хора, работили в "Телерик". Сред тях са Веско Колев (основател и CEO), Кателина Бойкова (главен директор "Дизайн"), Кристиан Киров (главен технологичен директор) и Андрей Младенов (главен директор "Информационни технологии"). "Всеки от тях има повече от 15 години опит в създаването на продукти и бизнес системи с голям мащаб и богато потребителско преживяване.

Icanpreneur има 3 основни стълба, които ще бъдат създадени във времето.

  • В основата на SaaS платформата ни е концепцията за последователен подход към технологичното предприемачество (guided entrepreneurial journey). Типичните софтуери са фокусирани около функции - за да използваш софтуера, трябва да си се запознал с тези функции. За разлика от тях, нашата платформа се стремим да прилича повече на една много хубава игра. Започваш с ясна крайна цел, ясно е кой е "героят", минаваш последователни нива, имаш минимален контекст на всяко ниво, който ти позволява да свършиш нужната работа. С две думи - фокусът е в пътешествието, в стъпките, обяснява Колев.
  • Вторият стълб на нашата платформа, който се уповава на първия, е обществото от предприемачи и стартъпи, които за първи път ще имат възможност толкова ефективно да споделят знания едни с други. Използването на общи модели и методологии дава възможност за колаборация на съвсем различно ниво на дълбочина и ефективност.
  • Третият стълб е връзката с инвеститори. Инвеститорите имат нужда от добре подготвени, обещаващи бъдещи компании, в които да инвестират. Icanpreneur е позициониран изключително добре в това, да осигури постоянен поток от много добре подготвени компании и да ги направи налични за потенциалните инвеститори - както бизнес ангели, така и фондове.

През следващите 6 до 12 месеца екипът ще работи за пускането на пазара на първата версия на платформата. Компанията обяви и своята програма Insiders Program, даваща ексклузивен достъп на 100 първи потребителя, с чиято помощ ще бъде оформена бъдещата платформа. Програмата, както и платформата на Icanpreneur като цяло се очаква да имат значителен положителен ефект върху локалната екосистема, твърдят предприемачите.

Предприемачите, особено в технологичната област, често имат добри идеи, но привличането на инвестиции и достигането до продукт с успешна реализация на пазара изисква много други умения, знания и подкрепа от екосистемата. Именно с подобряване шансовете за успех на основателите на технологични стартиращи фирми Веско Колев, доскоро вицепрезидент в Progress, създава стартиращата компания Icanpreneur (от "И аз мога да стана предприемач").

Бъдещата платформата на компанията тип "софтуер като услуга" (SaaS) ще представлява "глобален дигитален акселератор", даващ възможност на начинаещи технологични предприемачи да преминат от идея, през инвестиция до достигането на пазарно успешен продукт, като следват доказали се в практиката структурирани предприемачески процеси, обяснява Колев.

Най-новото


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК